Neringoje – veja vejai nelygi

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNPP) vadovybė niekada nepraleidžia progos atsistoti ant bačkos ir garsiai deklaruoti meilę trapiajai Neringai, tačiau savo kieme elgiasi kitaip.

Automobilius parko teritorijoje ant žolės pastatę poilsiautojai gamtosaugininkų baudžiami be išlygų, tačiau akys į panašius pažeidimus prie pačios KNNP direkcijos užmerkiamos.

Todėl nacionalinio parko aplinkosaugininkai be skrupulų ir nebaudžiami stato savo transporto priemones direkcijos kieme ant žolės. Jiems pavyzdį rodo ir KNNP vadovė Aurelija Stancikienė.

Į kiemus nelenda

„Vakarų ekspreso” redakciją pasiekė keletas nuotraukų, kuriose esą šių metų liepos 27 dieną užfiksuotas KNNP direkcijos kieme, ant žalios vejos stovintis automobilis „Honda FR-V”. Paaiškėjo, kad ši transporto priemonė priklauso parko vadovės A. Stancikienės vyrui.

Pagal Kelių eismo taisykles, draudžiama važiuoti veja, šaligatviu, pėsčiųjų taku arba užvažiuoti ant jų, išskyrus atvejus, kai užvažiuoti ant šaligatvio krašto leidžia stovėjimo būdą nurodantys ženklai.

Apie tai, kad KNNP direkcijos teritorijoje automobiliai statomi ant vejos „Vakarų ekspresui” pranešus Neringos policijos pareigūnams, aiškaus atsakymo, ar būta pažeidimo, iš jų nesulaukta.

Anot Neringos policijos komisariato Viešosios policijos Viešosios tvarkos poskyrio viršininko Alvydo Jaseliūno, reikėtų išsiaiškinti, ar minėtoje teritorijoje veja yra įteisinta. Tiesa, apie jokius įteisinimus Kelių eismo taisyklėse neužsiminama.

„Mes į kiemus pas žmones nelendame. Jei parko direkcijos kieme ant vejos statoma, jie turi teisę save bausti. Reikia sužinoti, ar ta veja įteisinta, kaip veja. Tačiau jei auga žolė… Gal ir galima būtų bausti? Tik čia gamtos inspektoriai labiau turėtų domėtis”, – spėliojo pareigūnas.

„Vakarų ekspreso” žurnalistui teko įsitikinti, kad vadovaujantis Kelių eismo taisyklėmis pareigūnai baudžia ir tų mašinų savininkus, kurių transporto priemonės stovi daugiabučių namų kiemuose šalia stovėjimo aikštelių, ant smėlio – jį policininkai traktuoja kaip veją. Bauda – nuo 100 iki 200 litų.

Įžvelgė propagandą

Po Neringą nusiaubusių gaisrų į KNNP kas savaitę yra siunčiami papildomi Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnų iš visos respublikos desantai.

Aplinkosaugininkai ypač kruopščiai baudžia būtent parko teritorijoje ant vejos stovinčių transporto priemonių savininkus. A. Stancikienės žiniomis, vien liepos pabaigoje per vieną savaitę surašyti 47 administracinės teisės pažeidimo protokolai.

Tai, kad KNNP administracijos teritorijoje ant žalios vejos statomi automobiliai, aplinkosaugininkų nedomina. Abejinga šiam faktui ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė.

„Čia jau propaganda. Neįžvelgiu nieko blogo. Juk ten, šalia parko direkcijos, nėra kur automobilių statyti”, – sakė R. Baškytė.

Stato visi

Pati A. Stancikienė „Vakarų ekspresui” pripažino, kad ant minėtos vejos automobilius stato ne tik jos pavaldiniai, paprasti žmonės, bet ir patys nedrausmingus vairuotojus linčiuojantys aplinkos apsaugos inspektoriai.

„Jūs įsivaizduokite: mes turime 15 automobilių. Kur juos statyti? Greta? Prie Neringos savivaldybės ar jachtų uostelio? Ten ir taip apstu automobilių. Mes nenorime dar savo transporto priemonėmis užstatyti. Po to poilsiautojai visai nebeturės vietos”, – sakė ji.

Direktorė gynėsi, esą veja direkcijos teritorijoje nėra įteisinta kaip veja, ten neva žolė auga savaime, ji neužsėta.

„Mes stengiamės nestatyti ten tik rudenį, žiemą ir pavasarį, kad nesudarkytume žemės. Vasarą visi ten automobilius statome. Prašome, kad ir inspektoriai ten pat statytų”, – pasakojo A. Stancikienė.

Direktorė teigė, kad ant žolės statant automobilį širdies jai neskauda. „Perlenkti lazdą galima visur. Apskritai reikėtų uždrausti automobiliais įvažiuoti į Nidą”, – siūlė ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.