Traukiniais po Europą!

Dardėdamas tarpmiestiniais lietuviškais traukinukais turbūt retas susimąsto, jog ši transporto priemonė galėtų būti viena alternatyvų vykstant į bet kurį Senojo žemyno kampelį. Lietuvoje keliones traukiniais ir vadinamuosius „Inter Rail” bilietus šiemet pradėjo siūlyti viena kelionių agentūra.

„Inter Rail” pasas – tai daugkartinio naudojimo traukinio bilietas keliauti antrąja klase tam tikroje 30-ies Europos ir Šiaurės Afrikos šalių zonoje.

8 zonos

„Inter Rail” bilietai pirmą kartą Europoje pasirodė dar 1972 metais, minint jubiliejinę tarptautinę Geležinkelių sąjungos dieną. Šia naujove ypač susidomėjo Europos jaunuomenė, todėl iki pat šių dienų neoficialiai apibrėžiamas „Inter Rail” tikslas – suteikti jaunimui galimybę pigiai ir įdomiai pažinti Senąjį žemyną.

Lietuvoje tokius bilietus platina ne visos kelionių agentūros. Pasak „Liturimex” atstovės Akvilės Telyčėnaitės, būtent jų agentūra, atstovaujanti Italijos transporto kompanijai „Trenitalia”, koordinuoja „Inter Rail” pardavimą ne tik mūsų šalyje, bet ir kitose Baltijos valstybėse. Bilieto kaina priklauso nuo to, kurioje zonoje pasirenkama keliauti, mat visa Europa ir dalis Šiaurės Afrikos „Inter Rail” pasų turėtojams yra suskirstyta net į 8 skirtingas zonas – jų ribose galima važinėti visais antros klasės traukiniais. Nusprendusieji keliauti tokiu būdu gali rinktis bilietą vienoje, dviejose arba visose zonose. Kaina atitinkamai svyruos nuo 156 iki 436 eurų.

Mėgsta jaunimas

„Liturimex” agentūra „Inter Rail” pasus pradėjo platinti tik nuo šių metų kovo mėnesio, tačiau, pasak kelionių agentės A.Telyčėnaitės, jau ryškėja tam tikros tendencijos. „Traukinio bilietą dažniausiai perka jauni žmonės, nebijantys patirti nenumatytų problemų ir nuotykių. Pačios kelionės agentūra neorganizuoja. Asmuo, įsigijęs pas mus „Inter Rail” pasą, savarankiškai susidaro individualų maršrutą, rūpinasi nakvyne ir maitinimu”, – aiškina „Liturimex” atstovė. Be to, jaunimo susidomėjimą „Inter Rail” kelionėmis lemia ir tai, kad jaunuoliams iki 26 metų taikomos nemažos nuolaidos.

Savarankiškiems keliautojams

Studentės Aušra Skopaitė ir Jolanta Kaminskaitė „Inter Rail” pasais visai netikėtai pasinaudojo praėjusiais metais. Merginos panoro smagiai praleisti vasarą ir kreipėsi į Jaunimo kelionių agentūrą. Ši joms pasiūlė traukiniais aplankyti Europą. „Kaip tik tuo metu internete buvo paskelbta akcija – dviejų zonų „Inter Rail” bilietas keliauti per Lenkiją, Čekiją, Slovakiją, Slovėniją, Vengriją, Kroatiją ir Italiją kainavo mažiau nei 400 litų. Nors apie „Inter Rail” pasus mažai buvome girdėjusios, nedvejodamos juos įsigijome”, – prisimena studentės.

