Sveikatos centrui iškilo fekalijų grėsmė

Šventosios sveikatos centro „Energetikas” vadovybė baiminasi dar šią vasarą galinčio kilti infekcijos protrūkio dėl vienos bendrovės į aplinką, kurioje yra sanatorijai priklausantis artezinis gręžinys, be perstojo pilamų nuotekų.

Triukšmą dėl to, kad šalia sveikatos centro esantys bendrovei „Batrima” priklausantys poilsio namukai su lauko tualetais, kuriuos ji vasarai išnuomojo privačiam asmeniui, teršia aplinką, pakėlė Seimo sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė.

Iš „Batrimos” vasaros sezonui poilsines išsinuomojęs privatus asmuo, beje, nefigūruojantis jokiuose bendrovės dokumentuose (pavardė redakcijai žinoma. – Aut. past.) „Vakarų ekspresui” sakė, kad parlamentarės pastebėjimai ir sveikatos centro „Energetikas” vadovybės teiginiai apie aplinkos teršimą esantys gryniausia demagogija.

„Tarp bendrovės ir gydymo įstaigos tiesiog vyksta kova dėl žemės”, – paaiškino jis.

Pamatė nuotekas

Pajūryje atostogaujanti parlamentarė D. Mikutienė jėgų semiasi mindama dviratį.

„Pravažiuojant pro Šventojoje esantį sveikatos centrą „Energetikas” nosį užgniaužė baisi smarvė”, – pasakojo D. Mikutienė, šokiruota greta poilsinių išvydusi pusiau atvirus kanalizacijos šulinius, iš kurių į aplinką sruvo nuotekos.

„Sužinojau, kad teršiamoje teritorijoje yra artezinis gręžinys, tad didžiulė tikimybė, jog į sanatoriją patenkantis gruntinis vanduo pavojingas sveikatai”, – akcentavo politikė.

Apie šią situaciją seimūnė praėjusį savaitgalį informavo Palangos aplinkosaugininkus, Šventosios pareigūnus ir Klaipėdos visuomenės sveikatos centrą (VSC).

Vakar VSC specialistė Asta Šlepetienė vyko į Šventąją laboratoriniam tyrimui paimti vandens, atitekančio į sveikatos centrą „Energetikas”, mėginių. Preliminarūs tyrimų atsakymai bus žinomi po kelių dienų.

Pagalba – tik iš policijos

„Į skundus, kad visą šią vasarą tenka kęsti ne tik fekalijų smarvę, bet ir galbūt gerti užterštą vandenį, operatyviai reaguoja tik Šventosios policija”, – „Vakarų ekspresui” teigė Marija Martišiūnienė, „Energetiko” direktorė.

Kad nuotekos iš kanalizacijos šulinių būtų išvežamos, o ne liejamos ant žolės, pareigūnai sveikatos centrui buvo parūpinę apsaugą.

„Aplinkosaugininkai, kaip ir palangiškiai visuomenės sveikatos specialistai, nesiima veiksmų, kad pažeidėjai liautųsi teršę aplinką bei piktinę besigydančiuos mūsų sanatorijoje žmones”, – dėstė M. Martišiūnienė.

Anot jos, liepos 17-ąją palangiškiai aplinkosaugininkai vis dėlto sureagavo į skundą dėl aplinkos teršimo nuotekomis.

Aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Palangos agentūros vyresnioji valstybinė aplinkos apsaugos inspektorė Ramunė Lukaševičienė tikino, kad jų tarnyba reaguoja į visus skundus.

„Liepos 17-ąją asmeniškai nuvykau į vietą, – aiškino ji. – Už pažeidimus bendrovei „Batrima” buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas – skirta 200 litų bauda”.

Sukilo pacientai

Sumokėjusi simbolinę baudą, anot sveikatos centro vadovės, bendrovė toliau teršė aplinką.

„Antrąkart aplinkosaugininkai sureagavo rugpjūčio 13-ąją, kai sukilo mūsų centre procedūras gaunantys pacientai – jie paėmė nuotekų mėginius”, – teigė M. Martišiūnienė.

R. Lukaševičienė, paklausta, kodėl jų tarnyba leidžia teršti aplinką, o galbūt net ir kenkti sanatorijoje „Energetikas” besigydančiųjų sveikatai, paaiškino: „Pagal įstatymą konkrečių veiksmų prieš pažeidėjus galime imtis tik po to, kai jie triskart nepaiso mūsų nurodymų.”

Susidomėjo seimūnės interesais

Iš bendrovės „Batrima” poilsines vasarai nuomojantis privatus asmuo, nenorintis skelbti savo pavardės, mūsų dienraščiui teigė, kad spalvos šioje istorijoje yra smarkiai sutirštintos.

„Nuotekos iš kanalizacijos šulinio buvo išsiliejusios tik po smarkaus lietaus, – aiškino verslininkas. – To nebūtų nutikę, jeigu „Energetiko” vadovybė nebūtų nutraukusi sutarties, kuria bendrovei buvo leista naudotis jų perpylimo stotimi.”

„Ir ko gi dabar Seimo narei parūpo Šventojoje esantis sveikatos centras, kurio paslaugomis naudojasi paprasti žmonės? – svarstė verslininkas. – Gal ji turi savų interesų?”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.