Priešų stovykloje L.Trasykytė sava

Dabar Vilniuje dirbanti panevėžietė politikė Liudvika Trasykytė – ne žmogus, o ungurys. Vingri moteris visais laikais sugeba taip prisitaikyti prie visokių valdžių ir visokių partijų, kad niekada neprapuola.

Apie šią Panevėžio tarybos narę miestiečiai taip kalba jau seniai. Šį jų vertinimą dar labiau sustiprino naujausios žinios, kad socialliberalė L.Trasykytė net ir nepakeitusi partijos sugebėjo išlikti socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės patarėja.

Pačiai V.Blinkevičiūtei ant aukštų pareigų aukuro teko pakloti likusių opozicijoje socialliberalų partijos bilietą.

Į kišenę – solidi suma

Maža to, iš visos valdžios suirutės L.Trasykytė išplaukė ne tik išsaugojusi postą, bet dar į kišenę solidžius pinigus įsidėjusi.

Keičiantis Vyriausybei tik trumpam netekusi pareigų ministrės patarėja gavo ir solidžią, aišku, vėliau nebegrąžinamą išeitinę kompensaciją.

L.Trasykytė buvo atleista jau balandį griuvus senajai Vyriausybei. Jai buvo išmokėta vieno mėnesio atlyginimo dydžio kompensacija – 4,645 tūkstančio litų neatskaičius mokesčių.

Tačiau oficialiai ji buvo vėl priimta į darbą, kaip informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Indrė Trakimaitė, jau po dviejų savaičių – kai buvo paskirtas laikinasis Vyriausybės vadovas Zigmantas Balčytis.

Su naująja Vyriausybe į ministro postą grįžus V.Blinkevičiūtei, panevėžietė toliau liko eiti jos patarėjos pareigas.

Tik asmeninio pasitikėjimo

L.Trasykytė su žurnaliste apie šią situaciją kalbėjo pabrėžtinai mandagiai, oficialiai ir trumpai.

„Ne, partijos nepakeičiau”, – taip trumpai ji atsakė į klausimą apie galimus pasikeitimus.

Paprašyta paaiškinti, kaip ji sugebėjo taip puikiai išsisukti, kai kailį reikėjo keisti netgi pačiai ministrei, politikė atšovė, kad patarėjo pareigos – asmeninio pasitikėjimo.

Ar ji vis dėlto nežada palikti Artūro Paulausko pašonės ir pereiti į dabar jai artimesnės V.Blinkevičiūtės socialdemokratų partiją?

„Nebuvo būtinybės ir noro. Dabar nesvarstau, nes ir laiko galvoti neturiu”, – vėlgi atšovė panevėžietė.

Į kitus klausimus apie tai, ar vėliau ji vis dėlto nemąstys pereiti pas socialdemokratus, nes kažkaip nesuvokiamai atrodo patarėja, esanti opozicijoje ministrės partijai, L.Trasykytė neatsakė.

„Be komentarų”, – toks buvo jos vienintelis žodis.

Liks ir miesto taryboje

Vis dėlto politikė teikėsi pasakyti savo nuomonę, kad jos patarinėjimai ministrei nesusiję su politika. Esą ji patarinėjanti taip, kad būtų naudingiau žmonėms, o ne politinėms grupėms.

Socialliberalė nepanoro gilintis į dabartinių savo santykių su partijos pirmininku A.Paulausku apibūdinimus. Juk socialliberalų vadovui turėtų būti nesmagu matyti savo oponentų valdžioje esančią partietę.

„Pasilikau dalykinėje plotmėje”, – taip trumpai, nesigilindama į etinius dalykus, pakomentavo L.Trasykytė.

Vilniuje gyvenanti socialliberalė patikino, kad ji liks ir po šių permainų dirbti kartu su socialliberalais Panevėžio taryboje.

Koks priedas – paslaptis

„Jūs jau domėjotės šiuo klausimu ministerijoje, viską žinote”, – taip atžariai ir į klausimą apie jai išmokėtą išeitinę kompensaciją atsakė L.Trasykytė.

Ministrės patarėja nenorėjo teiktis netgi paaiškinti, ar ji turėjo atostogų, ar pasiėmė kompensaciją už jas.

„Viskas daroma pagal Darbo kodeksą”, – mestelėjo aukšta valdininkė.

Vis dėlto po to ji trumpai paaiškino, kad daroma ir taip, ir taip, o ji dalį paatostogavusi, o dalį pasiėmusi kompensacijos.

Tačiau į prašymą atsakyti, kiek ji dabar gauna priedo prie atlyginimo, L.Trasykytė reagavo tiesiog įžūliai.

„Tiek, kiek manimi ministras pasitiki ir kiek skiria”, – mestelėjo ministrės patarėja ir akimirksniu atsisveikinusi išjungė telefoną.

