Augalai, kuriuos mindome kojomis, gali pakeisti iš tolimų kraštų atvežtus brangius prieskonius – gvazdikėlius ir imbierą.
Vasarą pievose, soduose ir daržuose žydintys augalai kviečia pasirūpinti žiema ir kvapniais žalumynais gardinti maistą.
Kvepia imbieru
„Žiognagės šaknys kvepia gvazdikėliais, o debesylų – imbieru. Šios žolės auga visur – pievose, paupiuose, miškuose. O mėlynai žydinčios trūkažolės sudžiovintos ir sumaltos šaknys gali būti naudojamas kaip kavos pakaitalas”, – žolynų paslaptis atvėrė Klaipėdos universiteto Botanikos sodo vaistinių ir prieskoninių augalų specialistė Loreta Raudonienė.
Ji pabrėžė, kad šaknis geriausia kasti vėlų rudenį. O štai daugumą augalų galima rinkti šiuo metu, nes prasidėjo didysis žydėjimo laikas.
Gardina maistą
„Dar prieš Kristaus gimimą žmonės maistą gardino čiobreliais, kmynais, krapais ir česnakais. Šie prieskoniniai augalai išlaikė laiko egzaminą, nes be jų šeimininkės iki šiol neišsiverčia”, – populiariausius prieskonius nusakė L.Raudonienė.
Nūdienos virtuvė nebeįsivaizduojama ir be dašių, mairūnų, mėtų, petražolių, šalavijų, raudonėlių.
„Įvairovė yra didelė. Botanikos sode auginame per šešiasdešimt prieskoninių augalų”, – sakė L.Raudonienė.
Atranda bazilikus
Ji atkreipė dėmesį į dar ne visuose namuose žinomą peletrūną. Šis prieskoninis augalas gardina varškės, sūrio, kiaušinio patiekalus.
Lietuviškose virtuvėse populiarėja ir bazilikai, seniai žinomi JAV bei Italijoje. „Bazilikų yra įvairių rūšių ir jie gali būti cinamoniniai, citrininiai, mėtiniai. Tinka viskam – sriuboms, padažams, mėsai ir žuviai skaninti”, – gyrė augalą moteris.
Dėl universalumo bazilikus tinka dėti į prieskonių mišinius, kurių vieną paprasčiausių sudarytų bazilikai, petražolės ir laiškiniai česnakai.
Voniai ir žvėrienai
Pasak L.Raudonienės, mūsų šalyje pamažu atrandamos ir seniai žinomų augalų kitos savybės.
„Pavyzdžiui, levandos. Mėlynais, baltais ar rožiniais žiedais pasipuošęs krūmas gali būti sodo bei darželio puošmena. Dėl stipraus kvapo levandaos tinkamos dėti į spintas – šio augalo prisibijo kandys. Žiemą ypač raminančiai veikia levandų vonios. Po jų miegas saldus ir kietas. Tačiau mažai kas žino, kad levandos tinkamos žvėrienai gardinti”, – priminė moteris.
Geriau sušaldyti
Tam, kad augalas kuo ilgiau išlaikytų savo skonį ir kvapą, reikia jį mokėti išsaugoti.
Prieskoninių ir vaistinių augalų specialistė pabrėžė, jog klysta šeimininkės, sudžiovintus augalus laikančios ne tamsaus, bet permatomo stiklo induose. „Juose, o ypač polietileno maišeliuose augalas praranda gyvybę”, – tvirtino L.Raudonienė.
Pasak jos, nebūtina visų augalų džiovinti. Mėtas, peletrūnuso bei daugelį kitų prieskoninių augalų geriau laikyti šaldiklyje arba šaldymo kameroje. Taip išsaugojamos natūralios skonio ir aromato savybės, pakintančios augalą sudžiovinus.
„Viską galima rasti ne parduotuvių lentynose, bet pievoje, sode ar darže. Paties surinkti prieskoniniai augalai visada bus geresnės kokybės nei pirkti”, – paragino apsirūpinti žalumynais Botanikos sodo darbuotoja.
Aldona Gliožerienė