Pirkinys – legenda tapęs K-19

Save gerbiantys oligarchai puikuojasi prabangiausiomis jachtomis, o kaunietis milijonierius Vladimiras Romanovas pranoko visus įsigydamas dalį legendinio Sovietų Sąjungos branduolinio povandeninio laivo K-19.

„Vos širdis nesustojo”, – „Lietuvos rytui” pasakojo V.Romanovas apie akimirkas, kai po daugiau nei trisdešimties metų vėl apsilankė laive, kuriame trejus metus tarnavo.

Būtent šiame laive šaltojo karo metais buvo kilusi avarija, vos nesibaigusi atominiu sprogimu.

1961 metais pratybose Arkties vandenyne įvykus gedimui perkaito reaktorius, dingo radijo ryšys su Maskva.

Tragedijos išvengta tiktai todėl, kad įgula nepaisė mirtino radiacijos pavojaus ir laiku sutaisė gedimą. Tačiau tai pareikalavo daugybės aukų.

Iš garsiosios 139 žmonių įgulos iki šiol gyvi 48 karininkai. Aštuoni mirė po avarijos praėjus savaitei, 14 – per dvejus metus, 20 susirgo vėžiu ir kitomis sunkiomis ligomis.

Apie šį šiurpų įvykį Holivudas susuko garsų filmą, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Harrisonas Fordas.

Reikėjo specialių leidimų

Įsigyti išlikusią laivo dalį ir ją paversti muziejumi buvo sena bankininko, „FBK Kaunas” ir Edinburgo „Hearts” futbolo komandų savininko 59 metų V.Romanovo svajonė. Jo derybos su Rusijos karinio jūrų laivyno vadovais užtruko apie dvejus metus.

Kad patektų į slaptą generolo Gadžijevo bazę, kurioje laikomas K-19, V.Romanovui reikėjo gauti specialų leidimą, kurių reikalaujama iš NATO šalių piliečių.

Rusijoje gimęs verslininkas turi Lietuvos pilietybę, nes jo tėvas, sovietų armijos karininkas, 1956-aisiais su šeima buvo perkeltas į Kauną.

Tuomet V.Romanovui buvo aštuoneri.

„Derybos su Rusija atėmė daug jėgų. Labai padėjo BBC televizija, kuri daug kur gali patekti”, – aiškino V.Romanovas.

Jis kurį laiką bendradarbiavo su šia Didžiosios Britanijos televizija, kai ši kūrė dokumentinį filmą apie Edinburgo „Hearts” futbolo klubo gelbėtoją iš Lietuvos.

„Romanovas: širdžių karalius” Škotijoje buvo parodytas birželio pradžioje.

Įstrigo jaudinantys momentai

„Neseniai praleidau tris nepamirštamas dienas senojoje bazėje drauge su povandeninio laivyno herojais, kurie dirbo K-19 avarijos metu, – sugrįžęs iš Murmansko kalbėjo V.Romanovas. – Nemaniau, kad kada nors vėl galėsiu pamatyti tą įlanką ir tuos povandeninius laivus”.

Liepos pabaigoje V.Romanovas pasirašė sutartį su „Nerpos” laivų gamykla, kurioje K-19 buvo supjaustytas dalimis. Bankininkas galėjo įsigyti tik vieną laivo dalį – ant denio tvirtinamą kabiną su laivo valdymo įranga bei ginkluote. Tačiau ir ji įspūdinga – 9 metrų ilgio ir 11 metrų aukščio. Dabar ji restauruojama.

Iš pirkinio pelno nelaukia

Apie tai, kiek kainavo K-19 likučiai, V.Romanovas kalbėti nenori: „Pinigai nėra svarbiausia. Visa tai – dėl man brangios praeities. Tai – ne verslas. Reikia įkurti susitikimo vietą povandeninių laivų veteranams iš Rusijos, Škotijos ir kitų šalių”.

Metų pradžioje V.Romanovas dalyvavo Rusijos povandeninio laivyno šimtmečio minėjime ir Kremliuje susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Jubiliejaus metu V.Romanovas pakvietė K-19 branduolinės avarijos veteranus į Škotiją apsilankyti „Hearts” futbolo rungtynėse.

Muziejus bus Maskvoje

Rusijos „Nerpos” gamykla restauruoti pirmąjį sovietų povandeninį branduolinį laivą žadėjo baigti dar šiemet. Tačiau tam reikia gauti 1959-ųjų laivo gamybos dokumentus ir brėžinius. Po to K-19 dalis geležinkeliu turėtų būti nugabenta į Maskvos sritį.

V.Romanovas pasistengs įvykdyti kapitono Nikolajaus Zatejevo, kuris vadovavo įgulai avarijos metu, norą ir laive įkurs muziejų.

Kur jis bus, kol kas yra laikoma paslaptimi.

„Galbūt Vilniuje?” – pajuokavo V.Romanovas ir iškart pridūrė, jog greičiausiai povandeninis laivas su ekspozicija stovės Maskvoje, kurioje teka plati Maskvos upė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.