Salono oro filtras – prabanga ar būtinybė?

Važiuojant į automobilio saloną iš aplinkos patenka oras, kuris, nelygu vietovė, gali būti užterštas automobilio išmetamomis dujomis ar dyzelinių variklių suodžiais, kelio dulkėmis, pramonės įmonių išmetamais dūmais ir dujomis, mikroskopiniais grybeliais, sporomis, žiedadulkėmis, augalų pūkais, net smulkiais vabzdžiais.

Ir visai nesvarbu, atidaryti mašinos langai ar ne – visi šie kenksmingi „priedai” į saloną gali patekti (dažnai ir patenka) per ventiliacijos sistemą.

Alergija

Taigi net važiuodami pro žydinčias pievas ar maloniai kvepiantį pušyną galite netikėtai pradėti čiaudėti, akys ims ašaroti, pro nosį bus sunku kvėpuoti. Tai daug kam žinomi alergijos žiedadulkėms simptomai, tikrai nepadedantys geriau jaustis prie vairo. Problema bus didesnė, kai uždarius langus ir įjungus ventiliatorių į saloną galima nenoromis „pripumpuoti” 3-6 kartus daugiau alerginių ar nuodingų medžiagų, nei jų yra lauke, o tai jau kelia pavojų sveikatai, ypač jei tokioje „tirštoje” atmosferoje tenka pabūti ilgiau.

Filtrai

Jau senokai susirūpinta per ventiliacijos sistemą į saloną patenkančio oro išvalymu nuo kenksmingų priemaišų. O šiuo metu maždaug du trečdaliai JAV ir Vakarų Europoje gaminamų automobilių komplektuojami su salono orą išvalančiais filtrais.

Salono filtrai gali būti mechaniniai, kai prieš patekdamas į saloną oras pravaromas per specialios medžiagos filtrą; absorbciniai, kai užterštas oras pereina per aktyvintų anglių sluoksnį, o šios sugeria ne tik kenksmingas medžiagas, bet ir daugumą kvapų; elektrostatinis, kuriame panaudojama įelektrintų mikroskopinių dalelių savybė „prilipti” prie kitą elektroninį krūvį turinčio paviršiaus.

Tokie filtrai dažniausia turi plastmasinį korpusą, kuriame įmontuotas filtruojantis elementas. Pats elementas gali būti vienasluoksnis, pagamintas iš specialaus popieriaus arba neaustinės poringos medžiagos, sugebančių sulaikyti dulkes, žiedadulkes, suodžius; dvisluoksnis, kur pirmas sluoksnis yra iš filtruojančio popieriaus ar medžiagos, o antrasis iš aktyvintų anglių. Jis gali būti kombinuotas, kai vienas iš filtruojančio popieriaus sluoksnių turi elektrostatinį krūvį, kuris sulaiko per filtruojančią medžiagą prasiskverbiančias mikronines daleles.

Taigi salono oro filtras – tikrai puikus daiktas, deja, jis užsiteršia, tad būtina reguliariai jį keisti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.