Teismai kratosi KTU studentų skundo

Gilintis į rektoriaus rinkimų užkulisius vakar buvo įpareigotas Kauno miesto apylinkės teismas

„Tai yra proceso vilkinimas”, – sakė studentams atstovaujantis Stasio Šedbaro advokatų kontoros advokatas Stasys Šedbaras. Vakar Kauno apygardos teismas Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų atstovybės (SA) ieškinį prieš KTU senatą dėl rektoriaus rinkimų pripažinimo negaliojančiais grąžino svarstyti Kauno apylinkės teismui, kuris šį ieškinį buvo atsisakęs priimti.

Nesupranta, kodėl siuntinėja

Senato Studentų komisijos pirmininkas docentas Saulius Keturakis, paprašytas pakomentuoti neįprastą situaciją – studentams vis dėlto pavyko universitetą paduoti į teismą – teigė: „Tai yra teisiniai dalykai. Tai – normalūs demokratiniai procesai”. Pasak jo, studentai, kaip ir kiti Lietuvos piliečiai, gali naudotis savo teisėmis ir teisybės ieškoti teisme.

„Nežinau, kodėl teismai pirmyn atgal mus siuntinėja”, – stebėjosi užsitęsusiu procesu KTU SA prezidentas Jonas Genys. Pasak jo, nepaisant konflikto, SA santykiai su universiteto vadovybe yra neblogi. „Dalijamės patirtimi. Viskas normaliai, nors vienas kitas „įdomesnis” sprendimas mūsų atžvilgiu išlenda”, – kalbėjo J.Genys.

Suabejojo atstovybės teisėtumu

KTU studentai teismų duris ėmė varstyti dėl to, kad, jų nuomone, pernai lapkričio 9 dieną vykę rektoriaus rinkimai – neteisėti. Vienintelis kandidatas akademikas profesorius Ramutis Petras Bansevičius buvo vyresnis nei 65 metų ir todėl be studentų savivaldos pritarimo rektoriumi tapti negalėjo.

KTU senato pirmininkas profesorius Rimvydas Žilinskas teigė, kad senatas neignoravęs studentų sprendimo, tačiau pasigedęs motyvų. Švietimo ir mokslo ministerija KTU senatą ragino surengti naujus rinkimus, tačiau atsako nesulaukė. Vietoje to, senatas ėmė abejoti KTU SA, kaip studentų savivaldos, teisėtumu. Gegužę SA senato nutarimu atimta teisė reikšti nuomonę renkant dekanus, prodekanus ar katedrų vedėjus.

Aiškinosi, kam priklauso

Vienuoliktą valandą, kai turėjo prasidėti teismo posėdis, KTU senato nariai studentų atstovai Andrius Sadauskas ir Vilius Sekevičius rado užrakintas teismo salės duris. V.Sekevičius – buvęs KTU SA prezidentas, kurio vadovavimo studentų savivaldai metu ir prasidėjo konfliktas.

Studentai už durų liko, nes teismas pasirinko rašytinį procesą, kai dalyvaujantys byloje asmenys nekviečiami ir posėdyje nedalyvauja. „Gal pas teisėją kabinete susirinkta? Gal kur kavinėje susėdo? Mes jų nekontroliuojame”, – spėliojo Kauno apygardos teismo darbuotojos.

Šis posėdis – tikrai ne paskutinis, kaip vylėsi studentai. Jis net ir nebuvo pirmasis, kuriame būtų svarstoma byla iš esmės. Teisininkai tik eilinį kartą aiškinosi, kuris teismas privalo imtis KTU problemų.

Po pietų buvo priimtas sprendimas ieškinį grąžinti Kauno miesto apylinkės teismui.

Aukščiausiojo Teismo atsakymas

Iš pradžių KTU SA kreipėsi į Kauno apylinkės teismą. Šis atsisakė priimti ieškinį. Teismas motyvavo: KTU yra valstybinė aukštoji mokykla, jos rektorius – valstybės tarnautojas, o ginčai dėl valstybės tarnautojo skyrimo ir atleidimo iš pareigų nagrinėjami administraciniuose teismuose.

Tuomet studentai kreipėsi į Kauno apygardos teismą, o jo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija – į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Ten buvo sudaryta Specialioji teisėjų kolegija, kuriai pavesta išspręsti ginčo teismingumo klausimą.

Specialioji kolegija nusprendė, kad ieškovas su ieškiniu pagrįstai kreipėsi į bendrosios kompetencijos teismą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.