Kad rugsėjis būtų saugus

Kasmet policijos eismo priežiūros tarnybos pareigūnams rugsėjis – didesnio dėmesingumo mėnuo, keliantis savitų rūpesčių bei reikalaujantis daugiau pastangų, užtikrinant eismo saugumą gatvėse, kur po vasaros atostogų pasipila išsiblaškę ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Apie specifinę rugsėjo situaciją su šalies Policijos eismo priežiūros tarnybos viršininku Sauliumi Skverneliu kalbasi „Trasos” žurnalistas Stasys Grigaliūnas.

Rytoj – rugsėjo 1-oji. Naujų mokslo metų šventę ne tik mokiniai, jų tėvai ir mokytojai, bet greičiausiai ir Policijos eismo priežiūros tarnybos pareigūnai pasitinka su šiokiu tokiu širdies virpuliu. Ko daugiau – šventiškumo ar nerimo?

Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnyba sveikina moksleivius, jų tėvus ir pedagogus mokslo ir žinių dienos proga bei linki saugaus kelio! Mūsų institucijos, kitų policijos įstaigų pagrindinis rūpestis – kad visi vaikai, studentai, kiti eismo dalyviai jaustųsi saugūs kad ir kur būtų. Tačiau, deja, metai iš metų nepavyksta išvengti nelaimių. Ir labai dažnai šių nelaimių kaltininkai būna jaunieji eismo dalyviai. Todėl būtinas kryptingas visų – policijos, tėvų, pedagogų darbas nuolat skatinti laikytis Kelių eismo taisyklių, jaunųjų eismo dalyvių savišvietą.

Kasmet rugsėjis nuo ankstesniojo praėjusių mokslo metų pradžios išsiskiria ne tik padidėjusiu automobilių skaičiumi, bet ir savomis ypatybėmis. Kokius įžvelgtumėte rytoj prasidedančių naujų mokslo metų savitumus profesiniu aspektu, kaip šalies policijos eismo priežiūros tarnybos vadovas?

Jau prieš rugsėjo 1-ąją daugelis vaikų grįžta iš atostogų kaimuose, stovyklose, būna atsipalaidavę, todėl tėvų pareiga – dar kartą priminti pagrindinius Kelių eismo taisyklių reikalavimus ir kiek įmanoma kontroliuoti savo atžalų elgesį. Policijos įstaigos savo ruožtu užtikrins budėjimą prie mokymo įstaigų. Mūsų pagrindinis tikslas, kad eismo dalyviai turėtų atsakomybės jausmą, todėl dar kartą norėtųsi apeliuoti į visų mūsų sąmonę – vaikai kiekvieną kartą grįš saugūs, jei mes savo elgesiu rodysime teigiamą pavyzdį, auklėsime tinkama linkme.

Ar rugsėjo pradžia, ateinanti po vasaros, itin intensyvaus eismo atžvilgiu sezono, keičia Policijos eismo priežiūros tarnybos ritmą?

Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnyba, kaip ir kitos policijos įstaigos, suaktyvins veiklą, tai yra pareigūnai lankysis mokymo įstaigose, susitiks su vaikais, pedagogais, dalys atšvaitus, lankstinukus, vykdys tikslines policijos priemones siekiant eliminuoti iš eismo asmenis, keliančius didžiausią pavojų.

Į kokius aspektus kryps Eismo priežiūros tarnybos pareigūnų dėmesys ne tik pirmą naujų mokslo metų savaitę, bet ir visą rudenį?

Policijos įstaigos pagrindinį dėmesį kreips į didžiausią grėsmę eismui keliančius Kelių eismo taisyklių pažeidimus, tai yra vairavimą neblaiviam, apsvaigusiam, leistino greičio viršijimą, pavojingą menvravimą, vairavimą neprisisegus saugos diržų, nedrausmingą pėsčiųjų ir kitų eismo dalyvių elgesį.

Šalies vairuotojų kultūra ir sąmoningumas didėja, tačiau ne tokiu tempu, kad nekeltų nerimo. Kokios sritys labiausiai atsilieka?

Pagrindinė avaringumo priežastis – neatsakingas eismo dalyvių elgesys, rizika kelyje, Kelių eismo taisyklių reikalavimų ignoravimas. Kol mūsų visuomenėje nepasikeis požiūris į asmenis, kurie kelia pavojų sau ir kitiems, kol nebus normalaus abipusio bendradarbiavimo su policijos įstaigomis, avaringumas išliks kaip didžiulė grėsmė.

Rugsėjį turėtų būti pasirašytos įstatymų pataisos, skirtos eismo saugumui gerinti. Kas būtent eismo priežiūros tarnybai palengvintų funkcijų vykdymą, su kokiais rengiamo projekto punktais siejate didžiausias viltis?

Tikimės, kad rudenį LR Seimas, Vyriausybė svarstys ir pritars mūsų, kitų institucijų pateiktiems teisės aktų pakeitimo ir papildymo projektams. Šių projektų esmė – sugriežtinti atsakomybę už pažeidimus, labiausiai turinčius įtakos avaringumui, traumatizmui bei mirtingumui dėl eismo nelaimių – sudaryti saugesnes sąlygas eismo dalyviams.

Esate Saugaus eismo fondo narys. Kokių sulauksime akcijų ar išgirsime apie naujų saugaus eismo tradicijų puoselėjimą?

Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnyba mąsto apie visas galimas priemones, kurios atkreiptų visuomenės dėmesį į egzistuojančią avaringumo problemą. Tai ir policijos specialiosios akcijos, ir aktyvi švietėjiška veikla, ir dalyvavimas teisėkūros procesuose. Taigi dar kartą norėčiau visiems eismo dalyviams palinkėti gero ir saugaus kelio, sąmoningumo, atsakomybės už save ir kitus!

Dėkoju už pokalbį

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.