Mielas nykštukinis ilgaausis

Triušį kaip naminį gyvūną žmonės laiko palyginti nesenai. Tačiau dekoratyvinį triušį auginti nesudėtinga: tai specialiai išvesta triušių veislė, skirta laikyti namuose buto sąlygomis ir gyventi kartu su žmogumi.

Bendra informacija

Mažiausiai dekoratyvinis triušiukas sveria apie 1kg, o daugiausia apie 1,5 kg. Trumpiausias ausų ilgis yra 4,5 cm; idealus ilgis tarp 5 ir 5,5 cm; ilgesnių nei 7 cm. triušiuko ausų beveik nebūna.

Dekoratyvinių triušių galva yra ovali, kakta plati, žandai papūsti, ausys stačios. Akys apvalios ir gana didelės.

Triušiukai vidutiniškai išgyvena 8-10 metų. Triušių patelė atsiveda jauniklių po 30 parų nuo apvaisinimo. Gimus jaunikliams, patelė žindo savo mažylius kiekvieną dieną iki mėnesio laiko. Po 18 dienų palengvėle mažylius galima pratinti prie šieno ar sauso maisto.

Kaip jie atrodo

Dekoratyvinių triušių kailis trumpas, žvilgantis, minkštas bei švelnus. Šiandien dekoratyviniai, arba dar kitaip vadinami nykštukiniai triušiai, vieni nuo kitų skiriasi skirtingomis spalvomis. Dekoratyvinių triušių protėvis yra šermuonėlis. Visiškai baltu kailiu jis panašus į poliarinėse srityse gyvenančius zuikius. Šio triušiuko kaklas ganėtinai trumpas, letenėlės tiesios, pėdutės trumpos. Snukutis šiek tiek paplotas. Akys gana didelės, apvalios, raudonos arba šviesiai mėlynos. Ausys tiesios ir siauros.

Kitų dekoratyvinių triušiukų kailis panašus į kiaunės arba Siamo katės kailiuką. Baltas su ryškesniais rusvais ar juosvais atspalviais ant nosies, ausų, uodegos bei letenėlių. Yra triušių, kurių viso kailio spalva gali būti kaštoninės, raudonmedžio spalvos. Apatinė kūno dalis dažniausiai gerokai šviesesnė. Kailis aplink akis ir smakras yra taip pat šviesesnis. Šių triušių kailis pasižymi minkštumu ir tankumu. Akys rudos.

Būna ir tamsiai rudų triušiukų. Kailis aplink akis, palei šnerves, ausies vidinėje pusėje, smakro, krūtinės bei pilvo srityje yra šviesiai rudos spalvos. Nuo žandikaulių link sprando „bėga” šviesiai rudos spalvos dryžis, kuris už ausų suformuoja trikampio formos dėmę. Kailis apatinėje kūno dalyje kiek ilgesnis. Baltų plaukų šie dekoratyviniai triušiukai neturi. Jų akys rudos.

Dekoratyviniai triušiai gali būti net pilkšvai melsvi. Panašiai kaip ir rudų, šių triušių kailis taip pat pasižymi šviesiai rudu atspalviu aplink akis, palei šnerves, ausies vidinėje pusėje, smakro, krūtinės bei pilvo srityje. Ant sprando taipogi matyti šviesiai rudos spalvos trikampis. Jų akys gali būti pilkos arba melsvos.

Rengiame narvelį

Dekoratyvinių triušiukų narvelis turėtų būti kiek įmanoma erdvesnis. Mažiausias rekomenduojamas vieno triušio narvo dydis – 80×50 cm dydžio. Norint laikyti du triušiukus, narvas turėtų būti ne mažesnis, kaip 120 x 60 cm. dydžio. Laikant tris ar keturis triušius, narvas privalo būti 1x2m dydžio. Triušiuko narvas turėtų būti tokio aukščio, kad augintinis galėtų atsistoti ant užpakalinių kojų. Narve būtina įmontuoti namelį, kuriame gyvulėlis galėtų pasislėpti arba miegoti. Reikia nepamiršti, kad triušis labai mėgsta užsilipti ant savo namelio stogo, todėl narvas turi būti pakankamai aukštas.

