Bėglys toliau tyčiojasi iš tyrėjų

Rusijoje besislapstantis Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas, pareiškęs, kad nenori turėti reikalų su Lietuvos teisėsauga, tai patvirtino ir savo veiksmais.

Nusispjovęs į jau trečią Generalinės prokuratūros šaukimą, politikas ir vakar neatvyko į apklausą.

„V.Uspaskichas nepasirodė”, – vakar „Lietuvos rytui” patvirtino Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovas Algimantas Kliunka.

Kvietimą į apklausą buvusiam Darbo partijos vadovui prokurorai įteikė per V.Uspaskicho žmoną Jolantą Blažytę.

Politikui pasiųstas kvietimas tikriausiai vėl atsidūrė šiukšlių dėžėje.

Partijai – aiškūs nurodymai

Teisėsaugininkai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl šiurkščių finansinių pažeidimų Darbo partijoje. Įtarimai dėl šio nusikaltimo yra pareikšti keliems partijos finansininkams.

Dar keli esami bei buvę V.Uspaskicho bendražygiai apklausti kaip liudytojai.

Nors V.Uspaskichas jau kelis mėnesius slapstosi užsienyje, jis iki šiol tvirtai laiko partijos vadžias.

Savo įsteigtos Darbo partijos nariams jis elektroniniu paštu neseniai atsiuntė laišką, kuriame nurodė, kad per šį savaitgalį vyksiantį suvažiavimą lydere turėtų būti renkama Loreta Graužinienė.

Šiame laiške bėglys ne tik parėmė savo ištikimą pagalbininkę, bet ir pagrasino atkeršysiąs tiems Darbo partijos nariams, kurie esą išdavė bendrus tikslus: „Mano įsitikinimu, klaidas galima ištaisyti, bet išdavystės neištaisysi”.

V.Uspaskichas kirto ir šalies vadovams: „Jie gali meluoti, pateikdami savo duomenis. Yra daugybė faktų, kai taikomi dvejopi standartai, faktų, kai tarnaujama ne Lietuvai, o kitai valstybei”.

Vokas atkeliavo iš Kėdainių

Liepos viduryje V.Uspaskichas Lietuvos spaudoje paskelbė viešą laišką, kuriame teigė nepasitikįs mūsų šalies teisėsaugos institucijomis.

„Tame laiške jis tvirtino prokuratūrai atsiuntęs pareiškimą ir neva nurodęs, kada sugrįš į Lietuvą, esą prokurorams žinoma jo gyvenamoji vieta Rusijoje. Tačiau tai yra netiesa, – vakar politiko žodžius paneigė A.Kliunka.

Generalinei prokuratūrai skirtame laiške V.Uspaskichas teigė, kad į Rusiją išvyko dėl asmeninių priežasčių. Jokių grįžimo datų jis nenurodė. Mes nežinome ir jo dabartinio adreso, kadangi vokas išsiųstas iš Kėdainių”.

Liudytojas ar įtariamasis?

Jeigu V.Uspaskichas į apklausą neatvyksta kaip liudytojas, įstatymai neleidžia skelbti jo paieškos. Liudytojui už neatvykimą be pateisinamos priežasties numatyta piniginė bauda arba areštas iki vieno mėnesio.

Jeigu politikas nepasirodo kaip įtariamasis, prokurorai gali priimti nutarimą paskelbti jo paiešką ir kreiptis į teismą dėl suėmimo už akių.

Tada toks teismo sprendimas būtų perduotas Rusijos teisėsaugininkams.

Prokurorai neatskleidžia, koks yra į skandalus įsipainiojusios Darbo partijos įkūrėjo teisinis statusas – ar jis kviečiamas kaip liudytojas, ar kaip įtariamasis.

A.Kliunka vakar atsisakė nurodyti, ar ketinama skelbti V.Uspaskicho paiešką: „Galiu šnekėti tiktai apie tai, kas jau įvyko. Apie būsimus sprendimus tikrai nieko nepasakosiu”.

Rusai bendradarbiauti nenori

Tiesa, Lietuvos teismo sprendimo dėl V.Uspaskicho sulaikymo ir perdavimo Vilniui Rusijos teisėsaugininkai gali ir nevykdyti.

Generalinė prokuratūra iki šiol nesulaukė atsakymo iš Maskvos, ar mūsų šalies pareigūnams bus leista atvykti į G.Plechanovo akademiją ir įsitikinti, ar ten iš tiesų mokėsi Darbo partijos įkūrėjas.

Prieš pusmetį atsiųstame laiške Rusijos generalinė prokuratūra kolegoms iš Vilniaus tvirtino, jog šios šalies įstatymai nenumato baudžiamosios atsakomybės už melagingos informacijos pateikimą siekiant gauti dokumentą. Todėl esą teisinis bendradarbiavimas šioje byloje neįmanomas.

Tuomet mūsų šalies prokurorai kolegoms priminė, kad atsakomybė už dokumento suklastojimą numatyta ir Lietuvos, ir Rusijos įstatymuose.

Buvo dar sykį paprašyta leisti atvykti pareigūnams iš Vilniaus.

Į šį laišką Lietuvos teisėsaugininkai atsakymo iki šiol negavo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.