Riebalai žudikai medžioja „greito maisto” mėgėjus

Jeigu jūsų racione vien tik „greitas maistas”, jūsų talija gali išnykti kur kas greičiau nei tuo atveju, jeigu vartotumėte tiek pat riebalų, tik juos gautumėte iš kur kas sveikesnio maisto. Beždžionės, maitintos daug transriebalų turinčiu maistu (tokių yra „greitame maiste”), užsiaugino kur kas didesnius pilvus nei tie gyvūnai, kurie laikėsi daug nesočiųjų riebalų ir tiek pat kalorijų turinčios dietos. Be to, pirmosios grupės beždžionėms išsivystė atsparumo insulinui, kuris yra ankstyvas diabeto simptomas, požymiai.

Transriebalų arba iš dalies hidrogenizuotų aliejų yra daugelyje „greito maisto” patiekalų, taip pat keptuose patiekaluose, pusfabrikačiuose ir užkandžiuose. Jie smarkiai didina riziką susirgti širdies ligomis – net labiau negu nesotieji riebalai, kurių yra gyvulinės kilmės produktuose.

Kaili Keivana iš Šiaurės Karolinos valstijos Veik Foresto universiteto Baptistų medicinos centro susimąstė, ar šie riebalai žudikai gali išprovokuoti diabetą 51 žaliajai markatai.

Vienai markatų grupei ji skyrė dietą, kurioje 8 proc. kasdienių kalorijų gaunama iš transriebalų, o dar 27 proc. – iš kitų riebalų. Šį santykį galima palyginti su dideliu kiekiu kepto maisto, kurį suvalgo žmogus. Antroji beždžionių grupė laikėsi panašios dietos, tačiau transriebalus pakeitė mononesotieji riebalai, kurių yra, tarkime, alyvų aliejuje. Abi grupės gavo vienodą kiekį kalorijų, kurios buvo kruopščiai matuojamos, kad užtektų gyvybei palaikyti.

Po šešerių tokios mitybos metų transriebalus vartojusios beždžionėlės priaugo 7,2 proc. svorio, o vartojusios nesočiuosius riebalus – tik 1,8 proc. Kompiuterinė tomografija taip pat parodė, kad pirmosios grupės beždžionių pilvo riebalų kiekis padidėjo 30 proc. O tai jau diabeto ir širdies ligų rizikos faktorius.

„Mus ištiko šokas. Nepaisant milžiniškų mūsų pastangų, kad beždžionės nepriaugtų svorio, jos vis tiek priaugo. Didžioji jo dalis susikaupė ant pilvo, – sakė K. Keivana, kuri savo atradimus pristatė Amerikos kovos su diabetu asociacijos susitikime Vašingtone. – Tai tiesus kelias į diabetą”. Dariušas Mozafarianas iš Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos Bostone (JAV) pridūrė, kad tai pirmasis tyrimas, įrodęs, kaip smarkiai abdominalinių riebalų formavimąsi veikia transriebalai. „Jau praėjo tuos dienos, kai apie riebalus galvojome tik kaip apie kalorijas”, – pabrėžė jis.

Gaminant maisto produktus, iš dalies hidrogenizuotus aliejus galima lengvai pakeisti kitais. „Greito maisto” gigantas „Wendy’s” neseniai paskelbė JAV ir Kanadoje mažinantis iš dalies hidrogenizuotų aliejų kiekį. Sausį Amerikos maisto produktų gamintojus įpareigojo produkto pakuotėje nurodyti visus transriebalus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.