Vyko aklai

Merginos neslepia, jog visa 20 dienų trukusi kelionė buvo nuotykių kupinas iššūkis, nes jos iš anksto neplanavo nei maršruto, nei lankytinų vietų. „Turėjome vienintelį tikslą – nusigauti iki Italijai priklausančios Kaprio salos, o visa kita mums buvo nelabai svarbu”, – pasakoja Aušra ir Jolanta. Studentės vienbalsiai tikina, kad kelionė tampa dar smagesnė ir įvairesnė, kai nežinai, kurioje šalyje atsidursi rytoj ir ką ten pamatysi. „Vos išlipusios iš traukinio skubėdavome į artimiausią turistų informacijos centrą pasidomėti apie lankytinas tos valstybės vietas. Pavyzdžiui, Slovėnijoje net specialiai užtrukome vieną dieną, kad kitą rytą traukiniu galėtume nudardėti prie įspūdingų uolų, apie kurias sužinojome paskaičiusios netikėtai rastą lankstinuką”, – prisimena merginos.

Keliautojos iš anksto pasirūpino tik Europos žemėlapiu. Jos tvirtina, jog net nežinodamas, kur atsidūrei, visada rasi ką nors įspūdinga pamatyti. Dėl to kelionė darosi tik žavesnė.

Kažkas saugojo

Aušra ir Jolanta neslepia, kad taip keliaujant gali kilti visokių pavojų, tačiau joms sėkmingai pavyko išvengti nelaimių. Kaip merginos šmaikštauja, tik dar kartą pasitvirtino dėsnis, jog smagiausi yra tie dalykai, kurių nesi suplanavęs. „Visą kelionę mus tikrai kažkas saugojo. Taupymo sumetimais miegodavome visur – ant suolelių, parkeliuose arba pajūryje, bet, ir tai svarbiausia, nė karto niekas neprisikabino, neapvogė”, – stebisi jos. Studentės, per 20 dienų aplankiusios 7 Europos šalis ir neišleidusios nė cento nakvynei, džiaugiasi, kad už sutaupytus pinigus galėjo aplankyti muziejus, pilis, pasigrožėti uolomis ir kitomis įspūdingomis vietomis. Aušrai ir Jolantai saldžiausias miegas buvo riedant traukiniu. Merginos juokiasi, jog nusprendusios pailsėti taip pramiegojo Kroatiją.

Sužavėjo Italija

Didžiausią įspūdį keliauninkėms paliko saulėtoji Italija, kuriai liaupsių negaili dauguma ten viešėjusių turistų. Studentės, šiaip ne taip nusigavusios į išsvajotąją Kaprio salą, sako net pamiršusios per ilgas keliones dienas atsiradusį nuovargį. „Kaprio sala buvo tarsi rojus ne tik mūsų pavargusioms akims, bet ir sielai. Pačios supratome, kodėl daugelis vadina ją rojaus sodu žemėje”, – su ilgesiu prisimena Aušra ir Jolanta. Apstulbusios nuo neapsakomo salos grožio ir žmonių svetingumo merginos ten liko net tris dienas. Dvi naktis jas pernakvoti priėmė labai svetinga italų šeima. Studentės priduria, kad per visą kelionę patį spalvingiausią kraštovaizdį pro traukinio langą jos matė Italijoje.

Ne paskutinis kartas

Per dvidešimt dienų merginos beveik neturėjo kada pailsėti, bet, kaip pačios tikina, dėl to kelionė joms tikrai neprailgo. „Kiekvieną rytą atsikėlusios nežinodavome, kas mūsų laukia vakare, todėl susidurdavome su įvairiais netikėtumais. Neplanuoti atsitikimai, pažintys, net iškilusios problemos priversdavo pamiršti nuovargį ir leisdavo laisvai įgyvendinti pačius spontaniškiausius sumanymus”, – tvirtina studentės.

Aušra ir Jolanta nesutinka, kad pirkti „Inter Rail” bilietą ir keliauti traukiniais geriausia tik jaunimui. Priešingai, merginos įsitikinusios, jog ir vyresnio amžiaus žmonės gali drąsiai vykti traukiniais ten, kur neveža jokios turizmo agentūros. Baigdamos pasakoti savo įspūdžius studentės patikina, kad šiais metais vėl pirks „Inter Rail” bilietus ir leisis į kelionę, tik, žinoma, rinksis kitas Europos, o gal net Šiaurės Afrikos zonas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.