Už nukirstą medį teks praverti piniginę

Valstybei priklausančioje teritorijoje, norint pasodinti medį, reikalingas projektas. Tačiau ne visi miestiečiai medžius sodina gavę leidimus. Kol kas savavališkiems medžių sodintojams baudos nėra taikomos. Tuo tarpu medžių kirtėjams, kurie nesilaiko įstatymų, tenka pakratyti pinigines.

Sodina neleistinose vietose

Panevėžio miesto savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Rimanto Paužos teigimu, norint pasodinti medį daugiabučio kieme, reikia parengti specialų projektą. „Reikia ateiti į mūsų skyrių ir suderinti su architektais. Būna atvejų, kai gyventojai sodina medžius neleistinose vietose. Vėliau jie kelia problemų, o po to būna išrauti”, – teigė skyriaus vedėjas. Pasak R.Paužos, didžiausia problema, kad žmonės, nežinodami, kokios trasos nutiestos po žeme, savavališkai sodina medžius neleistinose vietose. Tačiau, anot vedėjo, draudžiamose vietose pasodinti medžiai išrauti būna ne visi. „Neįmanoma sukontroliuoti visų gyventojų, kur kuris pasodino medį ar pastatė suoliuką. Mus dažniausiai informuoja inžinerinės organizacijos ar patys gyventojai. Jie skundžiasi, jog medžiai pradėjo trukdyti. Pasitaiko atvejų, kai kasant būna pažeisti požeminiai kabeliai. Tai yra didžiulė bėda. Kasant žemę, nutraukiami elektros kabeliai, be elektros gali likti ne tik daugiabutis namas, bet ir nukentėti pats kasėjas”, – aiškino pašnekovas.

Kad nekiltų jokių nesusipratimų ir pasodinti medžiai nebūtų išrauti ir niekam netrukdytų, geriausia, pasak R.Paužos, dėl apželdinimo konsultuotis su Savivaldybės darbuotojais. Jie patikrins, ar norimoje vietoje pasodintas medis nekenks aplinkai. Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas tvirtino, kad jokių leidimų nereikia norint po daugiabučių langais pasisodinti gėlių.

Taikomos baudos

Rimčiau žiūrima į savavališkai kertamus medžius. Jų kirtėjams yra taikomos net piniginės baudos, jeigu medis buvo nukirstas valstybei priklausančioje teritorijoje. Kirtėjai privalo sumokėti baudą už nukirstą medį. Baudos suma priklauso nuo medžio rūšies, amžiaus ir dydžio, kurią nustato Aplinkos apsaugos departamentas. Norint nukirsti augalus, augančius valstybei priklausančioje teritorijoje, būtinas specialus leidimas, kuris išduodamas atvykus į Savivaldybę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Už nukirstą medį teks praverti piniginę"

  1. Kaladė

    Šiaulių miesto savivaldybė iš peties pjauna liepas,rekonstruodama centrinę gatvę. Biologų teigimu,tas liepas „apėjus” ir palikus,galėjo augti dar per 20 metų,nes prisitaikiusios prie miesto oro,teikė pavėsį,jose lizdus suko paukšteliai.Deja, numatytos lėšos naujoms liepaitėms pirkti ir jas reikia panaudoti.Palangoje Basanavičiaus gatvė taip pat pavirto akmenine sachara.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.