Lietuvos kortelių rinkoje – nieko įtartino

Ištyrinėjusi Lietuvos mokėjimo kortelių rinką Konkurencijos taryba jokių pažeidimų neužfiksavo.

Dėl to tyrimo duomenys nebus siunčiami Europos Komisijai (EK), kuri šį pavasarį įspėjo kredito kortelių kompanijas ir bankus, jog imsis teisinių priemonių, jei nebus sumažinti įkainiai.

EK tvirtino išsiaiškinusi, kad kai kuriose Europos Sąjungos šalyse vartotojų mokesčiai už paslaugas skiriasi kelis kartus. Suma, kurią bankui klientai sumoka už „MasterCard” ar „Visa” korteles, esą skiriasi iki dviejų kartų. Verslininkų išlaidos už „Visa” korteles esą skiriasi iki 5 kartų, o už „MasterCard” korteles – iki 6,5 karto. Anot EK, 25 proc. savo pajamų bankai gauna būtent iš su kredito kortelėmis susijusių paslaugų.

„MasterCard” į EK pareiškimus niekaip nereagavo, o „Visa” atstovai buvo pareiškę, kad įkainiai skiriasi dėl įvairių veiksnių – rinkos brandumo, jos dydžio, produktų skirtumų ir t.t.

Savo ruožtu tyrimą buvo pradėjusi ir Lietuvos konkurencijos taryba, kurios vadovas Rimantas Stanikūnas šių metų balandį teigė, jog apie tyrimo rezultatus informuos EK.

„Komisijos specialistai patyrinėjo mokėjimo kortelių rinką. Nieko blogo jie nerado, bent jau konkurencijos atžvilgiu nėra jokių didelių problemų. Konkurencija egzistuoja, kainos pamažu krenta. Kadangi nieko blogo neaptikta, tai išvados nebus siunčiamos Europos Komisijai. Jei atsiras kokios nors naujos aplinkybės, bus galima pradėti naują tyrimą”, – apie rezultatus „Vakarų ekspresui” sakė Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Palmira Kvietkauskienė.

ES kasmet kortele atliekama 23 mlrd. mokėjimo operacijų, kurių vertė siekia 1,35 trln. eurų.

Šių metų balandį Lietuvos bankai buvo išplatinę 3,1 mln. įvairių mokėjimo kortelių (1,8 proc. daugiau nei 2005-ųjų balandį), kurių bendra apyvarta siekė 5,1 mlrd. litų – 28,3 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Balandžio pradžioje Lietuvoje buvo 1 056 bankomatai ir 20,3 tūkst. atsiskaitymo kortelėmis vietų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.