Namų valdų mokesčiai žiebia konfliktus

Gyventojai skundžiasi, kad be jų sutikimo į komunalinių paslaugų lapelius įrašyti šimtus litų siekiantys mokesčiai už daugiabučio namo remontą.

Žmonėms nepaaiškinama, kokie tai mokesčiai ir kodėl tokios didelės sumos.

Paslaptingas mokestis

„Debreceno valdoms” priklausančiame Taikos prospekto 103-iajame daugiabučiame name gyvenantis Algimantas Paulauskas teigė, kad gavo nurodymą sumokėti 267 litus už sienų remontą.

„Žiemą sudėjus šį mokestį ir padidėjusius komunalinius mokesčius sumos sieks po 700-800 litų per mėnesį. Neįsivaizduoju, iš ko žmonėms reikės mokėti. Juk name gyvena ir pensininkų, kurie ir taip vos susimoka komunalinius mokesčius. Kad nors tas mokestis būtų išdalintas mažesnėmis sumomis. Kiek teko kalbėti su kaimynais, tai daugelis ketina nemokėti šio mokesčio”, – vardijo A.Paulauskas.

Gyventojų pyktį sukėlė ne tik naujas didžiulis mokestis.

„Niekas konkrečiai nepasakė, kokie čia reikalai. Kiek žinau, buvo atlikta kažkokia ekspertizė, lyg ir ketina remontuoti stogą ar sienas patinkuoti”, – svarstė A.Paulauskas.

Remontas būtinas

„Žmonės buvo informuoti apie planuojamą remontą. Tos diskusijos vyksta jau treti metai, buvo ne vienas susirinkimas. Iš nesutinkančių mokėti pinigai bus išreikalauti teismo keliu. Taikos prospekto 103 namo gyventojai bandė kurti bendriją, ieškoti lėšų patys, tačiau jiems nieko nepavyko”, – teigė „Debreceno valdų” direktoriaus pavaduotojas Rimas Liguta.

Jis mano, kad šį Taikos prospekto namą remontuoti būtina. Tai nuspręsta po dar prieš trejus metus savivaldybės užsakymu atliktos ekspertizės.

Ekspertai nurodė pašalinti plytų griūtis nuo viršutinių aukštų, nugriauti stogo parapetus, sutvarkyti ventiliacijos kanalus.

Konkursą iš dviejų dalyvavusių įmonių laimėjo statybos bendrovė „Klaibuta”, pasiūliusi sutvarkyti namo trūkumus už 207 tūkstančius litų.

Taikos prospekto 103 name yra 60 butų. Suskaičiuota, kad vidutiniškai kiekvienam butui, skaičiuojant pagal plotą, už remontą reikės sumokėti apie tris tūkstančius litų.

Remonto darbus planuojama pradėti po dviejų ar trijų savaičių. Užbaigti – per du mėnesius.

Savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus specialistė Ilona Daulienė pripažino, kad žmonėms susidaro mokėti didelė suma, tačiau remontas būtinas dėl jų pačių saugumo. Tas namas, ręstas 1974-1976 metais, yra padidinto aukštingumo – 13 aukštų, tačiau jo statybai buvo parinktos netinkamos medžiagos.

Anot R.Ligutos, panašios būklės, kaip ir 103-iasis, yra ir Taikos prospekto 97, 107 namai.

Fantastiški skaičiai

Naujas mokestis bei neaiškios sumos papiktino ir „Buitis be rūpesčių” daugiabučių namų valdai priklausančio Taikos prospekto 121-ojo namo gyventojus.

Jiems komunalinių mokesčių lapelyje buvo įrašyta, kad reikia mokėti už blokų siūlių remontą.

Tame name dviejų kambarių bute gyvenančiam Romui už siūlių remontą birželį buvo užrašyti 246 litai. Liepą vėl atėjo lapelis, raginantis sumokėti už siūlių remontą 10 litų.

Romas piktinosi, kad niekas nepaaiškino, iš kur „traukiamos” tokios sumos, kokiu principu skaičiuojamas mokestis, kiek metrų siūlių užsandarinta.

„Kaimynai girdėjo, kad sutvarkyta 25 kilometrai siūlių, bet tokie skaičiai man atrodo tikra fantastika”, – stebėjosi Romas.

Piktina gudruoliai

„Buitis be rūpesčių” bendrovės direktorė Birutė Jevdokimenko teigė, kad birželio mėnesį 121-ajame daugiabučiame name Taikos prospekte buvo atliktas siūlių sujungimas.

Anot jos, 15 iš 75 name esančių butų paprašė užsandarinti blokų siūles. Konkursą užsandarinti siūles laimėjo individuali Vidmanto Ato statybos ir remonto įmonė. Jis pasižadėjo metrą siūlių užsandarinti už 39 litus.

Taikos prospekto 121-ajame name yra 533 metrai siūlių. Užsandarinimas kainavo 20 tūkstančių 788 litai.

Mokestis skaičiuotas pagal buto plotą. Suskaičiavus kvadratiniam metrui teko 5 litai ir 28 centai.

„Būtent dėl mokesčių skaičiavimo pagal buto plotą gyventojai yra labiausiai nepatenkinti. Informacijos tikrai pakanka. Laiptinėse yra pakabinami skelbimai ir juose viskas paaiškinama. Išvardijama visa darbų seka ir išleisti pinigai remontui. Tačiau dažnai kas nors gudrauja ir pasiima lapelį sau, o kitiems nebelieka paskaityti”, – piktinosi B.Jevdokimenko.

„Buities be rūpesčių” direktorė teigė, kad liepos mėnesį komunalinių mokesčių lapelyje įrašyto 10 litų mokesčio už siūlių sandarinimą mokėti nereikės, nes skaičiuojant įvyko klaida.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.