Kad erdvės būtų daugiau, patartina ėdžias bei gertuvę (bet ne vandens indelį) pritvirtinti prie šoninių sienelių. Svarbu, kad narvas stovėtų saugiame, ramiame kampe, nes triušai mėgsta jaustis saugiai.

Kur laikyti vasarą

Triušiui negalima perkaisti. Tad vasarą jo aptvarą patartina laikyti lauke, tačiau gerai vėdinamame ir apsaugotame nuo saulės spindulių. Nuo per didelio karščio triušiuką gali ištikti saulės smūgis, ir jis gali nugaišti. Žiemą nedėkite triušio aptvaro arti radiatorių. Šalčio triušiukai nebijo, tačiau venkite skersvėjo. Be to, prižiūrėkite, kad pakratas visuomet būtų sausas. Jis turi būti keičiamas mažiausiai kartą per savaitę.

Svarbu žinoti, kad dekoratyvinis triušis labai judrus gyvūnas. Nors ir narvas didelis, kiekvieną dieną būtina jį išleisti iš narvelio, kad palakstytų. Idealu, jei grindys neslidžios. Ant parketo augintinis negalės tvirtai laikytis ir išsigąs. Tad tokiom aplinkybėm esant ant grindų patieskite šiaudų. Bėgiodamas po butą ar namą triušis neturi pasiekti pavojų keliančių daiktų: elektros laidų, skalbiamųjų miltelių, chemikalų, nuodingų augalų.

Jei turite sodą, vasarą savo augintinį laikykite lauke sumontuotame aptvare. Jame privalo būti šešėlis, kad triušiukas galėtų pasislėpti nuo saulės spindulių. Be to, jame visuomet turi būti dubenėlis su vandeniu. Aptvaras turėtų būti kuo erdvesnis bei uždengtas vieliniu tinklu – tai triušiuką apsaugotų nuo pelių, žiurkių, kačių, plėšriųjų paukščių ar kitų netikėtų „svečių”. Šį augintį laikant lauke, reikia pasirūpinti apsauga nuo vėjo bei lietaus.

Kad triušelis neliūdėtų

Dekoratyvinių triušių nederėtų auginti vienų, nes jiems patinka gyventi drauge su kitais triušiais. Tačiau jeigu augintinis ilgą laiką gyveno vienas, jam bus sunku priprasti prie naujojo gyventojo. Vienas gyvenantis triušis reikalauja daugiau šeimininko dėmesio bei meilės, nei jam augant grupėje su kitais triušiais. Auginant kelis patinėlius, reikėtų juos apgyvendinti atskirai, nes būnant viename narve jie gali peštis. Apgyvendinus porelę, galite tikėtis sulaukti jauniklių. Norint auginti daugiau triušių viename narve, patartina pasirinkti vien pateles arba kastruotus patinus.

Triušiai puikiai sutaria su jūrų kiaulytėm, nes abi šios rūšys panašios gyvenimo būdu. Triušius ir jūrų kiaulytes galima apgyvendinti viename narve.

Tinkama mityba

Grūdai. Triušis minta įvairiu pašaru, sudarytu iš grūdų. Grūdų pašarą reikėtų patiekti kiekvieną rytą. Suaugusiam triušiui užtenka apie 30g grūdų (1-2 valgomieji šaukštai). Jei triušis be pagrindinio pašaro nuolat kremta grūdus, jis gali lengvai priaugti viršsvorio. Tokiu atveju mažinkite grūdų kiekį.

Žalieji pašarai. 20-35 g daržovių arba 60g žolės.

Vaisiai. Kartą per savaitę, pavyzdžiui, ¼ obuolio.

Vaisiai ir daržovės turi būti prinokę, sausi, sveiki (žalumynai negali būti apdoroti chemikalais arba auginti prie gatvės), švieži, neišvirti, nemarinuoti, nekonservuoti, neatšaldyti ir vėliau neatšildyti (išskyrus bulves, kurias reikia išvirti arba nevirtoms pašalinti lapus, kotelius, šaknis ar kitas ataugas).

