Brangstanti nafta – nebūtinai bloga žinia

Investuotojai nuo šiol gali uždirbti ne tik investuodami į vertybinių popierių rinkas, bet ir iš naftos bei spalvotųjų metalų brangimo

„DnB Nord” bankas pradėjo platinti naują eurais nominuotą obligacijų emisiją, pirmą kartą Lietuvoje susiedamas vertybinių popierių pelningumą ne tik su akcijų indeksais, bet ir su naftos bei spalvotųjų metalų kainomis. Pirmoji trejų metų trukmės obligacijų emisija yra lygiomis dalimis susieta su naftos, vario, nikelio ir cinko kainų krepšeliu.

„Žmonės rizikuoja prarasti ne daugiau kaip 3 proc. savo investuotų lėšų”, – sakė „DnB Nord” banko Kapitalo rinkų skyriaus vadovas Mindaugas Tutlys. Obligacijų išpirkimo metu bankas žada atiduoti visą investicijų prieaugį bei garantuoja 30 proc. pelningumą, jei žaliavos brangs.

Pasaulyje pastaruoju metu labai populiaru investuoti į šias žaliavas, kurių kainos didėjo stulbinamais šuoliais, tačiau kitų bankų atstovai abejoja, kad minėtų žaliavų kainų didėjimo potencija išliks tokia, kokia buvo porą pastarųjų metų.

„Kyla atsargus klausimas: kiek dar tai užtruks. Tokia investicija greičiausiai duos teigiamą grąžą, bet, manau, gana rizikinga eiti į rinką, kai kainos taip sparčiai didėja. Rinkos negali nuolat vystytis viena kryptimi”, – apie investicijų į žaliavas perspektyvą kalbėjo „Parex” banko Iždo tarnybos direktorius Skirmantas Jareckas.

Prieštaringa investicija

Pasak „Sampo” banko Iždo departamento direktorės Giedrės Gečiauskienės, investuojant į žaliavas diversifikuojama investicijų portfelio rizika. „Paprastai žaliavų kainos, kaip ir visa rinka, dažniausiai juda priešinga linkme nei visos kitos rinkos. Tai gana įdomus produktas”, – teigė Gečiauskienė. Ji taip pat mano, jog greitu metu rinkoje atsiras vis daugiau ir įvairesnių investavimo pasiūlymų.

Analizuodamas dabartinę situaciją Jareckas teigė manąs, kad naftos kainos turi realią potenciją kilti. Naftos pasiūla yra ribota, paklausa nuolat didėja, Artimuosiuose Rytuose konfliktų tikimybė didelė, o jie smarkiai prisideda prie naftos brangimo. Metalų kainų kilimą, pasak Jarecko, lemia besivystančių šalių – Kinijos, Indijos – poreikių didėjimas. „Jei kinai taptų pasiturintys ir pradėtų pirkti tiek automobilių, kiek Europa, tai žaliavų paklausa įspūdingai padidėtų. Kartu kiltų ir jų kaina”, – teigė Jareckas. Tačiau jis neatmetė galimybės, jog gali įvykti priešingai. „Kainos kvėpuoja, jos juda tai į vieną, tai į kitą pusę. Manau, artėja momentas, kai jos ims kristi”, – apie žaliavas šnekėjo Jareckas.

Prijaukinta rizika

Lietuvoje investuoti į žaliavų rinkas iki šiol galėjo tik labai turtingi bankų klientai. Pavyzdžiui, „DnB Nord” tokį produktą siūlė pasiryžusiesiems į žaliavų rinką investuoti ne mažiau kaip 1 mln. eurų. Dabar kiekvienas panorėjęs galės įsigyti kad ir vieną 100 eurų nominalios vertės obligaciją, parduodamą po 103 eurus ar atitinkamą sumą litais. Obligacijų pirkėjams bankas garantuoja, kad jei per trejus metus krepšelį sudarančių naftos ir spalvotojų metalų kainos padidės, išpirkimo metu investuotojui atiteks visas prieaugis, o investicijų grąža bus ne mažesnė nei 30 procentų. Bankas, be to, užtikrina, kad šių žaliavų kainoms nukritus investuotojui bus sumokėta visa nominali investuota suma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.