„PKN Orlen” žvalgosi naujų pirkinių

„Mažeikių naftą” perkanti didžiausia Lenkijos naftos kompanija „PKN Orlen” gali mėginti įsigyti daugiau Rytų Europos naftos bendrovių, o jos vadovas tvirtina, kad Lenkijos įmonė nuo sandorio dėl Mažeikių bendrovės neatsitrauks, tvirtina Lenkijos žiniasklaida.

Pasak „PKN Orlen” vykdomojo direktoriaus Igorio Chalupeco (Igor Chalupec), kompanija gali įsigyti daugiau degalinių Čekijoje ar dalį Latvijos bendrovės „Ventspils nafta terminals”, ar Serbijos bendrovę „Nafta Industrija Srbije”, remdamasis Lenkijos žiniasklaida rašo dienraštis „Verslo žinios”.

Anot Lenkijos žiniasklaidos, pirkti ar nepirkti Latvijos bendrovę „PKN Orlen” žada nuspręsti „netrukus”.

I. Chalupecas, dar sykį patikino, kad „PKN Orlen” tęs „Mažeikių naftos” pirkimo procedūrą, net jeigu ir paaiškės, kad Rusija sustabdė Lietuvos bendrovei naftos tiekimą naftotiekiu „dėl ne verslo” priežasčių. Šiuo metu Mažeikių bendrovė dirba visu pajėgumu gaudama naftą tanklaiviais per Būtingės naftos terminalą.

Savo ruožtu Lietuva praėjusį penktadienį diplomatiniais kanalais įspėjo Rusiją, kad užsitęsus naftotiekio „remontui”, dėl kurio yra nutrauktas žaliavos tiekimas „Mažeikių naftai”, gali būti pradėtas per Lietuvą einančio geležinkelio remontas ir apribotos Kaliningrado karinio tranzito apimtys.

Tai sukėlė Rusijos įtakingų politikų nerimą ir pasipiktinimą. Rusija tvirtina, kad žaliavos tiekimas į „Mažeikių naftą” vamzdynu nutrūko dėl techninių priežasčių, tačiau aukšti Lietuvos pareigūnai įžvelgia ir politinį atspalvį, Maskvai reiškiant nepasitenkinimą, kad įmonė parduota ne kuriai nors Rusijos, o Lenkijos bendrovei.

Kita vertus, „Mažeikių naftos” gali laukti sunkumai prekiaujant produktais Ukrainoje. Šalis žada vėl įvesti muitus importuojamiems naftos produktams ir sumažinti geležinkelio tarifus cisternomis importuojamai naftai.

Apie tai užsiminė šalies kuro ir energetikos ministras Jurijus Boiko.

„Naftos produktų gamyba Ukrainoje sumažėjo pernelyg smarkiai. Turime padėti vietos įmonėms. Vėl įvesime importo tarifus naftos produktams, kai sumažės sezoninė paklausa bei pasaulinėje rinkoje smuktelės naftos kainos”,- aiškino jis.

Po J. Boiko vizito Makvoje vakar pranešta, kad naujas investicijas Ukrainoje planuoja Rusijos naftos bendrovės. Tatarstano autonominės valdžios kontroliuojama kompanija „Tatneft” planuoja investuoti 1 mlrd. JAV dolerių į Ukrainoje esančią Kremenčiugo naftos perdirbimo įmonę. Tai patvirtino ir bendrosios Ukrainos ir Rusijos įmonės „Ukrtatnafta” valdybos pirmininkas Sergejus Gluško. Šioje įmonėje Tatarstano autonominės respublikos vyriausybė turi 8,6 proc. akcijų, 47 proc. jos akcijų valdo Tatarstano vyriausybė ir Šveicarijoje registruotos „U.S. Sea Group” bei „AmRUZ Trading” bendrovės kartu.

Beveik visi Ukrainos energetikos šaltiniai yra priklausomi nuo Rusijos, tad naujasis promaskvietiškas premjeras, norėdamas tesėti per rinkimų duotus pažadus, siekia susitarti su Rusijos naftos ir dujų kompanijomis, kad šių Ukrainai tiekiamų energijos šaltinių kainos nekistų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.