Australai pateko į Lietuvos krepšininkų spąstus

Per varžybas su Kataro rinktine įsibėgėjusi lietuvių krepšinio mašina vakar pervažiavo Australiją.

Pasaulio čempionate 78:57 iškovoję antrąją pergalę, mūsų šalies vyrai gali lengviau atsipūsti: C grupėje aukščiau trečiosios vietos Lietuvos rinktinė jau nepakils, bet ketvirtoji vieta – labai arti. Iš jos irgi atsiveria kelias į Saitamos mieste vyksiantį aštuntfinalį.

Kelinti grupėje finišuos lietuviai, paaiškės šiandien po dvikovos su Brazilija.

Jeigu Australija įveiktų Katarą, Lietuvos rinktinė liktų trečia netgi pralaimėjusi brazilams ne didesniu nei 13 taškų skirtumu. Tačiau nesėkmė 37 taškais arba daugiau nublokštų į penktąją vietą.

Jeigu australai pralaimėtų grupės autsaideriams, lietuviams tiktai pergalė prieš Braziliją užtikrintų trečiąją poziciją. Nesėkmės atveju mūsų šalies ekipa grupės turnyrą baigtų ketvirta.

Trenerių planas pasiteisino

„Per rungtynes su Kataru nepabūgome paeksperimentuoti sudėtimi, krepšininkai pajuto pasitikėjimą ir dabar atsilygina geru darbu aikštėje”, – po dvikovos su Australija sakė Antanas Sireika.

Dar kartą pasiteisinusiu eksperimentu Lietuvos rinktinės treneris vadino ir vakarykštį žaidimo planą.

Žinodami, kad australai atakas grindžia tritaškiais, o po krepšiais gali remtis tiktai 211 cm ūgio Andrew Bogutu, lietuviai į starto penketą įtraukė tris aukštaūgius – brolius Lavrinovičius (211 cm ir 210 cm) bei Darių Songailą (206 cm).

Ši trijulė patikimai uždarė savo krepšio prieigas, o kartu su Arvydu Macijausku ir Mantu Kalniečiu judria aikštės gynyba saugojosi nuo tolimų metimų.

Žemesni australai nesulaikė galingų lietuvių, juolab kad į žaidimą sėkmingai įsitraukė iki tol šešėlyje tūnojęs Robertas Javtokas.

Milžinų ketvertas vakar surinko 47 taškus bei atkovojo 24 kamuolius, kai visa Australijos ekipa – 26.

„Pasinaudojome savo koziriais, – kalbėjo A.Sireika. – Mūsų jėga ir yra ta, kad pajėgūs visi žaidėjai.

Nėra būtina pasikliauti kuriuo nors konkrečiai, tik reikia pataikyti renkant sudėtį ir kad žaidimo stilius būtų neparankus priešininkams.

Kai nėra aiškaus penketo, varžovams sunkiau”.

Komanda klysta rečiau

Turkijai ir Graikijai pralaimėtose rungtynėse Lietuvos ekipą palaidojo klaidų lavina.

Bet varžybose su Kataru ir Australija lietuviai dalijo mažiau dovanų priešininkams.

Tiesa, vakar mūsų šalies krepšininkai prarado 20 kamuolių, bet A.Sireika dėl to pernelyg nerūstavo: „Tos klaidos ketvirtajame kėlinyje – dėl atsipalaidavimo. Iki tol jų buvome padarę gal 15. Naikiname vieną blogiausių savo savybių”.

Ką išgirdo mačo arbitrai?

Pirmajame kėlinyje pirmavusi 20:13, Lietuvos ekipa 6 min. atkarpą pralaimėjo 2:9. Tuo pasinaudoję australai 18-ąją min. išsiveržė į priekį 28:27.

Į šį išpuolį lietuviai kėlinio pabaigoje atsakė spurtu 8:0, prie kurio prisidėjo ir Brianas Goorjianas.

Australus treniruojantis amerikietis gavo techninę pražangą, kai arbitrams suriko „Laikrodis!”. Jis turėjo galvoje, kad lietuviai per 8 sek. nespėjo persivaryti per vidurio liniją.

„Tikriausiai esu pirmas treneris krepšinio istorijoje, kuriam teisėjas skyrė techninę pražangą už šūksnį „Laikrodis!”. Ši bausmė tikrai taps vienu didžiausių krepšinio kuriozų”, – po varžybų traukė pečiais B.Goorjianas.

Treneris galėjo tik spėlioti, kodėl arbitrai reagavo taip griežtai. Gal angliškas žodis „Clock!” jiems galėjo nuskambėti panašiai kaip keiksmažodis „F..k!”.

Už B.Goorjiano nesivaldymą savo bausmę australams pridėjo ir lietuviai: A.Macijauskas sumetė abi baudas, o netrukus iš jo gavęs kamuolį R.Javtokas įdėjo į krepšį.

A.Macijauskas atgavo ramybę

Šis juvelyrinis perdavimas buvo vienas iš septynių, kuriuos vakar atliko A.Macijauskas.

Ryškiausia Lietuvos rinktinės žvaigždė pagaliau paliko savo nervų kamuolį už salės ribų, į aikštę atsinešdamas šaltą protą.

A.Macijauskas buvo rezultatyviausias – 20 taškų. Bet trenerius labiausiai nudžiugino, kad snaiperis paisė komandos interesų, o ne beatodairiškai švaistė kamuolį.

„Macas eina į protą. Pristabdėme, kad jis daug nelandžiotų, kur nereikia, aiškinome, kad išlauktų momento, ir viskas bus gerai, – pasakojo A.Sireika. – Macas – geras žmogus. Jis pats gailisi, kai ką nors ne taip padaro. Tiktai reikia ant jo laiku užrėkti”

Prieš keletą dienų A.Sireikos darbo metodams priekaištų turėjęs krepšininkas vakar nedaugžodžiavo: „Visi mato ir supranta, kad kol kas žaidžiame ne patį geriausią krepšinį. Bet daug geresnį negu anksčiau”.

A.Sireika apibendrino: „Jau viską išmėginome – patyrėme šoką, pralaimėję dvejas varžybas, o dabar viskas eina tik geryn. Vyrams sakiau – iki čempionato pabaigos išmoksime išvis gerai žaisti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.