Suabejota riebių žuvų nauda

Mažiausiai 20 metų gydytojai pacientams patarinėjo daugiau valgyti širdžiai naudingų riebiųjų žuvų.

Manyta, kad patiekalai iš skumbrių, lašišų ir panašių žuvų du kartus per savaitę mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Naujas tyrimas verčia keisti nuomonę. Išanalizavę ne mažiau kaip 89 omega 3 riebalų – pagrindinio riebiųjų žuvų komponento, neva saugančio nuo širdies ligų, tyrinėjimus, mokslininkai neaptiko jokių įrodymų, kad jie būtų naudingi.

Nauda – neįrodyta

Rytų Anglijos ir dar aštuonių organizacijų mokslininkai teigia: visus rezultatus susumavus, neaptikta įrodymų, kad omega 3 riebalai turėtų įtakos bendram mirtingumo lygiui, susirgimų širdies ligomis, insultu ir vėžiu dažnumui.

Jeigu išvados bus patvirtintos, žuvų taukai užims garbingą vietą medicininių teiginių, tapusių mitais, sąraše.

Tarp abejotinų rekomendacijų – tvirtinimai, kad skaidulos užkerta kelią žarnyno vėžiui, vitaminas C stabdo peršalimą, trankviliantais galima išgydyti nerimą, o tonzilių pašalinimas užkerta kelią ryklės infekcinėms ligoms.

Dėl atkaklių rekomendacijų padidėjo prekyba žuvų taukais kapsulėse – tokios formos preparatą perka tie, kurie nemėgsta jo skonio. Pastaraisiais metais rinkoje atsirado kiaušinių, turinčių daug omega 3 riebalų, ir jais praturtintas margarinas.

Dabar abejojama šių produktų nauda sveikatai. Didžiosios Britanijos širdies fondas sureagavo į rezultatus ir paragino tęsti tyrimus. Biologinių priedų informacinė tarnyba, atstovaujanti žuvų taukų kapsulėse gamintojams, spėjo, kad omega 3 riebalai žmones veikia skirtingai. Tikslų atsakymą gali pateikti tik tolimesni darbai.

Mirtingumas didesnis

Norėdami išanalizuoti omega 3 tyrinėjimus, Rytų Anglijos universiteto mokslininkai atrinko darbus, kurių tyrime dalyvavo medžiagą vartojusios bei kontrolinė grupės. Juose buvo tiriamos didesnio omega 3 riebalų vartojimo mažiausiai pusmetį pasekmės sveikatai.

Siekiant sumažinti paklaidą, buvo atsižvelgta į tyrimų kokybę. 48 eksperimentuose omega 3 riebalai buvo vartojami kapsulėmis kaip maisto priedas.

Dar prieš trejus metus tyrimai rodė, jog omega 3 riebalai naudingi. Tačiau 2003 metais išspausdinti didelio masto tyrimų, pavadintų DART-2 bandymu, rezultatai byloja ką kita. Eksperimentas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 3 tūkst. vyrų, parodė, kad vartojusiųjų žuvų taukų kapsules mirtingumas buvo didesnis. Daug žmonių žuvies taukų kapsules, praturtintas vitaminais A, D ir E, vartoja norėdami sustiprinti sąnarius, odą ir plaukus. Tačiau eksperimento metu poveikis šioms organizmo dalims nebuvo tirtas.

Dabar tiriamas omega 3 riebalų, kuriuos pagyvenę žmonės vartoja atminties netekimo ir silpnaprotystės profilaktikai, potencialas. Rezultatai turėtų būti gauti 2008 metais.

Kaltas gyvsidabris?

Žuvų taukai turi ilgą omega 3 riebalų grandinę. Kai kurių rūšių augaliniame aliejuje aptiktos trumpos grandinėlės, kurios taip pat laikomos naudingomis sveikatai. Tačiau analizė šito nepatvirtino.

Rytų Anglijos universiteto Medicinos fakulteto tyrinėtojų gautos išvados spausdinamos žurnalo „British Medical Journal” internetiniame leidinyje.

Pasak autorių, jų išvados neatmeta galimybės, kad omega 3 riebalų poveikis yra svarbus. Britanijos pateikiamos rekomendacijos dėl riebios žuvies vartojimo turi toliau galioti, bet argumentus reikia reguliariai tikrinti.

Didžiosios Britanijos širdies fondas spėjo, kad nevienareikšmės išvados gali būti susijusios su gyvsidabrio koncentracija žuvyje. Taip pat mano ir autoriai. Gyvsidabris kenksmingas sveikatai. Riebioje žuvyje jis kaupiasi, kai vandenyje esama šio metalo.

Širdies fondo profilaktikos skyriaus vedėjas Maikas Kneptonas sakė: „Iki šiol medicinos tyrimai rodė, kad omega 3 riebalai naudingi. Reikia naujų tyrinėjimų, norint nustatyti, kodėl kai kurie eksperimentai rodo didesnę riziką, valgant daug riebios žuvies. Galbūt tai susiję su gyvsidabrio koncentracija. Maisto standartų tarnybos rekomendacijose daugeliui žmonių patariama riebios žuvies valgyti ne dažniau nei keturis kartus per savaitę. Tai protinga rekomendacija. Nereikia pamiršti, kad didelio kiekio tų pačių produktų vartojimas sveikatai retai būna optimalus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.