Pavojingi bėgliai apsikvailino

Filmo scenarijaus verta keturių nusikaltėlių pabėgimo iš gerai saugomo centrinio Rygos kalėjimo istorija baigėsi Lietuvoje.

Savaitės pradžioje pasprukę iš Latvijos, perėję visą Lietuvą, bėgliai užvakar įkliuvo mūsų šalies pakraštyje, pasienyje su Lenkija.

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos ir Lenkijos sieną nelegaliai kirsti bandę nusikaltėliai buvo suguldyti ant žemės.

Į juos buvo nukreipti Valstybės sienos apsaugos tarnybos Lazdijų rinktinės pasieniečių ginklai.

Bėgliai pakluso pareigūnų reikalavimams. Vakar Lazdijų teismas juos leido suimti dviem mėnesiams.

Įsipainiojo į spygliuotą vielą

Ketvirtadienį apie 21 valandą du specialiosios paskirties būrio pareigūnai, patruliuojantys tarnybiniu automobiliu „Land Rover”, ties Galinių kaimu Lazdijų rajone pamatė per spygliuotos vielos tvorą lipantį vyrą.

Nuskubėję jo link pasieniečiai pastebėjo dar tris vyrus, kurie jau buvo spėję persiropšti per vielos tvorą, prie kurios anksčiau buvo prijungta signalizacija.

Išvydę tarnybinį automobilį, vyrai mėgino sprukti. Jie perbėgo vadinamąjį rokadinį kelią, kuriuo vaikšto pasieniečių patruliai, ir pasileido miško link.

Tačiau išgirdę pareigūnų perspėjimą, kad bus panaudoti tarnybiniai ginklai, vyrai sustojo. Bėglius sulaikę du pasieniečiai suguldė juos ant žemės ir ėmė laukti pastiprinimo.

Netrukus atskubėjo dar keli ekipažai. Trys sulaikytieji neturėjo jokių dokumentų – aiškino juos pametę. Vienas bėglys pateikė 25 metų Latvijos piliečiui išduotą pasą. Įtariama, kad jis suklastotas.

Gerai organizuotas pabėgimas

Pasieniečiai iš karto įtarė, kad rusiškai kalbantys sulaikytieji gali būti iš Rygos kalėjimo pabėgę recidyvistai, kurių ieškojo Latvijos policija.

Atvežus juos apklausti į Akmenių užkardą, įtarimai pasitvirtino. Pasieniečiai turėjo anksčiau gautas pabėgusių nusikaltėlių nuotraukas, ypatingų žymių aprašymus.

Keturi pavojingi kaliniai iš centrinio Rygos kalėjimo pabėgo naktį į trečiadienį. Pabėgimas buvo gerai organizuotas. Nusikaltėliams talkino jų bendrai laisvėje.

Už įvairius nusikaltimus teisti 33 metų Erikas Atkačiovas, 27-erių Aleksejus Ivanovas, 26-erių Ričardas Pravecas ir jo bendraamžis Viktoras Atamanovas paspruko perpjovę trečiame aukšte esančios kameros langų grotas. Žemyn jie nusileido iš paklodžių nuvytomis virvėmis.

Už tvoros jų laukė automobilis. Bėglius pastebėję prižiūrėtojai pradėjo šaudyti, tačiau nepataikė. Teisėsaugininkai įtaria, jog apsaugininkai galėjo būti papirkti.

Vienas bėglių E.Atkačiovas priklausė Latvijoje pagarsėjusiai „Petrovo” gaujai.

Būtent šio nusikaltėlio išlaisvinimas galėjo būti svarbiausias pabėgimo organizatorių tikslas.

Apmaudi nusikaltėlių klaida

Kol kas neaišku, kaip bėgliai pateko į Lietuvą ir keliavo per visą šalį. Latvijoje nusikaltėlių ieškojo didelės policijos pajėgos. Budrumą sustiprino ir pasienio tarnybos.

Manoma, kad Lietuvos ir Latvijos sieną jie kirto nelegaliai, tikėdamiesi tokiu pat būdu patekti ir į Lenkiją.

Bet nusikaltėlių planus sujaukė neišardytos vielinės tvoros ruožas. Šios kliūties vyrai nesitikėjo, nes tokios tvoros beveik visuose pasieniuose jau seniai išardytos.

Dar didesnis apmaudas bėglius turėtų apimti sužinojus, kad trumpas spygliuotos tvoros ruožas baigiasi vos 30 metrų nuo tos vietos, kur jie įkliuvo.

Pas vieną sulaikytųjų surastas peilis, pas kitą – žirklės. Kai kurių šaltinių teigimu, sulaikytieji turėjo nemažą sumą pinigų.

Teis ir Lietuvoje, ir Latvijoje

Sulaikyti kaliniai buvo uždaryti į Lazdijų policijos komisariato areštinę.

Policijos pareigūnai labai stengėsi, kad vedamų suimti nusikaltėlių nenufotografuotų žurnalistai, todėl keliolika metrų nuo policijos kiemo iki teismo rūmų sulaikytieji buvo ne vedami, kaip daroma visuomet, o nuvežti policijos automobiliu.

Įkliuvę recidyvistai bus teisiami Lietuvoje už bandymą neteisėtai kirsti valstybės sieną. Vėliau jie turėtų būti išduoti Latvijai, kur jų lauks kitas teismas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.