Muntianas patikėjo Rupšio turtų skaidrumu

Susitikęs su Seimo pirmininku Viktoru Muntianu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorius Valdas Rupšys įtikino jį sklypus, sodybą ir butą įsigijęs iš algos. Valdininkas tebenori būti Seimo kancleris.

Seimo pirmininkas „pilietininkas” Viktoras Muntianas mano pasirinkęs tinkamą kandidatą į parlamento kanclerius. Vakar pas Muntianą apsilankęs jo favoritas – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) sekretorius Valdas Rupšys – stengėsi išsklaidyti abejones dėl savo turtų atitikimo pajamoms. Rupšys LŽ sakė neturįs kito pasirinkimo, kaip tik kandidatuoti į Seimo kanclerius – esą tuomet ant jo kritęs šešėlis išnyks.

Seimo pirmininkas LŽ aiškino neatsisakęs minties parinkti Rupšiui konkurentų ir leisti parlamento frakcijoms kanclerį rinktis iš kelių personalijų. Muntianas pabrėžė, kad kandidatus patikrins atsakingos tarnybos.

Pirkiniai sukėlė įtarimų

Kaip jau rašė LŽ, Seimo kuluaruose nusistebėta Muntiano pasirinkimu į parlamento kanclerius siūlyti iki tol plačiai visuomenei ne itin žinomą asmenį. Tačiau ypač daug klausimų kilo dėl devynerius metus tik valstybės tarnyboje dirbusio 37-erių metų kandidato Rupšio turtų.

SADM sekretorius Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktoje viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje už 2005 metus nurodo turįs 5 sklypus Ignalinos ir Lazdijų rajonuose bei Kaune, garažą ir 5 kambarių butą naujos statybos name Vilniuje. Nors 2005-aisiais įgyti du sklypai Ignalinos rajone ir garažas neatsispindi 2004 metų turto deklaracijoje, likęs turtas įkainotas palyginti maža suma – 172,471 tūkst. litų.

Visas turtas yra pirktas 1999, 2001 ir 2005 metais. Net ir darant prielaidą, kad visi objektai kainavo tiek, kaip nurodo Rupšys, keistai atrodo jo gebėjimai turtą įsigyti nesiskolinant. VTEK deklaracija byloja, kad sekretorius neturėjo turtinių įsipareigojimų.

Pateikė popierius

Rupšį kandidatu į Seimo kanclerius pasirinkęs Muntianas po viešumon iškilusių abejonių tikino, kad SADM sekretoriui teks savo išlaidas pagrįsti pajamomis. Nešinas atitinkamais dokumentais Rupšys jau vakar apsilankė pas Seimo pirmininką.

Po šio susitikimo Muntianas LŽ sakė, kad „praktiškai” neliko abejonių. „Jis parodė savo pajamas, turto įsigijimo kainas. Tie jo sklypai nėra kažkokie stebuklingi ir dabar nelabai pabrangę”, – pasakojo parlamento vadovas. Jam nėra keista, kad Rupšys turtą pirko neimant paskolų. „Viskas priklauso nuo to, kaip kas gyvena. Kai buvau studentas, irgi susitaupiau daugiau pinigų, nei vėliau dešimt metų dirbdamas, – Muntianas tiki kandidato taupumu. – Įvertinus Rupšio pajamas, manau, kad būdamas jo amžiaus ir gyvendamas vienas sugebėčiau per metus susitaupyti 20 tūkst. litų”.

Stebėtinai taupus

Rupšys LŽ taip pat teigė, kad jo alga leidžia sutaupyti pakankamai lėšų. SADM sekretorius sakė gaunąs apie 6 tūkst. litų „į rankas”.

Tačiau Rupšys ne visada taip gerai uždirbo. 1996 metais į tuometinės Liberalų sąjungos veiklą pasinėręs Rupšys kandidatuodamas į Seimą savo turto ir pajamų deklaracijoje nurodė negaunąs jokių pajamų, o turto turįs už 28 litus. Vakar LŽ jis paaiškino, kad juokingai įkainotas buvo dar ir dabar jam priklausantis 15 arų sklypas Kaune, kurį sekretorius privatizavo už rublius. Juos pavertus į litus ir gavosi maža vertė.

1997 metais Rupšys tapo tuometinės ministrės konservatorės Irenos Degutienės padėjėju už maždaug pusantro tūkstančio litų algą „į rankas”. Po poros metų Rupšys jau gavo apie 2,5 tūkst. litų atlygį.

Pagal Rupšio skaičiavimus, iš tokios algos per porą metų įmanoma susitaupyti sklypui Kaune ir Lazdijuose.

2000-2001 metais Rupšio alga svyravo apie 4 tūkst. litų. Tačiau sekretorius sugebėjo susitaupyti 128 tūkst. litų butui. Sekretorius vakar LŽ tikino, kad Vilniuje 5 kambarių butą įsigijo iš santaupų ir padedamas tėvų. „Tėvai man padovanojo 30 tūkst. litų, berods, 1999 metais”, – šį kartą dar vieną pajamų šaltinį prisiminė Rupšys. Sekretorius negalėjo tiksliai pasakyti, kiek kainavo buto apdaila, baldai, technika.

Beje, apie buto vertę byloja ir tai, kad sekretorius šiais metais jį įkeitė bankui ir pasiėmė 400 tūkst. litų paskolą namui Kaune statyti. Ten jis planuoja išsikelti su sugyventine ir dukra. Kitus pirkinius sekretorius tikina taip pat įsigijęs iš santaupų.

Kandidatuos dėl reputacijos

Rupšys skundėsi, kad jam nemalonu, jog kilo abejonių dėl jo reputacijos. Tai atsitiko pirmą kartą. „Mano darbas susijęs su struktūrine parama, esu atsakingas už Europos Sąjungos socialinį fondą. Mus prižiūri ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, ir Valstybės kontrolė, ir Briuselis, – kalbėjo SADM sekretorius. – Per 10 metų nepatekau į jokius skandalus, o dabar mano reputacija pastatyta ant kortos. Matau vienintelį kelią apsiginti – turiu kandidatuoti į kanclerius ir apsiginti Seime. Parlamentarams pateiksiu visus popierius, viešai pasiaiškinsiu ir visi įsitikins, kad viskas gerai”.

Seimo pirmininkas Muntianas LŽ sakė, kad Rupšį ir kitus kandidatus kruopščiau „apžiūrės” rudenį. „Dabar labai detaliai nenagrinėjau, bet iš pirmo žvilgsnio nepamačiau jokių dalykų, kurie man sukeltų ypatingų įtarimų. Kol kas šiek tiek nusiraminau. Visapusiškai pasižiūrėsiu, paprašysiu tam tikrų tarnybų pateikti pažymas, kai teiksiu kandidatūras Seimui”, – žadėjo jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.