Greitosios pagalbos vairuotojai taps paramedikais

Siekdami tobulinti specialistų kvalifikaciją ir vykdydami Valstybinę švietimo strategiją mokytis visą gyvenimą, Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotis ir Panevėžio apskrities rajonų greitosios medicinos pagalbos skyriai pasinaudojo Europos struktūrinių fondų parama ir partnerių teisėmis dalyvauja projekte ,,Lietuvos greitosios medicinos pagalbos darbo jėgos kompetencijos ir gebėjimų prisitaikyti prie pokyčių ugdymas”.
Anot Panevėžio GMP vadovo Viliaus Mitkos, nuolatos mokytis yra ypač svarbu medicinos srityje, kur informacija pasikeičia ir atsinaujina labai greitai, o ekonominė situacija verčia prisiderinti prie visuomenės poreikio gauti kvalifikuotą pagalbą.

Praėjusį trečiadienį prasidėjo kursai, kuriuose įgūdžius tobulins gydytojai, felčeriai bei naujų įgis GMP vairuotojai. Pastarieji, išklausę kursų teoriją bei įgiję praktinių sugebėjimų teikti medicinos pagalbą nukentėjusiesiems, galės tapti paramedikais. Vairuotojas, į nelaimės vietą vyksiantis kaip komandos narys, galės padėti kvalifikuotiems medikams kuo greičiau ir efektyviau pagelbėti ligoniams ar nukentėjusiesiems.

Svarbi visuomenės pagalba

V.Mitka pabrėžė, kad žmogaus gyvybė labai daug kuo priklauso nuo to, kaip operatyviai į nelaimę sureaguoja žmonės. „Visuomenės nariai neturėtų būti pasyvūs kitų žmonių nelaimei. Kuo greičiau bus įvertinta situacija ir pakviesta medikų brigada, tuo lengviau bus galima nukentėjusiajam suteikti kvalifikuotą pagalbą. Atvykus medikams yra labai svarbu, kad žmonės, esantys įvykio vietoje, netrukdytų dirbti tiek komentarais, tiek veiksmais”, – sakė V.Mitka.

Kursuose vairuotojai, būsimieji paramedikai išmoks, kaip saugiai avarijoje nukentėjusį žmogų ištraukti iš automobilio, kaip sustabdyti kraujavimą, kaip imobilizuoti nukentėjusįjį, kokioje padėtyje transportuoti, atlikti defibriliaciją, kitaip tariant, elektrošoką. Per praktinius kursus darbuotojai ugdo pradinio gaivinimo, defibriliacijos, elektrokardiogramos vertinimo įgūdžius. Kursų metu bus atrinkti keli žmonės, geriausiai pasirengę ir įgiję profesionaliausių medikų savybių. Jie vyks į Kaune esantį Krizių tyrimo centrą, kur, gavę pažymėjimus, taps instruktoriais. Tuomet jie galės instruktuoti kolegas Panevėžio GMP.

Kartu medikai tobulins įgūdžius, kaip saugiai imobilizuoti nukentėjusįjį, veiksmų techniką, nuo kurios gali priklausyti paciento ar nukentėjusiojo sveikata ar gyvybė.

Šiuos mokymus veda UAB Krizių tyrimo centro specialistai – profesionalūs ir sertifikuoti instruktoriai.

Pristatė būtiną aparatą

Centro direktorius Paulius Dobožinskas pristatė automatinį išorinį defibriliatorių, kuris, anot specialisto, turėtų būti kiekvienoje vietoje ten, kur yra didelis srautas žmonių, – sporto arenose ar koncertų, teatrų salėse, prekybos centruose, oro uostų, autobusų ar geležinkelių stotyse ir pan. „Žinoma, tai – didelės investicijos, tačiau būtinos. Juk žmogaus gyvybė – svarbiausia. Kita vertus, jei juo nebus mokama naudotis, aparatas bus nieko vertas”. Pasak kauniečio, JAV buvo atliktas eksperimentas – viename mieste įvairiose vietose buvo sudėlioti šie aparatai, o kitame – ne. Eksperimentą atlikusieji stebėjo padėtį. Vėliau paaiškėjo, kad tame mieste, kuriame buvo įdiegti defibriliatoriai, staigių mirčių gerokai buvo mažiau nei ten, kur jų nebuvo.

Panevėžio GMP V.Mitka teigė, kad šiam projektui vykdyti mūsų stotyje iš Europos struktūrinių fondų gauta 70 procentų jam reikalingų lėšų, tai yra 140 tūkstančių litų. Dar 70 tūkstančių (30 proc.) skyrė Panevėžio GMP stotis.

Be to, V.Mitka prasitarė, kad rugsėjo mėnesį bus organizuojami dviejų valandų kursai žiniasklaidos atstovams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.