Soliariumai ypač pavojingi paaugliams

Amerikiečiai gydytojai reikalauja, kad nepilnamečiai nesidegintų soliariumuose.

Medikus suneramino tai, kad tarp jaunimo vis labiau plinta odos vėžys. Jaunos moterys patenka į didžiausią rizikos grupę.

Uždrausti nepilnamečiams naudotis soliariumais siekia keletas žinomų JAV odos ligų specialistų ir politikų. Tarp soliariumų priešininkų – ir dvidešimtmetė Emilijas Kolenski.

E.Kolenski būdama penkiolikos metų mažiausiai tris kartus per savaitę lankydavosi savo gimtajame Bufalo mieste esančiame soliariume. Dabar ji to nebedaro, nes pernai, praėjus trims dienoms po 19-ojo gimtadienio, mergina sužinojo, kad serga odos vėžiu.

„Manau, kad mano ligą lėmė dažni apsilankymai soliariume”, – sakė E.Kolenski laikraščiui „The New York Times”.

Amerikietė politikė Karolina B.Maloni pripažįsta, kad problema – didelė.

„Ta problema ypač aktuali jaunoms merginoms, kurios – pagrindinės soliariumų lankytojos”, – pabrėžė politikė.

Amerikiečių odos ligų specialistai sakė, kad paaugliams iki 14 metų jau uždrausta lankytis soliariumuose Niujorke, Kalifornijoje ir Naujajame Džersyje. Svarbiausia tokio draudimo priežastis yra tai, kad odos vėžys vis labiau plinta tarp jaunimo.

Kaip skelbia leidinys „The New York Times”, Pasaulio sveikatos organizacija soliariumus laiko ne mažiau kenksmingais, nei rūkymas.

Dar neatlikti rezultatai, kurie visiškai įtikintų, kad soliariumai – išties žalingi. Bet Švedijos Geteborgo universitetinių klinikų profesorius Ulis Larkė sakė, kad reikalavimas riboti soliariumų lankytojų amžių – motyvuotas.

„Ištyrus vaikus ir jaunuolius buvo įrodyta, kad paaugliams, kurie per daug mėgaujasi saule, padaugėja apgamų. Tad aš rekomenduočiau jaunesniems nei 18 metų jaunuoliams soliariumuose nesilankyti”, – patarė švedų profesorius.

Tačiau kol kas Švedijoje, kaip ir Lietuvoje, netaikoma jokia amžiaus riba soliariumų lankytojams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

1 atsiliepimas į "Soliariumai ypač pavojingi paaugliams"

  1. Astorete

    jeee..kol galju tol dar ejsju 😛

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.