Savadarbis tvenkinys – per savaitgalį

Pavydite bičiuliams, laisvalaikį leidžiantiems prie vandens? Nereikia – mažą vandens telkinį galite turėti ir savo sode. Nebūtina net ieškoti darbininkų, nes nedidelį tvenkinį prie vasarnamio galite įsirengti patys.

Įsirengti dekoratyvinį tvenkinį savo sklype nekainuoja nei daug pinigų, nei jėgų. Nuostabia maža kūdra su žydinčiomis vandens gėlėmis ar net auksinėmis žuvelėmis sodą papuošti galite… per savaitgalį. Tereikia turėti po ranka žarną arba storą virvę, gulsčiuką, kastuvą. Jums taip pat prireiks hidroizoliacinės medžiagos, smėlio, statybinio skiedinio, akmenų. Ir didelio noro aplink savo namus sukurti grožį.

Svarbiausia – vieta

Ne veltui sakoma, kad gera pradžia – pusė darbo. Viena svarbiausių užduočių – išsirinkti kūdrai tinkamiausią vietą. Geriau, kad ji būtų kuo lygesnė – ant šlaito vandens telkinys atrodys nenatūraliai, jį daug sunkiau įsirengti.

Nepatartina dekoratyvinio ežeriuko „apgyvendinti” tarp medžių – dėl šaknų sunku bus iškasti tinkamo dydžio duobę, krintantys lapai nuolat terš vandenį.

Ir dar – gerai, jeigu bent pusę dienos būsimas telkinukas būtų pavėsyje.

Plastikas ar guma?

Kūdros forma priklauso nuo jūsų estetinio poreikio, fantazijos ir pasirinktos hidroizoliacinės medžiagos. Prieš pradėdami kasti duobę būsimam tvenkiniui, nuspręskite, koks bus jo dugnas – išklotas minkšta polivinilchlorido plėvele ar įdėsite specialų plastikinį korpusą.

Vonią ar baseinėlį primenantys plastikiniai korpusai yra nebrangūs, gali būti įvairaus dydžio ir formos, juos lengva įdėti. Tačiau jie yra neatsparūs temperatūros svyravimams – šaltą žiemą gali suskilinėti.

Polivinilchlorido plėvele galima iškloti įmantriausios formos vandens telkinuko dugną. Ši medžiaga taip pat yra nebrangi, bet greitai susidėvi, praranda elastingumą – po kelerių metų eksploatavimo ją tektų keisti.

Praktiškiausias, ilgaamžiškiausias, bet brangiausias pasirinkimas – guminis pagrindas.

Kasti – kuo giliau

Išsirinkę dugno pagrindą galite kasti duobę. Jeigu pasirinkote plastikinį korpusą, padėkite jį numatytoje vietoje. Dugną apvyniokite virve – gausite reikiamą formą. Iškaskite duobę ir įdėkite į ją korpusą. Jo kraštelius palikite šiek tiek virš žemės.

Dugną dengiant lanksčia polivinilchlorido plėvele nereikia griežtai laikytis jokių formos reikalavimų. Būsimas tvenkinys gali būti tradicinės ovalios, apvalios, taip pat kvadratinės, rombo, primenančios rašalo dėmę ar kitokios formos. Jo kontūrus išraitykite žarna. Dydį rinkitės pagal tai, ką norėtumėte matyti savo kūdroje. Jeigu tik dumblius, tvenkinuko plotas turi būti ne mažesnis nei 1,5 kvadratinio metro, o gylis – mažiausiai 45 centimetrai. Jeigu svajojate apie žuveles, gylis turėtų siekti ne mažiau kaip 60 centimetrų.

Formuodami krantus nuimkite maždaug 30 centimetrų žemės sluoksnį. Nuo jų pamatuokite 30 centimetrų ir iškaskite duobę centre iki suplanuoto gilio ribos. Pridėję gulsčiuką ar ilgą liniuotę įsitikinkite, kad dugnas, krantai yra lygūs ir horizontalūs. Išvalykite duobę nuo akmenukų, augalų šaknų, užbarstykite smėliu (apie 5 cm) ir suplūkite.

Dėmesys – florai ir faunai

Uždengę duobę hidroizoliacine medžiaga galite pripildyti ją vandens – iki kraštelių. Jeigu naudojote plėvelę, palikite kūdrą pastovėti per naktį. Rytą galėsite apkirpti nereikalingus jos kraštelius.

Vandens telkinuko kraštus papuoškite akmenimis. Jiems pritvirtinti naudokite sumaišytus smėlį (20 dalių) ir statybinį skiedinį (1 dalis). Kad vanduo neišbėgtų, akmenys turi iškilti virš jų maždaug 5 centimetrus.

Dabar galite pasirūpinti kūdros flora ir fauna. 0,2 kvadratinio metro plote gali būti po vieną augalą, bet jie neturi užimti daugiau nei du trečdalius telkinio paviršiaus. Kiekvienai 7,5 centimetro dydžio žuvytei irgi turi tekti po 0,2 kvadratinio metro.

Prižiūrėti nesunku

Jeigu viską padarysite teisingai, savo rankomis sukurtą vandens telkinį prižiūrėti nebus sunku. Į jį reikės reguliariai pilti vandens, ypač karštomis, sausomis dienomis. Vandens atsargas galėsite papildyti tiesiai iš žarnos, jeigu esate tikri, kad jis nechloruotas. Žuvelėms ir gležniems dumbliams reikia minkšto lietaus vandens.

Nedideliame tvenkinyje nesunku kovoti ir su žydinčiu vandeniu – parduotuvėje galima įsigyti specialių priemonių. Naudodami netinkamus, stipriai veikiančius chemikalus galite pražudyti dumblius ir žuvis.

Vandens augalus geriausia laikyti plastikiniuose indeliuose su 2,5 centimetro diametro skylute dugne. Žiemą juos bus lengva išimti iš kūdros. Žuvytėms šaltuoju metų laiku teks pagyventi namų akvariume. Pavasarį į tvenkinuką sugrįžusi flora ir fauna žavės ne mažiau nei bundanti gamta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.