Jei nuskriaudė – kreipkis nedelsdamas

Uostamiesčio policijos pareigūnai gauna dažnai susiduria su didele problema – kai kurie miestiečiai kažkodėl neskuba pranešti apie prieš juos įvykdytus nusikaltimus.

Tokių pavėluotų pranešimų galima aptikti beveik kiekvienos paros kriminalinių įvykių suvestinėse. Paprašyti paaiškinti, kodėl taip vėlai kreipėsi į policiją, nukentėjusieji dažniausiai sako, kad anksčiau neturėjo laiko arba jiems sukliudė kažkokios rimtos priežastys.

Toks miestiečių užmaršumas Klaipėdos VPK pareigūnų visiškai nedžiugina, netgi atvirkščiai – sukelia daug problemų. Mat kuo greičiau jie sužino apie nusikaltimą, tuo daugiau šansų surasti nusikaltėlius. Atrodytų, tuo turėtų būti suinteresuotos ir nusikaltimų aukos, tačiau, pasirodo, kai kurie nukentėjusieji to nesupranta.

Kriminalinės policijos darbuotojams kartais netgi kyla įtarimas, jog galbūt gyventojai nelabai nori, kad nusikaltimas būtų atskleistas, nes į policiją dažnai kreipiasi praėjus savaitei ar net mėnesiui po įvykio.

Dažniausiai laiku kreiptis į policiją „užmiršta” nuo kišenvagių nukentėję miestiečiai, tačiau gana dažnai pareigūnų pagalbos neskuba prašyti ir apvogtų butų savininkai, ir nuo plėšikų nukentėję gyventojai.

Nors nukentėjusieji dažniausiai nurodo labai miglotas ir vargu ar teisingas pavėluoto kreipimosi į policiją priežastis, galima spėti, jog pagrindinis tokių poelgių motyvas yra vienas – gyventojai netiki, kad pareigūnai norės ir sugebės jiems padėti.

Tačiau vargu ar su tokia nuomone sutiktų tie šiemet nuo nusikaltėlių nukentėję Klaipėdos gyventojai, kurių skriaudėjus pareigūnai jau surado. Vargu ar šie nusikaltėlių kartą nuskriausti ir uostamiesčio policijos pagalbos sulaukę klaipėdiškiai mano, jog kreiptis į pareigūnus verta tik jei reikia pažymos apie pavogtus dokumentus.

O Klaipėdos policininkų darbo rodikliai kasmet bent po truputį gerėja. Pavyzdžiui, šiemet per pusę metų nusikalstamumą Klaipėdoje pavyko sumažinti beveik 8 procentais, atskleista daugiau nei pusė (apie 56 procentus) užregistruotų nusikalstamų veikų. Tai yra vienas geriausių rezultatų tarp didžiųjų Lietuvos miestų.

Aišku, ir miestiečiams, ir policijos darbuotojams norėtųsi, kad šie skaičiai būtų dar didesni. Vienas kelių šiam tikslui pasiekti – laiku kreiptis į policiją pagalbos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.