Biuro sindromas: kaip išgydyti organizmą

Jums vėl skauda nugarą ir kaklą? Tada šis straipsnis – kaip tik jums. Tiems, kurie nuolat dirba kompiuteriu, panašios bėdos gerai žinomos. Tenka ilgai sėdėti, tad raumenys negali atsipalaiduoti. Didžiausias krūvis tenka nugarai ir kaklui. Pridėkite dar nepatogią padėtį, kai dirbama ištempus kaklą arba pasukus galvą į šoną. Ką daryti?

Ergonomiškas monitorius

Dirbant kompiuteriu jis tiesiog būtinas. Tai konkretaus žmogaus poreikiams pritaikytas monitorius. Jį galima statyti horizontaliai arba vertikaliai, pasukti į bet kurią pusę, lengvai reguliuoti aukštį ir palenkimo kampą.

Jei monitorius vos pasuktas kairėn, šios pusės kaklo raumenys bus įtempti, o dešinės – išsitempę. Dėl pusiausvyros sutrikdymo taps sunku pasukti galvą dešinėn. Todėl monitorius turi būti statomas laikantis vadinamosios vidurinės linijos taisyklės: tuoj už klaviatūros, kad jos vidurinė linija sutaptų su vidurine monitoriaus ir jūsų kūno linija.

Monitorius neturi būti nei per aukštai, nei per žemai. Pirmoji eilutė ekrane turi būti akių lygyje. Tačiau jei jums tenka dažnai žiūrėti žemyn, į klaviatūrą ar dokumentus ant stalo, eilutė turi būti kiek žemiau.

Pamėginkite atlikti nedidelį testą. Mintyse pažymėkite tą ekrano vietą, į kurią daugiausia žiūrite. Dabar užsimerkite. Pamažu pakinkuokite galva aukštyn žemyn. Liaukitės, kai galva patogioje padėtyje. Atsimerkite. Jei monitorius tinkamame aukštyje, žvilgsnis turi pats sustoti ties tašku, kurį mintyse pasižymėjote.

Popierių laikiklis

Dokumentai, su kuriais dirbate prie kompiuterio, turi būti išdėstyti kaip ir monitorius – tuo pačiu atstumu, tokiame pat aukštyje ir pagal ekrano pokrypio kampą. Todėl labai patogu juos laikyti specialiame laikiklyje. Jį reikia pastatyti greta ekrano, akių lygyje.

Jei jums reikia perspausdinti visą tekstą, bus patogiau popierius pasidėti priešais save arba ant stovo tarp monitoriaus ir klaviatūros.

Vertikali klaviatūra

Dažnai palenkiant ir pakeliant galvą, kai žvilgsnis nuo ekrano nukreipiamas į klaviatūrą ir atgal, gali imti nuolat skaudėti kaklą. Todėl ergonomiška turi būti ir klaviatūra.

Dabar pasaulyje užpatentuoti nauji modeliai klaviatūrų: pastatomų vertikaliai greta kompiuterio ekrano ir piramidės pavidalo, kurių klavišai išdėstyti vertikaliai.

Kadangi tokios neturite, geriausia pakelti klaviatūrą ar pastatyti kampu taip, kad priekinė jos dalis būtų žemiau nei užpakalinė. Klaviatūra turi būti kiek žemiau alkūnės, o kampas, kurį sudaro alkūnės sąnarys, lygus 90 laipsnių ar vos didesnis.

5 svarbiausi „ne” dirbant kompiuteriu

Nestatyti monitoriaus per žemai, jis turi būti akių lygyje.

Nenuleisti per alkūnes sulenktų rankų žemiau stalo lygio.

Nesiekti toli nustumtos klaviatūros – alkūnės turi būti viename lygyje su pečiais.

Nesėdėti ant kėdės, kurios sėdynė pjauna pakinklius.

Nesulenkti kojų, remtis visa pėda.

Padarykite pertrauką

Nuo kaklo skausmų padeda dažnos trumpos pertraukos. Kad jų nepamirštumėte, galite imtis paprastų gudrybių.

1. Telefoną padėkite ant gretimo stalo, toliau nuo savęs – kai reikės atsiliepti, turėsite atsistoti.

2. Perstatykite spausdintuvą, kad galėtumėte atsikelti nuo kompiuterio ir pasiimti popierius.

3. Aplankų su dokumentais nelaikykite visai po ranka. Kai perkraunate kompiuterį, išeikite iš už stalo.

4. Kas 45 minutes nepamirškite daryti nedidelę kaklo mankštą: kelis kartus ištieskite į priekį, pasukinėkite kairėn dešinėn, palankstykite pirmyn atgal ir į šonus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.