Įdegti galima ir namuose

Vasarai baigiantis, jos pradžioje įgytas odos rusvumas pradeda grėsmingai blykšti, todėl ne vienai kyla klausimas, kaip jį geriau išlaikyti

Prisiklausę apie saulės keliamus pavojus ir jau įpratę vartoti apsauginius kremus, įdegame palyginti neskausmingai ir gražiai – oda nebesilupa lopais, jos neišmargina pigmentinės dėmės. Tačiau tai, kad įdegis pamažu išblunka, mums visiškai nepatinka.

„Nors imk ir nebesiprausk. Apmaudu, kad įrudis šitaip greitai blykšta”, – sako Judita ir domisi, kaip jį ilgiau išsaugoti.

Blyškumas – irgi gražu

„Aš saulėje veido nedeginu, esu girdėjusi, kad tai labai nesveika, greičiau atsiranda raukšlių. Esu iš prigimties baltaodė ir manęs tai neglumina, tačiau nusibosta atsakinėti į klausimus, ar nesergu”, – guodžiasi Laura.

Jai teks apsišarvuoti dar didesne kantrybe ir nuolat kartoti, kad amžių amžius moters grožio ir kilmingumo etalonas buvo būtent balta oda. Tokia negalėjo pasigirti valstietės, priverstos ilgai būti atvirame ore.

Tikros damos veido baltumą išsaugodavo slėpdamos jį po plačiabrylėmis skrybėlėmis ir specialiais nėriniuotais skėčiais. Pirštinaitės saugodavo nuo saulės rankas.

„Išblyškęs veidas ir melstelėję paakiai išryškina akis. Visai nebereikia vokų tepti šešėliais, o blakstienų tamsinti tušu. Tai labai seksualu ir pabrėžia moters trapumą. Tokiai išlipant iš automobilio taip ir norisi ištiesti ranką”, – sako Tomas, kuriam nepatinka beveik tamsiaodėmis vasarą tampančios lietuvaitės.

Už tai, kad rusva, o ne balta oda daugeliui tapo pati gražiausia, turime būti dėkingi žymiajai dizainerei Koko Šanel. Ji, išdrįsusi pasiūlyti moterims mūvėti vyriškas kelnes ir pati jas mūvėjusi, savo pavyzdžiu įrodė, kad įdegusi oda yra kur kas gražiau nei aristokratiškai išblyškusi. Tuomet tai buvo pritrenkiamai nauja ir drąsu.

Jei ne ši moteris, revoliucingai įvedusi į madą veido įdegį, nuo kurio damos saugodavosi šimtmečiais, dabar tikriausiai nebūtų nei soliariumų, nei įdegį imituojančių ar jį dirbtinai suteikiančių kosmetikos priemonių. Sunku patikėti, bet kadaise pudra būdavo tik balta ar vos rausva.

Ką gali žinoti, gal iki valios pasidžiaugę ruda oda, kuri asocijuojasi su gerai praleistomis atostogomis ir šilta jūra, sugrįšime prie senojo grožio etalono? Mūsų klimato sąlygomis tai būtų gerokai lengviau ir praktiškiau.

Savaiminis įdegis

Kol kas pasaulio moterys mėgaujasi tuo, kad dėl gražaus įdegio nebereikia vargti deginantis saulėje valandų valandas. Kelios minutės prieš veidrodį ir nuo natūralaus neatskiriamas įdegis kelioms dienoms garantuotas.

„Kosmetikos priemonių gamintojai giriasi, kad savaiminio įdegio produktai parduodami kas kelias sekundes. Be pagrindinio poveikio, daugelis jų dar ir maitina arba puoselėja odą. Kai kurie, papildyti natūraliu abrikosų ekstraktu ir vitaminu E, drėkina odą net 12 valandų. Purškiamasis losjonas gali suteikti tolygų, jau po valandos matomą įdegį sunkiai prieinamose kūno vietose. Reikėtų atkreipti dėmesį, ar nurodyta, kad konkretus savaiminio įdegio produktas tinka veidui parudinti. Tai, kas tinka kūno odai, gali netikti veidui, nes, pavyzdžiui, oda taip blizgės, kad nesinorės išeiti iš namų nenusiprausus. Nusipraususios nesulauksime rezultato, nes įdegio efektas dažniausiai atsiranda tik po kelių valandų poveikio. Specialiai veidui skirta želė kartais turi švelnų atspalvį, todėl ją lengviau lygiai tepti”, – sako kosmetologė Sigita Tarsinkevičiūtė.

