Rugsėjo pirmoji kvepės dažais

Milijonai litų, skirti mokykloms remontuoti, nepakeitė įpročių – svarbūs darbai vyksta paskutinėmis savaitėmis

Šiemet Kauno mokyklų remontui skirta rekordinė suma – net 20 milijonų litų. Tačiau tai nereiškia, kad po kelis šimtus tūkstančių litų remontui gavusių mokyklų moksleiviai sėdės gražiai išdažytose klasėse, koridorių ir sporto salių lubos nebus nuvarvėjusios ir apipelijusios.

Pinigai iš esmės skiriami tik langams klasėse ir kabinetuose pakeisti. Jų dažnai nepakanka tokiems patiems langams koridoriuose ir laiptinėse. Nebelieka jokios galimybės suteikti mokykloms estetiškesnę ir šiuolaikiškesnę išvaizdą.

Užtruks dešimtmetį

Tik kelerius pastaruosius metus didesnės pinigų sumos skiriamos mokyklų renovacijai. Šiemet mokykloms remontuoti yra skirta beveik kosminė, palyginti su ankstesniais 15 metų, suma.

Anksčiau kasmet iš Savivaldybės biudžeto tebuvo išgalima skirti po milijoną litų, pernai sukrapštyta apie 5 milijonus litų. Šiemet Savivaldybė surizikavo paimti nemažą paskolą, buvo gautos specialios dotacijos, skirta pinigų iš Vyriausybės investicinių programų.

Pusę milijono litų mokyklos renovacijai gavusios Petro Vileišio vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Jūratė Morkūnienė sako, kad pinigų pakanka 327 langams pakeisti. Koridoriuose vėjai švilpaus ir toliau – sandarių langų jiems įsigyti nepakako pinigų.

Dabar šioje mokykloje visi numatyti pakeisti langai jau savo vietose, atliekama apdaila – meistrai glaisto sienas langų nišose, o paskui jos bus nudažytos taip, kad derėtų su sienų spalva.

Apie jų visų perdažymą nėra nė kalbos. Labiausiai per mokslo metus nukenčiančios koridorių sienos taip pat nebus perdažomos, uždažoma tik ten, kur dažų išvis nelikę.

„Mokyklos lauko duris mums žadėjo pakeisti iki rugsėjo pirmosios, konkursas įvyko liepos pabaigoje. Dar tvarkys stogą, kai orai leis, o sporto aikštelę galbūt baigs iki spalio”, – vardija J.Morkūnienė.

Technologijų mokytojas Reimundas Bagdonavičius pats aliejiniais dažais dažo savo kabineto duris. „Iki mokslo metų liko nedaug dienų”, – paaiškina vyriškis, paklaustas, kodėl šitaip leidžia savo atostogų dienas. Kai mokykloje tiek darbų, meistrų rankų viskam tikrai nepakaks.

Direktorius tikisi, kad suspės

Dainavos vidurinės mokyklos direktorius Vytautas Kvederaitis, regis, nesijaudina, kad jo vadovaujamoje mokykloje, kuri remontui taip pat gavo per pusę milijono litų, didesnieji darbai dar net nepradėti.

„Esu senas vilkas ir jau nieko nebebijau. Pasitikiu meistrais, jie dirba greitai. Langus keisti pradės šią savaitę ir iki rugsėjo pirmosios tikrai suspės. Pernai 44 procentus mokyklos langų jau pakeitėme – tam užteko dešimties dienų. Tąsyk meistrai į mokyklą atėjo rugpjūčio 19-ąją”, – sakė direktorius.

„Kitais metais mums bus skirta dar 2,5 milijono litų. Tvarkysime stogą, šiltinsime sienas, keisime apšvietimą. Mokykla yra pastatyta ant pelkės, o drenažo sistema nepadaryta, todėl veikti dar ilgai bus ką. Nors esu kalbininkas, keliolika metų beveik niekuo, išskyrus statybas, nebeužsiimu”, – šypteli V.Kvederaitis.

