Medelynus nuskurdino karščiai ir sausra

Kur reikės gauti nusipirkti sodmenų naujakuriams, jeigu rudenį bus mažai, o po dar vienos žiemos gali nebelikti nė vieno?

Žuvo uogienojai

Dembavos medelyno direktorė Vitalija Kuliešienė kalba ramiai: „Sausra braškynus sunaikino šimtu procentų, neliko nė daigelio. Žuvo ir visi elitiniai daigai, kuriuos praėjusiais metais parsivežėme iš Olandijos. Neišsilaikė ir seni braškynai. Uogų nepardavėme. Vandens nuostoliai didžiuliai, nors laistėme tik veislinius braškynus. Teko įsigyti lašinio laistymo priemones, kitaip būtų reikėję pradėti nuo nulio”.

Išsaugotos ir veislinių aviečių plantacijos. Iš skirtųjų uogauti liko tik nuostoliai. Tebeauga veisliniai serbentų ir agrastų krūmai. „Uogoms šių kultūrų nebeauginame. Buvo graudu žiūrėti, kaip augalai gelbėjosi, – numetė lapus, vaisius. Po lietaus pradėjo brinkti miegantys pumpurai. Tad dar po vienos žiemos augalai atsigaus sunkiai”, – šnekėjo direktorė.

Daigų nedaug

Laukuose daigų nebus. Medelynas turės tiktai užaugintųjų uždaro grunto sąlygomis. Juos lieti teko tiktai rūko būdu. Tai pareikalavo didelių darbo sąnaudų. Darbo jėga brangi, o ir tos pačios trūksta. Norinčiųjų dirbti žemę nėra, nors darbas gryname ore yra pats sveikiausias. Medelynas turės geros veislės braškių ir žemuogių daigų, augančių puodeliuose. Kol kas jų niekas neperka, nes žino, kad tokiu oru sunkiai prigyja.

Užderėjo tik raudonieji

Netoli nuo Dembavos medelyno ūkininkauja Aleksas Speičys drauge su sūnumi Pauliumi. Apie ūkio hektarus nenori kalbėti: hektarai nesvarbu – ūkis arba dirba pelningai, arba ne: „Šiais metais mes sukamės apie nulį”. Kiek geresnis buvęs raudonųjų serbentų derlius. Juos skynė ir kombainais, ir rankomis. Pardavė po litą už kilogramą. Iš aštuonių ha priskynė 26 tonas, o turėjo būti 50. Juodųjų serbentų skinti neteko, nes visi sudžiūvo. Gerų veislių sodinukų turės, parduoti pradės spalio mėnesį. Kainų pasakyti negali, nes tai yra derybų objektas. Bus atsižvelgta į pirkinių kiekį ir mokėjimo terminus. Pavienių pirkėjų beveik nebūna. Parduoti turės serbentų, agrastų, aronijų. Ūkininkas juokauja, kad retenybėmis neužsiima, tegul su jomis žaidžia Vitalija Kuliešienė. Dėl nuostolių A.Speičys nenusimena, nes gyvenimas išmokęs negalvoti apie tai, ko negalima pakeisti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.