Ugniagesių vadas valdišku turtu naudojosi lyg savu

Prienų rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai sukilo prieš savo viršininką. Ugniagesių teigimu, vadovas ne tik su jais nesiskaito, bet ir pasisavino tarnybos traktorių, stakles, filmavimo kamerą.

Atrodo, nepasitenkinimo darbo sąlygomis, psichologine įtampa, vadovų arogancija, mažais atlyginimais banga, pastaruoju metu nuvilnijusi per policijos komisariatus, atsirito ir į kitą Vidaus reikalų ministerijai priklausantį padalinį – priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą.

Praėjusią savaitę grupė aukštų Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pareigūnų vyko „gesinti gaisro” į Prienus. Kibirkštį įskėlė Prienų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (PGT) darbuotojų skundas minėtam PAGD ir Kauno apskrities policijos bei kitų teisėsaugos darbuotojų profesinei sąjungai.

Užrakino tualetą

Savo nuoskaudas prieniškiai, kuriuos palaikė Birštono ir Jiezno ugniagesių komandos, išdėstė septynių puslapių rašte. Didžioji pavaldinių patirtų skriaudų dalis susijusi su Prienų PGT viršininku Jonu Plauška.

Kaip LŽ pasakojo minėtos profsąjungos komiteto pirmininkas Algimantas Laukaitis, prieniškiai surašė visą krūvą savo vadovo ūkinių ir finansinių nusižengimų bei savavaliavimo faktų, pateikė nederamo elgesio su žmonėmis įrodymų. Pavyzdžiui, pagal viršininko patvirtintas taisykles ugniagesiai, be savo pagrindinio darbo, penktadieniais, švaros dieną, privalėjo plauti katilinę, virtuvę (net jos sienas šveisti), garažus, šluoti teritoriją, o žiemą dar ir kūrenti krosnis. Suprantama, už papildomus darbus vidutiniškai 800 litų per mėnesį gaunantiems žmonėms niekas nemokėjo.

Vadovui prieštarauti išdrįsusios tarnybos moterys buvo nubaustos itin

originaliai – užrakintas jų tualetas ir pasiūlyta naudotis vyrų. Jei tai nepatiktų, viršininkas pažadėjo sukalti būdelę lauke.

Rūpinosi asmeniniais reikalais

Iš skundo matyti, kad vadovaudamas Prienų PGT Plauška rūpinosi ir asmeniniais reikalais. Neva tarnyboms reikmėms nupirktas traktorius dirbo viršininko sodyboje, kasė griovius ir nė karto nebuvo panaudotas gaisrams gesinti. Tačiau 2005-ųjų pabaigoje jam remontuoti prireikė 13 tūkst. litų, žinoma, iš PGT biudžeto.

Kaip teigė skundo autoriai, tarnybai buvo nupirktos ir apdirbimo staklės, bet viršininkas jas užregistravo kaip gaisrinę cisterną ir galiausiai išsivežė namo. O kartą į užsienį keliavusiam Plauškai prireikė filmavimo kameros – už ją buvo sumokėta 1500 litų.

Kontrolieriams pareikalavus parodyti kamerą, buvęs vadovas atnešė 150 litų vertės fotoaparatą. Vėliau jis buvo nurašytas.

„Paprastu inspektoriumi dirbęs ir tarnybos viršininku tapęs Plauška skyrėsi kaip diena ir naktis”, – LŽ tvirtino Prienų PGT žmonės, nenorėję, kad būtų minimos jų pavardės. Darbuotojai sakė, jog vadovas pasidarė arogantiškas, nepaisė kitų nuomonės.

Analogiškas konfliktas, į kurį teko įsikišti PAGD vadovybei, prieš mėnesį buvo kilęs ir Šakių PGT. Tik tarnybos viršininkui pažadėjus pasitaisyti pavaldiniai sutiko toliau dirbti jo vadovaujami.

Likimas paaiškės šią savaitę

PAGD atliekant tarnybinį patikrinimą Prienų PGT Plauškos įgaliojimai buvo sustabdyti. LŽ su nušalintuoju vadovu susiekti nepavyko.

Departamento direktorius Remigijus Baniulis LŽ užsiminė, kad galutinis sprendimas dėl tolesnio Plauškos vadovavimo tarnybai bus priimtas šią savaitę. Paklaustas, ar prieniškių skunde išdėstyti faktai pasitvirtino, departamento vadovas atsakė, jog „pagrindo apmąstymams iš tiesų esama nemažai”.

Ateinančią savaitę ugniagesių teisėms atstovaujančių profsąjungų lyderiai su PAGD vadovais ketina aptarti atlyginimų didinimo klausimus. Pasak Vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkės pavaduotojo Sauliaus Džiauto, keliami du pagrindiniai reikalavimai – statutiniams ugniagesiams atlyginimus skaičiuoti kaip ir visiems dirbantiems asmenims (nuo minimalios 600 litų algos), o nestatutiniams – nustatyti pagal vidutinį darbo užmokestį (šiuo metu jis maždaug 1437 litai).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.