Eilė dirbtiniams dantims – iki gyvenimo pabaigos?

Juodupėnę Zinaidą Čibinskas pribloškė iš Panevėžio teritorinės ligonių kasos gautas laiškas – per tris mėnesius jos eilė kompensuojamojo dantų protezavimo laukiančių asmenų sąraše pasistūmėjo net per 700 vietų. Tik ne pacientės naudai – iš 247-osios vietos į 940-ąją.

„Padėkite man, nes aš gal ir numirsiu belaukdama, kol ateis mano eilė”, – į laikraščio „Gimtasis Rokiškis” redakciją kreipėsi Z.Čibinskas.

Gal suklydo?

Z.Čibinskas apatiniame žandikaulyje teturi vos vieną dantį, tad protezas jai labai reikalingas. Močiutė pasakojo, kad protezuoti dantis užsiregistravo gegužės pradžioje. „Kai registratorė užrašė mane į eilę, paklausiau, kelinta esu sąraše. Atsakė, kad 247-a”, – pasakojo ji. Būtent tokį eilės numerį patvirtino išgirdęs ir jos anūkas.

Liepos mėnesį Z.Čibinskas užsuko į polikliniką ir nusprendė pasiklausti, kiek per porą mėnesių pasistūmėjo pacientų, registruotų protezuoti dantis, sąrašas.

„Registratorė man pasakė, kad ji tik registruoja, o kurioje sąrašo vietoje esu, liepė teirautis Panevėžyje”, – sakė Z.Čibinskas. Tačiau ieškoti, kas Panevėžyje tvarko protezavimo laukiančių asmenų sąrašus, močiutei neteko. Savo pašto dėžutėje ji rado Panevėžio teritorinės ligonių kasos laišką, kuriame nurodyta, kad ji įtraukta į Rokiškio rajono savivaldybės asmenų, laukiančių kompensuojamojo dantų protezavimo, sąrašą 940-uoju numeriu. „Apie tai, kada prieis moters eilė protezuoti dantis, bus pranešta atskiru laišku”, – taip rašoma gautame laiške. „Kaipgi taip galima? Buvau 247-a, dabar 940-a. Savo eilės galiu ir nebesulaukti. Gal ten, Panevėžyje, kas nors suklydo sudarinėdamas sąrašus?” – teisybės ieškoti ketino Z.Čibinskas.

Pirma tiems, kurie stovi ilgiausiai

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Ekspertizės ir audito skyriaus vyriausioji specialistė-ekonomistė Rėda Židonienė, kuri sudarinėja kompensuojamojo dantų protezavimo laukiančių asmenų sąrašus, paaiškino, kad Z.Čibinsko atveju klaida tikrai neįvelta. Patikrinusi jos duomenis, specialistė paaiškino, kad Z.Čibinskas dėl kompensuojamojo dantų protezavimo į eilę užsirašė gegužės 9-ąją ir ji sąraše yra 940-oji.

„Du kartus užsirašyti į eilę neįmanoma. Gal ši moteris 247-uoju numeriu buvo įrašyta į šiemet registruotų kompensuojamajam dantų protezavimui sąrašą? Tačiau dar nuo 2004-2005 m. eilėje stovi daugiau kaip 600 žmonių. Eilė pas mus nemaišoma, pirmiausia dantys protezuojami tiems, kurie eilėje stovi ilgiausiai. Tiems, kurie užsiregistravo 2004-2005 metais, sausio mėnesį buvo išsiuntinėti pranešimai, nurodantys jų sąrašo numerius. Šiemet užsirašiusiųjų sąrašą gavome rugpjūčio pradžioje, nedelsdami įtraukėme juos į eilę ir visiems, tarp jų ir poniai Z.Čibinskas, išsiuntinėjome pranešimus”, – aiškino specialistė.

Kai prieis Z.Čibinskas eilė kompensuojamajam dantų protezavimui, jai bus išsiųstas dar vienas pranešimas. „Tačiau to moteriai gali tekti laukti dar keletą metų”, – prognozavo R.Židonienė.

Metams – apie 100 tūkst. litų

Panevėžio teritorinė ligonių kasa šiemet kompensuojamiesiems dantų protezams rajono gyventojams skyrė 87 tūkst. litų, rajono savivaldybė – 10 tūkst. litų. Šiuo metu suma, skiriama vieno žmogaus dantims protezuoti, nėra griežtai apibrėžta, R.Židonienės teigimu, protezuojama tiek dantų, kad žmogui būtų atkurta kramtymo funkcija.

Vieno danties protezavimas atsieina daugiau nei 200 litų, vienam asmeniui dantų protezavimas vidutiniškai atsieina apie 1 tūkst. litų. Tai nereiškia, kad pacientas gali užsisakyti kokius tik nori dantų protezus, pavyzdžiui, labai brangius metalo keramikos. Dantų protezai gaminami iš reglamentuotų, visiems pacientams vienodų, medžiagų, įkainiai už darbą nustatyti Sveikatos apsaugos ministerijos.

„Žinoma, žmogus gali reikalauti ir metalo keramikos protezų, tačiau už juos reikės mokėti iš savo kišenės”, – sakė specialistė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Eilė dirbtiniams dantims – iki gyvenimo pabaigos?"

  1. leta

    Baisu ,graudu ,liudna! Ka veikia musu sodra ir musu isrinktos galvos?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.