Mokyklose paplito ydingos varžytuvės

Mokyklinių prekių pirkimo bumas skaudžiai paliečia neturtingų šeimų vaikus ir ištuština tėvų pinigines.

Švietimo sistema mokyklinių prekių sąrašą kasmet vis ilgina, išplėšdama iš namų biudžeto papildomas mėnesius taupytas šimtines.

Ne tiek iš būtinybės, kiek dėl mados tėvai perka net tai, kas nėra reikalinga ir po mėnesio keliauja į šiukšlines.

Su sąrašu rankose

Linas ir Natalija Draukšai sūnui Danieliui, eisiančiam į pirmą klasę, ketina išleisti apie 500 Lt. Tėvai septynmečiui berniukui pirko kuprinę, sportinius batus, drabužius, vadovėlių bei kitokių kanceliarinių prekių.

Geros kokybės kuprinė, kuri neiškreiptų stuburo, kainuoja nuo 100 iki 250 litų.

Draukšai Danieliui prekes pirko pagal mokytojos sudarytą prekių sąrašą.

Jame – 14 būtiniausių prekių, be kurių neišsiverstų bet kuris pirmokas. Tačiau šeima sūnui dar ketina pirkti kitokių daiktų mokyklai.

Imlūs naujovėms

Bendrovės „Alma” rinkodaros skyriaus direktorius Vadimas Komarskis pastebėjo, kad kasmet atsiranda vis daugiau naujų prekių, keičiasi jų išvaizda, dizainas, atsiranda didesnė įvairovė.

Pradinėje mokykloje perkant prekes pagrindinį vaidmenį atlieka tėvai. „Tėvai renkasi, o jų skonis dažniausiai yra konservatyvesnis, todėl dažniausiai pirmokams nuperka tamsesnes kuprines. Tos prekės yra labai praktiškos, patogios”,- teigė jis.

Penktos ir aukštesnių klasių moksleiviai sugeba patys išsirinkti, dažnai turi savų pinigų. Jie savarankiškai perka ryškesnes, gražesnes prekes.

V.Komarskis pastebėjo, kad pastaruoju metu keičiasi ir tėvų pirkimo tendencijos. Jie jau leidžia vaikams turėti ir ryškių spalvų – oranžinę ar žalią – kuprines.

Konkuruoja siūlydami daugiau

Šiuolaikiniams pirkėjams nebepakanka kelių prekių asortimento. Jų skonis tapo net pernelyg išrankus.

V.Komarskis mano, kad taip yra dėl konkurencijos rinkoje. Specializuotų prekių parduotuvės konkuruoja su didžiaisiais prekybos centrais.

„Nieko kito, kaip pasiūlyti didesnę įvairovę, mes negalime. Dėl to ir vežame šimtus modelių, kad žmogus galėtų išsirinkti sau”,- teigė jis.

Rašymo priemonių asortimentas kanceliarinių prekių skyriuose artėja prie tūkstančio.

Sąsiuvinių skirtingais viršeliais, tačiau vienodu lapų skaičiumi yra dešimtys.

Pigiausias sąsiuvinis kainuoja 15 centų. Brangiausi – 10, 15 Lt. Sąsiuviniai studentams gali būti ir odiniais viršeliais, su skirtukais.

Pirkėjų antplūdžio specializuotos parduotuvės sulaukia rugsėjo antrą trečią savaitgalį.

Per 1000 rašiklių

Kanceliarinių prekių pasirinkimas „Rimi” prekybos centruose – apie 6000 rūšių.

Bendrovės „Rimi Lietuva” atstovė ryšiams su visuomene Raminta Stanaitytė-Česnulienė pastebėjo, kad populiariausios yra dvi prekių grupės – sąsiuviniai ir šratinukai. Prieš rugsėjį padidėja ir kompiuterių, jų priedų pardavimai.

Didėja paklausa brangesnėms, kokybiškesnėms mokyklinėms prekėms.

„Todėl savo asortimente šiemet turim daugiau pasaulyje garsiais prekiniais ženklais pažymėtų ypač geros kokybės prekių. Tačiau turime ką pasiūlyti ir tiems, kuriems svarbiausia – kaina”,- teigė R.Stanaitytė-Česnulienė.

Rašymo priemonių asortimentas – daugiau nei 1000 prekių. Jų kainos nuo 29 centų iki 69 litų. Sąsiuvinių asortimentas – per 400. Jų kainos – nuo 13 centų.

Negali nupirkti

Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro laikinai einanti direktoriaus pareigas Jurgita Poškienė teigė, kad motinos, neturinčios už ką išleisti vaikus į mokyklą, rugsėjo pirmosios laukia su neviltimi.

„Motinos jaudinasi ne tiek dėl savęs, kiek dėl vaikų, kuriuos reikia ir aprengti, išleidžiant į mokyklą, ir kuprines, ir knygų nupirkti. Vaikas visada nori gražesnio daikto, naujos kuprinės. Mamai labai skaudu, jei ji to negali duoti. Tai stumia į aklavietę, iš kurios moteriai sunku išsikapstyti. Ji jaučiasi neduodanti vaikui to, ką turėtų duoti”,- teigė ji.

Pinigų nepažers

Valstybė mažas pajamas gaunančių šeimų moksleiviams skirs po 150 Lt. Šiemet socialinei paramai mokinio reikmenims skirta 123 tūkstančiai 800 Lt.

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Jolantos Ceplienės teigimu, pritrūkus pinigų, moksleiviams, kurių tėvai gauna didesnes pajamas, bus skiriamos mažesnes pašalpos – nuo 50 iki 100 Lt.

Šeimoms, kurių pajamos yra 165 Lt ir mažiau, gaus maksimalią sumą – 150 Lt vienam mokiniui.

Nenori pirkti

Mokyklų vadovybės ir socialiniai darbuotojai privalės sudaryti moksleivių, kuriems reikalinga pašalpa, sąrašus ir iki rugsėjo 15 dienos pateikti savivaldybei. Mokyklos pačios turės mokiniams nupirkti būtiniausių dalykų.

Tačiau mokyklos purtosi šios prievolės.

Klaipėdos Prano Mašioto vidurinės mokyklos direktorė Janina Grigienė mano, kad mokyklos yra per daug apkraunamos ir mokyklinių prekių pirkimas yra papildoma našta darbuotojams.

„Reikėtų pačiam žmogui suteikti daugiau laisvės. Žmogus, kuriam teikiama parama, yra labai suvaržytas”,- teigė ji.

Rengia akciją

Klaipėdos pedagoginio ir psichologinio centro direktorė Jolanta Navickienė mano, kad mokiniams, kurių tėvai negali nupirkti mokyklinių prekių, rugsėjo pirmosios pirkimo bumas skaudus.

„Kai mes negalime sau leisti to, ką gali kiti, o mums labai norėtųsi tų dalykų, visada nemaloniai jaučiamės”,- teigė ji.

Vaikų krizių centras rengia akciją „Visi į mokyklą”. Anot vyriausiojo socialinio darbuotojo Roberto Kavoliaus, kiekvienais metais yra šeimų, kurios dėl įvairių priežasčių stokoja pinigų įsigyti mokyklinių prekių vaikams.

„Vaikams, kurie negali įsigyti prekių mokyklai ir yra Vaikų krizių centro žinioje, stengiamės pagelbėti, kad jie nesijaustų blogiau nei kiti”,- teigė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.