Trijų keramikų pasauliai

Vilniuje, Šv. Jono gatvės galerijoje, atidarytos trys keramikos darbų parodos, skirtos 42-osios Tarptautinės keramikos akademijos asamblėjai

IAC (International Academy of Ceramics) – tai tarptautinė organizacija, kurios tikslas – vienyti keramikus iš viso pasaulio, rengti tarptautines parodas ir bendradarbiauti įvairiuose projektuose. Narystės organizacijoje gali siekti tik žinomi, didelį įdirbį turintys menininkai. Ši prestižinė akademija kas ketverius metus rengia asamblėjas vis kitoje pasaulio šalyje. Šiemet garbė rengti asamblėją teko Latvijai, o prie jos prisidėjo dar dvi Baltijos valstybės – Estija ir Lietuva.

Mūsų šaliai šioje asamblėjoje atstovauja trys menininkai – buvę keramikos specialybės bendrakursiai: Jolanta Kvašytė, Dalia Laučkaitė-Jakimavičienė ir Rytas Jakimavičius. Dalyvaudami asamblėjoje visi trys kūrėjai tikisi tapti Tarptautinės keramikos akademijos nariais.

Viena iš parodos dalyvių keramikė Jolanta Kvašytė džiaugėsi, kad asamblėjos dalyviams suteikiama visiška laisvė rinktis kūrinių tematiką, apimtį, taikyti įvairias keramikos technikas. „Skulptūrinės keramikos” parodoje autorė rodo įspūdingas, daugiau nei metro aukščio į vištas panašias plastiškas būtybes.

Dar vienos dalyvės Dalios Laučkaitės-Jakimavičienės darbuose gausu nuorodų į senąją dailę, fotografiją, architektūrą bei mitologiją. Keramikė naudoja retą, Lietuvoje neįprastą antglazūrinę techniką. Visi darbai atlikti koliažo principu iš pačios autorės kompiuteriniu būdu padarytų dekolių, pasitelkiant fotografuotą medžiagą ar kokius nors elementus. Menininkės darbai – tarsi iš pasakos, juose žaidžiama gretinant netikėtas detales. Pasak Laučkaitės-Jakimavičienės, tokios kūrinių temos atsirado iš netikėtų asociacijų, vaikystės prisiminimų, iš meilės senosioms dailės ir architektūros tradicijoms.

Rytas Jakimavičius, pristatantis parodą paslaptingu pavadinimu „Lietuviškos istorijos”, siekia istorinius reliktus paversti universaliais metaforiniais vaizdiniais. Autorius derina etnografines molio apdirbimo technikas ir lazerinės spaudos dekolius. Iš keramikos darbų žvelgiantys veidai – tai pokarinės lietuviškų pasų nuotraukos. Jakimavičius sakė šiais keramikos dirbiniais siekiantis papasakoti vaikams tai, ką pats sužinojo iš savo tėvų gyvenimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.