„Kuo brangesnė priemonė ir garsesnis jos gamintojas, tuo daugiau garantijų, kad norimą efektą pavyks pasiekti neįgudusiai vartotojai. Bet kuriuo atveju, įsigijus savaiminio įdegio priemonę, ją reikėtų išmėginti ne ant veido, o tokioje vietoje, kurią galima paslėpti po drabužiais. Tik gerai įgudus galima rizikuoti dirbtinio įdegio priemones naudoti prieš išeinant iš namų arba likus pusdieniui iki svarbaus pasirodymo viešumoje. Jei mokate apsieiti su vienos firmos konkrečia priemone, dar nereiškia, kad pasiėmusi kitą gausite tokį pat gerą rezultatą”, – perspėja kosmetikė Lina Petrauskienė.

„Rudinant kojas, reikia būti itin atsargiai, nes storesnė kulnų oda, juolab įtrūkusi, gali atrodyti tiesiog kraupiai, ypač jei įdegio priemonėje yra daug dažančios medžiagos. Įsigijus purškiamą priemonę, ja rekomenduojama tolygiai apipurkšti veidą ir kūną, apeinant akių kontūrą, antakius ir plaukų liniją. Reikia turėti omenyje, kad skirtingų gamintojų priemonės odai gali suteikti skirtingo atspalvio ir intensyvumo rudumą, todėl geriau neeksperimentuoti ir prie naujos rūšies pereiti po kelių dienų pertraukos, kai ankstesnis įrudis bus gerokai pablyškęs. Tose vietose, kur odos raginis sluoksnis storesnis, įrudžio spalva bus tamsesnė ir intensyvesnė, tai galima pamėginti sušvelninti kremu ar aliejumi ištepant alkūnes, kelius, kojų pėdas riebiu kremu ar aliejumi. Riebalai šiek tiek apsaugo nuo dirbtinį įrudį skatinančių priemonių poveikio”, – pataria kosmetikė Aušra Svetinkaitė.

Atsargumo priemonės

Prieš tepant ant kūno savaiminio įdegio priemones, svarbu nepamiršti maždaug prieš parą atlikti depiliaciją ir nušveisti odą. Kitaip savaiminio įdegio kremas pasiskirstys netolygiai, atsiras dryžių ir dėmių. Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į suragėjusios odos zonas – alkūnes, kelius, pėdas.

Aktyvioji kremų ir losjonų sudedamoji dalis – dihidroksiacetonas (DHA). Tai bespalvis cukrus, gaminamas iš cukrinių runkelių arba cukranendrių. Jis ir suteikia odai tamsumo efektą. Per kelias dienas negyvos odos ląstelės nusitrina ir įdegis išnyksta.

Naudojant savaiminio įdegio produktus veidui, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad raginis odos sluoksnis atsinaujina maždaug per savaitę. Oda, nuo kurios negyvos ląstelės pašalintos pilingu, ne tik lygiau nusirudina, bet ir dirbtinis įdegis ilgiau išlieka.

Įrudžio kremai dažniausiai yra balti, todėl nematyti, kur jau užtepta. Oda pradeda reaguoti maždaug po dviejų valandų. Reikia stengtis tepti labai lygiai ir plonai, o paskui būtina nusiplauti rankas, jei nenorime keletą dienų slėpti itin parudavusius tarpupirščius.

Dirbtinio įrudžio priemonėmis verčiau nesitepti prieš pat atsakingą įvykį – vakarėlį, susitikimą su darbdaviu ar svarbų pasimatymą. Labai gerai, jei įrudžio priemonės pradedamos naudoti ne ant visiškai baltos odos. Todėl jų imtis patariama dar ne visai išblukus natūraliam įdegiui.

Jeigu tamsinama ne tik veido ir kaklo, bet ir viso kūno oda, kelias valandas po procedūros reikėtų vengti intensyvių fizinių pratimų, kurie galėtų sukelti gausų prakaitavimą. Mažiausiai tris valandas nereikėtų maudytis tiek vandens telkiniuose, tiek vonioje ar duše. Iki tol geriau nesėdėti ant šviesiu audiniu ar oda dengtų baldų, nes jie gali nusidažyti nuo į odą neįsigėrusio kremo.

Norint, kad dirbtinis (beje, ir tikras) įdegis išsilaikytų ilgiau, reikėtų vengti chloru dezinfekuojamų baseinų, ilgų karšto dušo ar vonios procedūrų. Maudantis reikėtų netrinti odos plaušine, o po to – rankšluosčiu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.