Žioplų klaidų kaina – vieta autsaiderių gretose

Poilsio diena pasaulio čempionate Lietuvos rinktinės krepšininkams ir žaidėjams bus ne tokia, kokios jie tikėjosi.

Hamamacu mieste pralaimėję pirmas dvejas rungtynes, lietuviai kartu su Kataro ekipa tapo C grupės autsaideriais.

Į planetos pirmenybių aštuntfinalį iš grupės pateks pirmos keturios komandos. Lietuvos krepšininkams, šeštadienį 74:76 pralaimėjusiems turkams, o vakar po pratęsimo 76:81 – graikams, dar liko akistatos su Kataru, Australija ir Brazilija.

Nuo šiol lietuviams kiekvienas mačas – tarsi finalas, o kiekviena pergalė – aukso vertės.

Todėl šiandienę pertrauką Lietuvos rinktinė praleis ieškodama kelio iš krizės. Ir tai daryti ketina ne vien sporto salėje.

„Poilsio diena pirmiausia gera šitai vietai, – ekipos strategas Antanas Sireika pastukseno sau į galvą. – Žinoma, treniruosimės. O po treniruotės užsakėme autobusą: žaidėjams pasiūlysime nuvažiuoti pasimaudyti, galvas atvėsinti”.

Treneris pasigenda proto

Ties Hamamacu esantis Ramiojo vandenyno paplūdimys – puiki vieta komandai nuleisti garą.

Lietuvius išties užgulė psichologinė našta po dviejų iš eilės apmaudžių pralaimėjimų rungtynėse, kuriose vienas tikslus perdavimas ar taiklus metimas viską galėjo apversti aukštyn kojomis.

„Kovingumo netrūksta. Proto trūksta”, – po dvikovos su turkais pasakė A.Sireika.

Panašiai treneris kalbėjo ir po vakarykščio pralaimėjimo mače su Europos čempione Graikijos ekipa: „Kuo arčiau varžybų pabaiga, tuo daugiau klaidų. Dar įstengėme išlyginti, tačiau per pratęsimą buvo daugiau azarto nei šalto proto”.

Mūsų šalies komanda abiejuose mačuose buvo arti pergalės. Tačiau kai jau atrodydavo, kad žaidimo gijos pagaliau atsidūrė lietuvių rankose, visą atliktą darbą niekais paversdavo absurdiški sprendimai nesudėtingose situacijose.

„Abu kartus pralaimėjome dėl savo žioplų klaidų”, – pripažino Simas Jasaitis.

Turkams lietuviai padovanojo 14 kamuolių, o graikams – net 24.

Lyderis blaškosi aikštėje

„Pirmiausia aš kaltinu save: tie žaidėjai, kuriais pasitikėjau, neįvykdė užduočių”, – šeštadienį kalbėjo A.Sireika.

Ir vakar ekipos treneris vengė žarstyti tiesioginių priekaištų krepšininkams, bet viena pavardė jam tiesiog kirbėjo ant liežuvio.

„Aš galiu pasakyti, kuo skiriasi pernykštė rinktinė nuo šiųmetės, – išsprūdo A.Sireikai. – Komandai reikia žmogaus, kuris imtųsi iniciatyvos, sužaistų ramiai, atkovotų kamuolį, galėtų ir prasiveržti, ir tritaškį įskraidinti. Mes dabar tokio neturime. Tikėjomės, jog viską gali padaryti Arvydas Macijauskas. O ką daro – matėte. Nežinau ir negaliu paaiškinti, kas jam atsitiko”.

Ryškiausia Lietuvos komandos žvaigždė A.Macijauskas Japonijoje kol kas dar nėra tas „kalašnikovas”, kokį buvo įpratę matyti Europos krepšinio sirgaliai prieš nenusisekusį lietuvio debiutą NBA.

Tiesa, per varžybas su turkais A.Macijauskas ilgai tempė rinktinę į priekį. Tačiau 60 proc. dvitaškių bei tritaškių taiklumas bei jo surinkti 24 taškai vargu ar ką Lietuvoje galėjo paguosti, nes būtent Macas padarė lemtingą klaidą.

Likus 17 sek. ir esant rezultatui 74:74, vienintelis barzdotas Lietuvos ekipos žaidėjas vidury aikštės prarado kamuolį, iškart prasižengė prieš Enderą Arslaną, o turkas įmetė dvi baudas.

Kitądien į varžybas su graikais naujasis Pirėjo „Olympiakos” legionierius atsinešė beveik vien tuščius šovinius: 1 iš 5 dvitaškių, 1 iš 6 tritaškių ir septynios klaidos per 31 min. Pirmuosius taškus žaidimo metu A.Macijauskas pelnė trečiajame kėlinyje.

Trūksta tarpusavio supratimo

NBA palikęs A.Macijauskas dar prieš pasaulio čempionatą prasitarė, kad neranda savo vietos rinktinės žaidimo schemose.

Hamamacu arenoje Macas kaip įmanydamas stengiasi, bet taškų medžiotojo instinktas neretai nustelbia komandos interesus.

„Jeigu neturi progos mesti – geriau atiduotų kamuolį, nes kiti žaidėjai stovi laisvi”, – kritikavo snaiperį A.Sireika.

A.Macijausko dirgulys per kraštus išsiliejo vakarykščiame mače.

„Tvarkykit komandą!” – varžybų 8-ąją min. sėsdamas ant atsarginių suolo sviedė gynėjas rinktinės treneriui.

Ilgisi R.Šiškausko

Tiesa, A.Sireika nedaro A.Macijausko atpirkimo ožiu.

„Tiesiog tokia situacija, kad kuo nors reikia pasitikėti sunkiais momentais. O kuris tas žmogus, kuris įmes?” – pats savęs klausia ir atsakymo neranda treneris.

A.Sireika prisipažino, kad jį labai nuliūdino Ramūno Šiškausko sprendimas šįmet neatstovauti rinktinei.

„Net pasakiau – man dabar tas pats, kas bus”, – prasitarė treneris, atiduodantis R.Šiškauskui laurus už visas laimėtas rungtynes pernykščiame Europos čempionate.

„Aš žinau, ką reiškia komandai R.Šiškauskas.

Aš įsivaizdavau, kad A.Macijauskas, nors ir negali vadovauti žaidimui, ištroškęs krepšinio, aštrus, įmes, prasiverš. Bet jis praradęs tą jausmą, ką daryti aikštėje”.

Rinktinė nenuleidžia rankų

A.Sireika viliasi, kad po poilsio dienos rinktinė Japonijoje ras kelią į pergales.

„Naujų krepšininkų juk nepaimsime, žaisime su tais, kuriuos turime. Tikiuosi, kad jie gali sužaisti geriau. Suprantu, kad galima nepataikyti, bet negalima tiek klysti”, – kalbėjo treneris.

Kad Kataro komanda tikrai nėra lietuviams tinkamiausia draugija turnyro lentelėje, pasiryžęs įrodyti ir S.Jasaitis: „Dar niekas neprarasta. Nenuleidžiame rankų – liko trejos varžybos. Reikia jas visas laimėti.

Išties reikia pergalių.

Vien už kovingumą kelialapiai į pasaulio čempionato aštuntfinalį nebus dalijami.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Žioplų klaidų kaina – vieta autsaiderių gretose"

  1. lele

    be komentaru

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.