Būtų neįmanomas variantas

„Panevėžio rytas” kalbino ir vieną iš socialliberalų lyderių – Naujosios sąjungos valdybos narę ir Panevėžio skyriaus pirmininko pavaduotoją Zitą Kukuraitienę.

Ši politikė anksčiau daug bendravo su savo partijos bičiulėmis V.Blinkevičiūte ir L.Trasykyte. Tačiau atvirkščiai nei kolegės, Z.Kukuraitienė atėjus naujai Vyriausybei postą prarado ir dabar yra bedarbė. Iki šiol ji ėjo Panevėžio apskrities viršininko pavaduotojo pareigas.

Z.Kukuraitienė spėjo, kad kolegė tikriausiai pasitraukė į naują savo viršininkės partiją.

„Kad išliktų ministerijoje ir galėtų patarinėti V.Blinkevičiūtei, šioji turėjo taip pat pereiti pas socialdemokratus. Nes tai neįmanomas variantas – patarinėti priešingos partijos ministrei”, – teigė Z.Kukuraitienė.

Naujiena tiesiog apstulbino

Po informacijos, kad L.Trasykytė visgi gavo pareigas pagal „neįmanomą variantą” – išliko jos partijos bičiule ir kalba apie kažkokias asmeninio pasitikėjimo pareigas, Z.Kukuraitienė gerokai apstulbo.

„Ką ji čia nusišneka. Tokių pareigybių kaip asmeninio pasitikėjimo nėra”, – stebėjosi Z.Kukuraitienė.

Kad vaizdžiau būtų paaiškinti, jog asmeninio pasitikėjimo terminas yra netinkamas, pašnekovė patarė įsivaizduoti socialdemokratą ministrą, o jo patarėju – Darbo partijos atstovą. Taip pat esą ir čia, tik gal ne tiek aštriau.

Nuo daugiau komentarų Z.Kukuraitienė susilaikė, tačiau patarė dar pasitikslinti, ar tikrai L.Trasykytė nepakeitė partijos. Ji leido suprasti, kad tai, ką ji pati pasakė, – dar ne viskas.

Iš V.Blinkevičiūtės serijos

Dabar atostogaujantis Panevėžio socialliberalų lyderis Visvaldas Matkevičius buvo labiau linkęs kartoti žodį „nežinau” negu ką nors plačiau svarstyti L.Trasykytės tema.

„Realiai žiūrint, turėtų tokios situacijos nebūti. Kažkaip sudėtinga”, – sakė pašnekovas ir manė, kad sudėtingą situaciją turi narplioti vilniečiai, kurių skyriui partietė priklauso.

Tačiau su žurnalistės nuomone, kad po tokių įvykių panevėžietė partijoje didelio pasitikėjimo jau neturės, pašnekovas sutiko.

„Taip, aš manau, kad taip. Čia iš tos pačios serijos, kaip ir V.Blinkevičiūtės elgesys”, – juokėsi V.Matkevičius.

Partijoje – atostogų nuotaikos

Naujosios sąjungos būstinėje Vilniuje šiuo metu bemaž visiška tyla. Raštvedė Alma Kerienė prisipažino, kad ji viena likusi dirbti, visi kiti atostogauja.

Socialliberalų atstovė įspėjo, kad Vilniaus skyriuje nėra nė vieno žmogaus ir informacijos ten apie L.Trasykytės galimą pasitraukimą iš partijos niekas nesuteiks.

Vis dėlto pašnekovė manė, kad L.Trasykytė tebėra Socialliberalų partijos narė, nes paprastai tokia informacija per jos, raštvedės, rankas pereina.

A.Kerienė įspėjo, kad neverta ieškoti ir A.Paulausko – jis šiuo metu „toli toli” – atostogauja užsienyje.

Vienas žodis – skliaustuose

Tuo metu, kai buvo rašomas šis straipsnis, žurnalistei teko bendrauti, tik jau kita tema, su apskrities viršininke Gema Umbrasiene.

Išgirdusi apie L.Trasykytės atvejį, visada mėgstanti tikslumą apskrities viršininkė suskubo pasidomėti įstatymais ir Valstybės tarnybos įstatyme bemat surado, kad ministro patarėjo pareigos yra politinio (asmeninio) pasitikėjimo.

Lygiai taip pat apibūdinamos ir apskričių viršininkų bei jų pavaduotojų pareigybės.

Skirtumas tik tas, kad eiti patarėjo pareigas skiria ministras, o viršininko ir jo pavaduotojo – Vyriausybė.

G.Umbrasienė manė, kad viskas šiuo atveju normalu – kai skiria vienas žmogus, tai labai svarbu ir asmeninis pasitikėjimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.