Avarija Garliavos centre

Šiurpinančius savaitgalio rekordus vakar rytą pratęsė neeilinė nelaimė šios pakaunės gyvenvietės pėsčiųjų perėjoje

Vakar, apie pusę devynių ryto, pačiame Garliavos centre lenkų turistinis autobusas „Setra” sužalojo per pėsčiųjų perėją ėjusią 34-erių metų garliaviškę.

Nelaimė įvyko pačiame Garliavos centre esančioje Vytauto ir K.Donelaičio gatvių sankryžoje.

Pagalba sužeistajai vėlavo

Moteris sužalota jau beveik perbėgusi gatvę. Ją patrenkęs sunkiasvoris autobusas važiavo pirmąja eismo juosta Kauno pusėn.

Pėsčiųjų perėjoje kliudyta nelaimėlė nusviesta nuo jos apie 15-20 metrų.

Pirminiais duomenimis, sužeistosios būklė sunki. Taip ją prieš operaciją, kuri užsitęsė, apibūdino Kauno medicinos universiteto klinikų neurochirurgai, kuriems ji atvežta jau be sąmonės.

Šalia nelaimės vietos įsikūrusių Garliavos bei apylinkių seniūnijų darbuotojai vakar neslėpė pasipiktinimo, kaip ilgai sužeistoji turėjo gulėti vidury gatvės kraujo klane. Nors Garliavos poliklinika – vos už 30-ies metrų, greitosios medikai atvyko po gerų 15-os minučių.

Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai savo ruožtu teisinosi, kad šio įvykio metu abi Garliavoje dirbančios jų brigados buvo išvežusios į Kauną ligonius. Viena iš jų priėmė šį kvietimą jau grįždama atgal.

Vairuotojo versija

Redakcijos žiniomis, nekasdienių problemų turėjo ir šios nelaimės aplinkybes tiriantys Kauno rajono policijos Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai. Ilgai nerasta vertėjo, be kurio tik lenkiškai kalbančio „Setra” vairuotojo apklausa buvo neįmanoma. Galų gale pastarąjį suradus, šis 41-erių metų vairuotojas iš Ščecino apklaustas.

Per apklausą, kuri įvyko jau po vidurdienio, lenkas teigė neviršijęs gyvenvietėje leistino greičio – važiavęs 35-40-ies kilometrų per valandą greičiu. Apklaustasis linkęs dalytis atsakomybe dėl to, kas įvyko, su baltos spalvos mikroautobuso, įsukusio į šią sankryžą jam iš kairės, vairuotoju. Neva šis netgi užėmė pusmetrį pirmosios eismo juostos, kuria važiavo autobusas.

Vėliau šis mikroautobusas grįžo į savąją eismo juostą, tačiau prieš pat pėsčiųjų perėją staigiai stabdė. Beveik tą pačią akimirką prieš autobusą iš už mikroautobuso išbėgo jo užstota moteris.

Lenko teigimu, minėtas mikroautobusas nuvažiavo net nesustojęs. Jo numerių apklaustasis neįsidėmėjo.

Ne pirmas kartas

Autobusą partrenkusio lenko likimas vakar iki pavakarės buvo neaiškus. Ar jį sulaikyti, ar ne, turėjo būti nuspręsta tik po vyriškio porininko bei dviejų autobuso priekyje sėdėjusių keleivių apklausų, kurios užsitęsė.

Nelaimės aplinkybes tiriantys pareigūnai prašo visuomenės pagalbos. Įvykio liudytojų prašoma paskambinti šiuo tyrėjo telefonu – 55 22 12.

Pasak Garliavos seniūno Kęstučio Povilaičio, tai toli gražu ne pirma panaši nelaimė šioje dviejų seniūnijų bei greta esančios universalinės parduotuvės prieigose esančioje pėsčiųjų perėjoje. Seniūno pastebėjimu, dažniausiai avarijas Garliavoje patiria transporto priemonės su kitų miestų numeriais, todėl ties įvažiavimu į gyvenvietę ir pakabintas masyvus akį rėžiantis ženklas, perspėjantis apie šioje ypatingo pavojingumo zonoje leistiną iki 50-ies kilometrų per valandą greitį.

Tragedija per atostogas Lietuvoje

Vakar šalies Eismo priežiūros tarnyba su siaubu buvo priversta konstatuoti, kad per 4 praėjusio savaitgalio dienas Lietuvos keliuose žuvo 16, sužeisti 123 žmonės. Kai kurių iš jų patirtos traumos labai sunkios: žuvusiųjų sąrašas gali pailgėti. O jeigu dar pridėsime žuvusiuosius per penktadienį, tai per penkias su Žolinės švente siejamo savaitgalio dienas šalyje žuvo mažiausiai 21 žmogus.

Kaip jau pranešta, skaudžiausia savo pasekmėmis avarija pirmadienio rytą įvyko Žemaitijoje – ties Plungės rajono Vilkų kaimu, miškingos vietovės sankryžoje, susidūrus visureigiui ir lengvajam automobiliui „Renault Espace”. Šių po susidūrimo apvirtusių sumaitotų automobilių sprogusiomis oro pagalvėmis keleivius laukan traukė ugniagesiai gelbėtojai.

Žuvo trys visureigio, kurio ekipažą sudarė iš Olandijos atostogų į Lietuvą grįžusi kompanija, keleiviai bei trys lengvojo automobilio, kuriuo iš Rygos į namus Kretingoje skubėjo ką tik taip pat atostogų iš Airijos sugrįžę lietuviai, keleivės. Dėl įvairių sužalojimų į ligoninę paguldytas pastarojo automobilio vairuotojas bei trys visureigio keleiviai. Vienas iš jų – Olandijos pilietis.

Juodasis pirmadienis

Pirmadienis šalies keliuose buvo tiesiog tragiškas: devyniuose eismo įvykiuose žuvo 10 žmonių, 33 sužeisti.

Pirmadienio pavakarę šiurpi tragedija Utenos rajone ištiko kauniečių šeimą. Kelio Utena-Tauragė-Daunoriai-Vyžiai posūkyje, nepasirinkus saugaus greičio, automobilio „Opel Vectra” nesuvaldė 30-metė kaunietė V.Ž. Nuo kelio nulėkęs opelis kelis kartus vertėsi. Žuvo dar 5-erių neturėjęs vairuotojos sūnus. Į ligoninę dėl įvairių sužalojimų paguldyti du suaugę šio automobilio keleiviai.

Tragiškąjį savo pasekmėmis pirmadienį, kaip ir sekmadienį, šalyje buvo vykdoma iš anksto išreklamuota Eismo priežiūros tarnybos akcija. Vien Kauno rajono keliuose per tas dvi dienas sulaikyta 12 neblaivių vairuotojų. Trims nustatytas sunkus girtumo laipsnis.

Tarp sulaikytųjų – ir iš avarijos vietos (išvertė šalia Karmėlavos Topolių gatvės daugiabučio, kuriame gyvena, esančią tvorą) pabėgęs Pravieniškių 2-ųjų pataisos namų prižiūrėtojas Vladimiras Monastirskis. Nuosavą „VW Santana” ne tarnybos metu vairavusiam pareigūnui nustatytas vidutinis girtumo laipsnis (1,75 promilės).

Teigiama, kad dauguma per šį pakaunės policijos reidą sulaikytų neblaivių vairuotojų skubėjo iš sodų į artimiausią gėrimų parduotuvę pasipildyti išsekusias alkoholio atsargas. Vienas iš jų – tik po savaitės vairuotojo pažymėjimą turėjęs gauti 18-metis pripūtė beveik dvi promiles.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.