Sausas pašaras. Labai svarbu kiekvieną dieną duoti tiek šieno, kiek jis suėda. Šienas būtinas triušio virškinimui, ir dėl per mažo šieno kiekio, augintinis gali susirgti. Šienas privalo būti kvepiantis, sausas, nesupelijęs, nedulkėtas (dulkės gali sukelti alergiją), mažiausiai 3 mėnesių (jaunesnis šienas gali sukelti ligas ar tapti mirties priežastimi) ir ne senesnis kaip 2 metai.

Kiekvieną dieną šienas turi būti keičiamas šviežiu, net jei ir triušis ne viską suėda.

Vanduo. Kasdien triušiui reikia daug šviežio vandens. Net jei gertuvėj dar yra vandens, jį reikia keisti šviežiu.

Nedarykime klaidų

Kailio priežiūra. Trumpaplaukių triušių dažnai šukuoti nereikia, nes jie savo kailį prižiūri patys. Tik pavasarį, kuomet augintinis keičia kailį, reikėtų kiekvieną dieną pašukuoti kietu šepečiu, kad pašalintumėte slenkančius plaukus.

Ilgaplaukio triušio kūno priežiūra reikalauja daugiau laiko. Jį reikia šukuoti kasdien, priešingu atveju kailiukas gali susivelti į neiššukuojamas sąvėlas, kurias įmanoma pašalinti tik su veterinaro pagalba. Tad neturint laiko deramai rūpintis ilgaplaukiu triušiu, rekomenduojama pirkti trumpaplaukį.

Prausimas. Maudyti triušelius patariama tik esant būtinam atvejui. Vanduo turi būti drungnas. Jei būtina naudoti šampūną, tuomet rinkitės švelnų, vaikišką. Venkite prausti galvą, nes vanduo patekęs į ausis, akis, nosies ertmę ar burną gali sukelti triušiui paniką. Šampūną nuplaukite pildami vandenį iš stiklinės, bet jokiu būdu ne vandens srove iš dušo, nes sukeltas garsas augintinį gali išgąsdinti.

Išmaudę triušį nusausinkite rankšluosčiu, tačiau jokiu būdu nenaudokite plaukų džiovintuvo.

Nagų priežiūra. Dekoratyviniams triušiams retkarčiais reikia patrumpinti nagučius. Prieš kerpant gerai apžiūrėkite. Pastebėsite, kad po išorine nago odele yra rausva, permatoma vidinė nago dalis – vadinamasis gyvuonis. Ši vieta yra jautri ir jos kirpti negalima. Žiūrėkite, kad kirpdami nagus nepažeistumėte kraujagyslių.

Dantų priežiūra. Dekoratyviniams triušiams priekiniai dantys dygsta nuolat. Todėl triušis nuolat ką nors graužia ir tokiu būdu nusidildo dantis. Norint išvengti dantų deformacijos, savo augintiniui galite duoti džiovintos duonos gabalėlį, medžio šakelę ar krūmokšnį. Šiuos skanėstus reikėtų duoti du kartus per savaitę. Esant dantų deformacijai, mitimas triušiui yra tikra kančia ir kartais jis gali nustoti ėsti.

Tualetas. Triušiai dažniausiai pasirenka vieną vietą, kur atlieka gamtinius reikalus. Todėl triušio pasirinktame kampe padėkite dubenėlį su pakratu. Tai palengvins narve palaikyti švarą bei panaikinti nemalonų kvapą. Pakratas triušio tualete turi būti keičiamas kartą per savaitę, o esant reikalui ir dažniau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Mielas nykštukinis ilgaausis"

  1. Miles

    Toks pats straipsnis ir kika paslapyje parasytas. Zodis i zodi. Idomu kas nuo ko nusirase 😕 😯

  2. Ilona

    Laba diena, noreciau susizinoti apie triusiuku apvaisinima, kaip elgesi patele kai jau laukiasi ir po to kai jau atsiveda triusiukus? kaip juos priziureti?

  3. wikiz

    sveiki.turiu klauimeli 🙂 nuo kokio laiko pastebima lytis triusiuko dekoratyvinio? (man sake kad j pasimato tik 4 menesiu..ar tai tiesa?)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.