„Matematikos kabinete bus nauji suolai ir nauja lenta”, – pasakoja mokyklos patalpų priežiūros darbininkas Audrius Bereškevičius, rodydamas kruopščiai nuo dulkių uždangstytus naujuosius jau sumontuotus suolus. „Atžalyno” vidurinės mokyklos direktorė Nijolė Jukštienė, turinti kur kas mažiau „statybinės” patirties, nėra tokia rami.

„Gyvenu, kaip ant adatų. Nors atostogauju, bet kone kasdien trypčioju mokykloje. Skambiname konkursą laimėjusiai firmai, kuri darbų vis dar nepradeda, žada, kad rugpjūčio 31-ąją viskas bus baigta. Belieka tikėti, nes reikia pakeisti beveik 400 langų. Nauji langai bus antrojo ir trečiojo aukštų klasėse bei koridoriuose. Pernai langai pakeisti pirmajame aukšte ir tąsyk meistrai savo žodį tesėjo. Gaila, kad negalime dažyti sienų ir grindų, atlikti kitų darbų, juk keičiant langus labai dulkės”, – sakė N.Jukštienė.

Konkursai trunka per ilgai

Beveik tris milijonus litų remontui turėjusios Veršvų vidurinės mokyklos vadovai pripažįsta, kad tokios sumos nepakanka patalpų estetiniam vaizdui pagerinti.

„Norint sutvarkyti patalpas reikėtų dar kita tiek pinigų. Dabar mokyklos estetinis vaizdas ne tik nepagerėjo, bet net suprastėjo. Koridorių lubomis eina naujos vėdinimo sistemos vamzdynas, kurio net nėra už ką pridengti pakabinamomis lubomis. Sienose užtinkuota sena elektros instaliacija, apšvietimo sistema taip pat lieka tokia kaip buvusi”, – pasakoja mokyklos direktorius Vygantas Gudėnas.

Jis tikisi, kad visus darbus pavyks užbaigti laiku – jau pakeista apie 300 langų, per 300 radiatorių, paradinės durys, baigiamas šiltinti pradinės mokyklos pastatas, suremontuota dalis stogų.

„Direktorius – pedagogas, aš – ūkininkas, inžinierius, todėl man plaukai ant galvos stojasi, kai pagalvoju, kiek dar visko reikia padaryti”, – prisipažįsta direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Algirdas Riška.

Dalis mokyklos stogo pradėta remontuoti ką tik, jau prasidėjus lietums, nors šią vasarą buvo tiek giedrų dienų.

Mokyklų vadovai, pavasarį gavę būsimųjų darbų sąmatas, privalo paskelbti konkursus jiems atlikti. Tai ilgai trunkanti procedūra, kurios terminų pažeisti negalima. Konkursai, pradėti pavasarį, konkrečia sutartimi darbams atlikti dažniausiai baigiasi tik liepos pabaigoje, kai remontus būtų smagu jau užbaigti. Prasidėję paskutinįjį, o ne pirmąjį vasaros mėnesį, remontai, net jei ir vyksta labai sklandžiai, kenkia ne tik mokyklų vadovų nervų sistemai. Keičiant langus klasėse, kur jau išdažytos grindys, nukenčia ir jos. Atidėjus grindų dažymą kone rugsėjo pirmosios išvakarėms, moksleivius pasitinka sodrus dažų kvapas, o mokyklų ūkininkus – naujas galvos skausmas: grindų paviršius juk itin pažeidžiamas.

„Būtų labai gerai, jeigu konkursus galėtume skelbti dar žiemą, darbus pradėti birželį, o ne liepos pabaigoje ar net rugpjūtį. Yra nurodyti konkretūs terminai, kai galima konkurso rezultatus apskųsti ir mes privalome jų laikytis”, – sako „Atžalyno” vidurinės mokyklos direktorė N.Jukštienė.

Kiti jos kolegos, turintys didesnį vadovavimo mokykloms stažą, apie tai net nebeužsimena, nes yra susitaikę su tuo kaip su neišvengiama blogybe.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.