Lietuvos BVP antrąjį ketvirtį augo 8,4 proc.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, išaugo 8,4 proc. iki 20,481 mlrd. litų.

Vienam šalies gyventojui teko 6018 litų BVP.

Patikslintą antrojo ketvirčio BVP veikusiomis kainomis antradienį paskelbė Statistikos departamentas. BVP patikslintas gamybos metodu, taip pat statistikai papildomai įvertino išlaidų ir pajamų komponentus. Antradienį buvo paskelbtas antrasis BVP įvertis.

Anksčiau skelbta, kad BVP antrąjį ketvirtį augo 7,7 proc. iki 20,281 mlrd. litų.

Lietuvos BVP pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su pernai tuo pačiu ketvirčiu, padidėjo 8,8 proc. iki 17,228 mlrd. litų. Vienam gyventojui buvo sukurta 5004 litų BVP.

Pasak statistikų, perskaičiavus pridėtinę vertę, nustatyta, kad sparčiausiai – 17,4 proc.- augo statybos pridėtinė vertė ir pramoninės veiklos rūšių įmonėse (12,3 proc.). Šių dviejų veiklos rūšių, kurios bendrosios pridėtinės vertės struktūroje sudarė 35,5 proc., augimo tempai gerokai viršijo vidutinį.

Kiek lėčiau nei vidutiniškai augo prekybos, viešbučių ir restoranų, transporto ir ryšių (7,4 proc.), finansinio tarpininkavimo ir nekilnojamojo turto bei kito verslo (6,2 proc.) ir ne rinkos paslaugų (4,1 proc.) grupių pridėtinė vertė.

Mažiausiai, kaip ir pirmąjį ketvirtį, išaugo žemės ūkio ir žuvininkystės pridėtinė vertė – 0,3 procento.

Statistikų teigimu, skaičiuojant išlaidų metodu pažymėtinas teigiamas grynojo eksporto poveikis BVP augimui. Prekių ir paslaugų eksporto augimas 6,3 procentinio punkto pranoko importo augimą (eksportas išaugo 19 proc., importas – 12,7 proc.). Ir toliau sparčiai augo namų ūkių galutinis vartojimas (10,2 proc.), bendrasis pagrindinio kapitalo formavimas (11 proc.). Valdžios sektoriaus vartojimo išlaidų augimo tempas buvo lėtesnis – 5 procentai.

Vertinant BVP pajamų metodu sparčiai augo kompensacija dirbantiesiems – 19,6 proc. per metus, o tai lėmė didėjantis dirbančiųjų skaičius ir augantis vidutinis darbo užmokestis.

Finansų ministerija prognozuoja šiemet šalies BVP augsiant 7 procentais.

Pernai Lietuvos BVP padidėjo 7,5 proc. iki 71,001 mlrd. litų, o BVP vienam šalies gyventojui sudarė 20,8 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.