Į Lietuvą – iš Afrikos miškų

Yra sraigių, kurias žmonės augina savo namuose

Tik nedaugelis kauniečių savo namuose augina afrikines sraiges – jos gerokai populiaresnės Vilniaus krašte. Kaunietės Sandra ir Meda Majauskaitės jau porą metų džiaugiasi šiomis sraigėmis ir net tiki jų gydomosiomis galiomis.

Patinka delnų šiluma

Internete labai nedaug informacijos apie afrikines sraiges, kurios vadinamos hermafroditėmis, nes turi vyriškosios ir moteriškosios lyties požymių. Šios sraigės puikiai gyvena Majauskų namuose, apvaliame akvariume, iki pusės pripildytame nurūgštintų durpių. Penkerių metukų Meda ir trylikametė Sandra Majauskaitės drąsiai ima į rankas šiuos neįprastus gyvūnėlius, nešiojasi juos. Tiesą sakant, tai patinka sraigėms. Tūnodamas ant sesučių delnų, jos išlenda iš savo dailių namelių ir patikliai priglunda prie rankų krutindamos savo ūselius.

Dvi didelės sraigės – jų „namelio” aukštis dabar siekia beveik 4 cm, o ilgis – beveik 11 cm, mėgsta pagraužti šviežių agurkų, kurių kelios puselės visada guli jų stiklinėje buveinėje. Meda ir Sandra tikina, kad šitos sraigės – tikros smagurės. Jos atskiria lietuviškas įprastas salotas nuo „Aisberg”. Būtent pastarosios salotos joms labai patinka. Kaip ir kiviai, bananai, paukščiams skirta kreidelė, pienių lapai. Mergaitės sraiges kiekvieną savaitę maudo šiltame vandenyje ir jokiu būdu nepalieka jų buveinėje apgedusio maisto, kad nesusirgtų žarnyno ligomis.

Tiki gydomosiomis galiomis

Sesučių Medos ir Sandros mama atidžiai prižiūri apsaugotoje nuo saulės vietoje stovintį stiklinį sraigių būstą, nes jame neturi trūkti nei drėgmės, nei maisto. Anot Lietuvos zoologijos sodo vyresniosios herpetologės Almos Pikūnienės, afrikinės sraigės gyvena Afrikos miškuose ant medžių šakų. Tad laikant šiuos gyvūnėlius namuose reikia jiems sudaryti panašias gyvenimo sąlygas: nedidelį akvariumą priberti nurūgštintų durpių ir smėlio mišinio, pabarstyti sausų lapų. Šioje buveinėje santykinė oro drėgmė turėtų būti maždaug 75 proc. Paprastai virš jų buveinės kabinama lempa, nes šioms sraigėms būtina 25-30 laipsnių šiluma.

Gyvūnėlių raumeningas liežuvėlis yra su dantukais – pritaikytas doroti vaisius ir daržoves. Afrikinės, kaip ir kitos panašios sraigės, turi vieną koją, kuri vadinama padu.

Sraigė, išskirdama gleives, lengvai juda tuo padu pirmyn. Beje, Sandra teigė, kad ji gydosi nedidelį kelio skausmą, leisdama sraigei juo pašliaužioti. „Man atrodo, kad sraigės išskiriamos gleivės turi gydomųjų savybių”, – samprotavo Sandra. Beje, žmonės kalba, kad galima išsigydyti skrandžio uždegimą geriant atskiestas vandeniu sraigių gleives.

Gyvena apie 10 metų

Lėtosios hermafroditės, jei gyvena poroje, 2-3 kartus per metus susilaukia palikuonių iš mažučių baltų kiaušinėlių, tačiau tik nedaugeliui jų pavyksta likti gyviems. Afrikinės sraigės gyvena 10 ir daugiau metų.

Kai kuriose šalyse (pavyzdžiui, JAV) jas draudžiama auginti namuose.

Afrikines sraiges labai mėgsta stepiniai varanai. Beje, kai kurių šalių gyventojai šias sraiges laiko delikatesu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.