Mokyklinių prekių sąrašai – vis ilgesni

Prieš mokslo metų pradžią tėvai jau suskubo aprūpinti vaikus būtiniausiais mokykliniais reikmenimis. Dauguma jų nesižvalgo į kainas, bet renkasi patvaresnes ir brangesnes prekes.

Ateina su sąrašais

Anksčiausiai mokyklinėmis prekėmis pradėjo rūpintis pradinukų, ypač pirmaklasių, tėvai. Kad nieko nepamirštų, eidami pirkti jie atsineša mokytojo duotus arba savo pasidarytus prekių sąrašus.

Specializuotos kanceliarinių reikmenų parduotuvės „Alma” prekių pirkimo ir judėjimo vadovės Dianos Kalantienės teigimu, žmonės stengiasi įsigyti viską iš karto.

Be rašiklių, sąsiuvinių, kuprinės ir pieštukų, pirkinių sąrašuose būna įvairiausi dažai, klijai, spalvotas popierius, peiliukai, šokdynės, net specialios prijuostės, kad piešdami mažieji mokiniai neišsiteptų drabužių.

Pirmuosius savo vaikus į mokyklą išleidžiantys tėvai, be visų smulkmenų, dar priversti pirkti rašomuosius stalus, kėdes, o kai kurie iš anksto parūpina ir kompiuterius.

Rusiški – kokybiškiausi

Pradinukų prekių sąrašai dažnai priklauso nuo mokytojo reikalavimų. Parduotuvėse pasirodžius naujovėms, mokytojai prašo įsigyti vieną ar kitą prekę.

Parduotuvės „Alma” prekių pirkimo ir judėjimo vadovė D.Kalantienė tvirtino, kad praėjusiais metais atsiradęs molio pakaitalas modelinas šiemet turi gana nemažą paklausą.

Taip pat pradinių klasių moksleiviai privalo turėti magnetines rašymo lenteles, ant kurių lengva rašyti, nutrinti, o rankos lieka švarios.

Parduotuvės „Senukai” vadybininkė Laima Moisejeva pasakojo, kad mokytojai dažnai pataria pirkti rusiškas prekes. „Iš Rusijos importuotų dažų spalvos yra kur kas ryškesnės, o kaina žemesnė, nei kitų tos pačios rūšies dažų”, – aiškino L.Moisejeva.

Kuprinė – svarbiausia

Priklausomai nuo šeimos pajamų ir pirkinių kiekio tėvai vienam vaikui vidutiniškai išleidžia apie 300–400 litų. Pasak raštinių prekių parduotuvių atstovų, labiausiai tėvai negaili pinigų rinkdami kuprines.

„Senukų” prekybos centre kuprinę galima nusipirkti nuo 11 iki 70 litų, tačiau, pasak vadybininkės L.Moisejevos, brangesnės kuprinės yra kur kas paklausesnės.

„Almos” darbuotojai taip pat patvirtino, kad kuprinėms tėvai skiria ypatingą dėmesį. Bijodami problemų dėl stuburo, žmonės ypač perka ortopedines kuprines, kurios kainuoja apie 130 litų.

Sumoka daug

Nors ir nežymiai, šiemet mokyklinės prekės pabrango. Smulkios prekės kainuoja keliais centais, o stambesnės – keliolika litų brangiau.

Praėjusiais metais kėdė prie rašomojo stalo kainavo 100 litų, šiemet suma pakilo iki 115-os.

„Senukų” vadybininkės nuomone, minimali suma, kuri reikalinga apiperkant vaiką mokyklai yra ne mažiau kaip 200 litų, o pirmoko pirkiniai, įskaitant stambesnes prekes, – apie 400 litų.

Turinčioms mažesnes pajamas ir daugiavaikėms šeimoms tokios sumos gana skaudžiai atsiliepia namų biudžetui, nors dauguma jų gauna valstybės paramą.

Skirs lėšų

Daugiavaikėms ir toms šeimoms, kurių mėnesinės pajamos neviršija 165 litų kiekvienam šeimos nariui, valstybė skiria pašalpas. Skirtingai nei pernai, šiemet šiuos pinigus tvarko nebe socialinės paramos skyrius, o švietimo skyrius.

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Ceplienė sakė, kad šiais metais socialinei paramai yra skirta 123 tūkstančiai 800 litų.

Lėšos bus paskirstytos į mokyklas, kur socialiniai darbuotojai ir mokyklų vadovybė spręs, kokiu būdu padėti vaikams įsigyti kanceliarinių prekių ir kiek kam pinigų skirti.

Kad ir kokios žmogaus pajamos bebūtų, paramos suma vienam vaikui negali viršyti 150 litų.

Anksčiau buvo dalinami kuponai su įrašyta suma, už kuriuos buvo galima įsigyti mokyklinių prekių toje parduotuvėje, su kuria mokykla sudarė sutartį.

Šiemet socialiniai darbuotojai svarstys, ar ne geriau vietoj kuponų patiems nupirkti būtiniausių dalykų ir juos išdalinti.

Rinktis atidžiau

Kanceliarinių prekių specialistai pataria būti atidesniems ir labiau atsižvelgti į keliamus higienos reikalavimus.

Bendrieji nuostatai mokyklinėms kanceliarinėms prekėms yra gana aukšti, ypač pradinukų reikmenims. Ortopedai nustatė, kad pradinuko kuprinė turėtų sverti ne daugiau kaip 700 gramų, diržų ilgis ne trumpesnis kaip 70 centimetrų, o plotis prie tvirtinimo vietos ne mažesnis kaip 3,5 cm.

Kitos kanceliarinės prekės negali imituoti tabako gaminių ir jų pakuotės. Taip pat savo forma, kvapu, ženklinimu ar pakuote negali priminti kokių nors maisto produktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.