Nauja Vyriausybė – naujas pinigų skirstymo mechanizmas

Premjerui jau nebereikalingas specialus europietiškų milijardų dalybų komitetas

Metų pradžioje dideles politines aistras kėlęs klausimas dėl Europos Sąjungos milijardinės paramos dalybų administravimo, pradėjus dirbti naujajai Vyriausybei, jau beveik nebeprisimenamas. Gedimino Kirkilo vadovaujamas ministrų kabinetas žada atsisakyti ankstesnės Vyriausybės suderinto mechanizmo, kad visus klausimus, susijusius su ES lėšų dalijimo strategija, spręstų specialus komitetas. Dabar ketinama visus šių pinigų skirstymo reikalus perduoti Finansų ministerijai.

Rado kompromisą

Šių metų sausį-kovą tuometinės keturių partijų valdančiosios koalicijos partneriai ilgai negalėjo susitarti, kaip bus administruojamos 2007-2013 metais iš įvairių ES fondų gaunamos milijardinės lėšos. Labiausiai dėl to susikibo Socialdemokratų ir Darbo partijos. Pastaroji norėjo, kad lėšų skirstymu rūpintųsi ne viena institucija, bet kelios. Kai kurioms jų tuomet vadovavo Darbo partijos atstovai. Socialdemokratai laikėsi nuomonės, kad pinigų skirstymo ir šio proceso kontrolės mechanizmas turi būti vienose rankose – šios partijos atstovo vadovaujamoje Finansų ministerijoje.

Kovo mėnesį ginčas baigėsi radus kompromisą. Tuometinės valdančiosios koalicijos vadovai nutarė, kad Finansų ministerija ir toliau liks vadovaujančioji institucija skirstant maždaug 20 milijardų litų ES struktūrinę paramą Lietuvai 2007-2013 metais. Taip pat sutarta, kad bus sudarytas premjero vadovaujamas aštuonių ministrų paramos komitetas, kuris spręs ES paramos panaudojimo klausimus. Į šį komitetą įtraukti aštuonių ministerijų, administruojančių ES lėšas, vadovai: Aplinkos, Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos, Susisiekimo, Švietimo ir mokslo, Vidaus reikalų, Ūkio bei Žemės ūkio.

Jau tuomet Prezidentas Valdas Adamkus ir Seimo opozicija suabejojo, ar tokia ES lėšų priežiūros tvarka nėra pernelyg gremėzdiška ir ar ji nesukels konfliktų ateityje.

Tačiau netrukus po tokio susitarimo valdančioji koalicija pradėjo byrėti. Vėliau žlugo ir socialdemokratų lyderio Algirdo Brazausko vadovaujama Vyriausybė. Imtasi formuoti naują.

Pažadėjo peržiūrėti skirstymo mechanizmą

Šią savaitę susitikime su mažumos Vyriausybės premjeru, vienu socialdemokratų vadovų G.Kirkilu, Prezidentas prisiminė milijardinės ES paramos skirstymo administravimo problemas. „Prezidentas atkreipė dėmesį, kad buvusioji Vyriausybė, nesutariant dviem koalicijos partneriams, buvo priėmusi kompromisinį sprendimą, kurį įgyvendinant neatskiriamos lėšų panaudojimo ir kontrolės funkcijos”, – po susitikimo pranešė Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Anot jos, valstybės vadovas paragino persvarstyti šį modelį – aiškiai atskirti politinius sprendimus dėl lėšų panaudojimo nuo administracinių, kontrolės ir administravimo funkcijas, išanalizuoti, ar kelios institucijos neatlieka tų pačių funkcijų.

„Kauno dienos” žiniomis, G.Kirkilas pažadėjo Prezidentui per artimiausią mėnesį peržiūrėti ir ES lėšų skirstymo mechanizmą atsisakant gremėzdiškos, ankstesnėje valdančiojoje koalicijoje kompromiso būdu pasiektos sistemos.

Komiteto nereikės

Vakar premjeras „Kauno dieną” patikino, kad Lietuvoje dabar egzistuoja tik viena ES paramą koordinuojanti ir kontroliuojanti institucija – socialdemokrato Zigmanto Balčyčio vadovaujama Finansų ministerija. „Ši ministerija prižiūri, kaip naudojami visi valstybės pinigai, įskaitant ir biudžeto, ir iš ES institucijų ateinančias lėšas”, – sakė G.Kirkilas.

Kitos į komitetą įtrauktos aštuonios ministerijos tėra ES milijardų skirstymo administratorės ir projektų, kuriems skiriamos tos lėšos, organizatorės bei prižiūrėtojos.

G.Kirkilas leido suprasti, kad tikriausiai bus atsisakyta ir vadinamojo ES pinigų skirstymo komiteto, sudaryto iš aštuonių ministrų. „Esame pajėgūs apsieiti ir be jo”, – sakė Ministras Pirmininkas „Kauno dienai”.

Antra vertus, jis atkreipė dėmesį, kad jau jam vadovaujant Vyriausybei teko porą sykių šaukti tokio komiteto posėdžius, nes kilo tam tikrų nesutarimų tarp Finansų ir Ūkio ministerijų dėl kai kurių prioritetinių projektų, kuriems naudojamos ES lėšos. Vis dėlto, anot premjero, svarstytieji klausimai galėjo būti išspręsti ir bendradarbiaujant institucijoms.

Nori žinoti prioritetus

Opozicinių konservatorių lyderis Andrius Kubilius „Kauno dienai” sakė kol kas negirdėjęs, kad Vyriausybė jau būtų pasirengusi peržiūrėti ES lėšų skirstymo mechanizmą. „Bet jeigu premjeras tai pažadėjo Prezidentui ir tai padarys, mes tai tik sveikinsime”, – tvirtino A.Kubilius. Anot jo, šis klausimas pribrendo Vyriausybėje nelikus Darbo partijos ir didesnę dalį valdymo vadžių perėmus socialdemokratams.

A.Kubilius atkreipė dėmesį, kad kur kas svarbiau, ne kas prižiūri europietiškų milijardų dalybas, o kam tie pinigai dalijami. „Deja, vis dar nėra pakankamai skaidraus mechanizmo, kaip tai daryti. Be to, Vyriausybė vis dar nėra apsisprendusi dėl kelių svarbiausių, prioritetinių projektų, kuriems praverstų tie Europos pinigai”,- apgailestavo konservatorių vadovas.

Jis sakė kėlęs šį klausimą ir šios savaitės susitikime su G.Kirkilu, apie kurį pranešė „Kauno diena”. Tačiau, pasak A.Kubiliaus, „premjeras negalėjo įvardyti dešimties ES finansuojamų projektų, kuriems Vyriausybė skirs ypatingą dėmesį”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Nauja Vyriausybė – naujas pinigų skirstymo mechanizmas"

  1. Lionius

    Europos pinigai-svarbiausia mūsų valdžios varomoji jėga.Sutelkimas vienose rankose,o ne išskaidymas gal padės sulaikyti nubyrėjumus į šalį.Socialdemokratai nuosekliai įgyvendina savo ir TSKP programą,-privilegijos ir algų didinimas valdininkams,nieko paprastiems ugniagesiams.”Sušelpti” tūkstančiais apskričių viršininkai,seimo nariai.O žadėjo kelti paprastų žmonių gerovę.Chi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.