Šiltnamyje – pomidorai milžinai

Saldūs mėsingi kilogramą ir daugiau sveriantys pomidorai nustebino „Ekrano-2” sodų bendrijoje sklypą turinčius panevėžiečius – septyniasdešimt vienerių Kazį Viršilą bei jo žmoną, šešiasdešimt ketverių Aldoną. Sutuoktiniai net išsižiojo, kai šiltnamyje išvydo milžiniškus pomidorus: „Kartu apsidžiaugėme ir nustebome, kartu ir išsigandome, todėl dar visiškai neprinokę pomidorai milžinai buvo nuskinti, kadangi baiminomės, kad jų svorio neatlaikys stiebai ir kad jie nulūš”.
Į PB redakciją du pomidorus atsinešęs K.Viršila sakė, kad net nežino šių daržovių veislės: „Žmona man sakė, kad ji pati sumaišė įvairių veislių sėklas. Vienos jų – jaučiaširdžio, o kitos – įvairių sėklų mišinys”. Vyras tikino, kad vienas pomidoras (nuotraukoje), kurį atsinešė į redakciją, sveria 1 kilogramą 100 gramų, o kitas – kilogramą. Pasak pensininko, šiltnamyje tokių didelių raudonskruosčių yra ir daugiau: „Žinoma, valgysime juos, tačiau sėklas būtinai išsiimsime. Jau ne vienas sodo kaimynas jų prašo”. Beje, Viršilų šeima oficialiai rekordus registruojančiai agentūrai „Factum” apie pomidorus gigantus nepranešė.

Šiek tiek mažesnis 950 gramų sveriantis raudonskruostis užderėjo Vilniaus rajone, Juodšilių kaime. Ant šio giganto buvo suskaičiuotos 54 raukšlės.

Rekordui neprilygsta

Lietuvos rekordus registruojančios agentūros „Factum” prie Lietuvos kultūros fondo direktorius Vytautas Navaitis sako, kad tiek panevėžiečių, tiek vilniečių pomidorams iki rekordo – toli. Mat prieš 13 metų didžiausią šalyje pomidorą išaugino vilkaviškiečiai Vanda ir Rimas Unguraičiai. Jų galiūnas svėrė 1 kilogramą 570 gramų.

Pasirodo, svoriu pomidorus lenkia daugelis iš pažiūros menkesnių daržovių. Štai didžiausias Lietuvoje išaugintas agurkas svėrė 2,444 kg, ridikėlis – 2,250 kg. Įdomu tai, kad ilgiausias šalyje užaugintas agurkas buvo 175 centimetrų ilgio. Didžiausią pomidorą svoriu pranoksta Lietuvos rekordininkai ridikas, griežtis, krienas ir kt.

Rugpjūtis – darbymetis agentūroje „Factum”. Mat tokiu metu daugiausia kreipiamasi dėl daržovių ir vaisių rekordininkų. Dažniausiai žmonės į agentūrą kreipiasi išauginę gigantišką bulvę, agurką, morką ar aukščiausią saulėgrąžą. Tačiau į Lietuvos rekordų knygą patenka tik absoliutūs rekordininkai.

„Šįmet derlingumo rekordų nesitikima daug. Užsitęsė pavasaris, taip pat, manau, turės įtakos sausra. Bet ko gi gyvenime nepasitaiko – gali būti neįtikėtino dydžio vaisių ar daržovių”, – kalbėdamas apie šįmečius rekordus svarstė V.Navaitis ir prisiminė, jog Lietuvos rekordininkas raudonasis burokas, svėręs 7,350 kg, aptiktas tik pavasarį atidarius kaupą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Šiltnamyje – pomidorai milžinai"

  1. Jonas

    Cia nieko nuostabaus mes isauginome pamidora 25 kilu 😕

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.