Kandidato į Seimo kanclerius turtai sukėlė abejonių

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorius Valdas Rupšys per devynerius valstybės tarnybos metus užgyveno daug nekilnojamo turto

Stringa naujo parlamento kanclerio paieškos. Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas kaip galimą kandidatą įvardijęs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) sekretorių Valdą Rupšį, tikina iki rudens ieškosiąs kitų. LŽ šaltinių teigimu, kai kuriuos politikus glumina Rupšio turtai.

Šeimos turtas neaiškus

SADM sekretorius Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktoje viešų ir privačių interesų deklaracijoje už 2005 metus nurodo turįs 5 sklypus Ignalinos ir Lazdijų rajonuose bei Kaune, butą ir garažą Vilniuje. Nors 2005 metais įgyti du sklypai Ignalinos rajone ir garažas neatsispindi 2004-ųjų turto deklaracijoje, tačiau likęs turtas įkainotas palyginti maža suma – 172,471 tūkst. litų. Rupšys nurodė tais metais disponavęs 110 tūkst. litų lėšomis.

Tiesa, neaišku, koks yra tikrasis Rupšio šeimos turtas. Sekretorius augina vaiką su sugyventine nesusituokęs. Kadangi jo dukros mama nėra valstybės tarnautoja (dirba viename viešbutyje komercijos ir pardavimų direktore), ji neprivalo deklaruoti savo turtą. Tačiau

Rupšys tikino, kad sugyventinė vargu ar turėtų ką deklaruoti.

LŽ suabejojus, ar toks nemažas sekretoriaus turtas tikrai tėra vertas 172 tūkst. litų, Rupšys siūlė atkreipti dėmesį į turto įsigijimo metus: „Jei turto įsigijote prieš 10 metų, jo kaina nesulyginama su šiandieninėmis. Visi mano pirkimai yra skaidrūs ir sutartiniai, vyko tuometinės rinkos kainomis”.

Žemos kainos

Sekretorius tikino, kad Vilniuje 5 kambarių butą naujos statybos name 2001 įsigijo būtent turto deklaracijoje nurodytos vertės kaina – už kiek daugiau nei 128 tūkst. litų. Tai reikštų, kad 144,37 kvadratinio metro butas buvo įkainotas beveik 900 litų už kvadratinį metrą. Toje pačioje turto deklaracijoje nurodoma, kad buto „atkuriamoji vertė” – 197 tūkst. litų, o rinkos – 357 tūkst. litų.

„Pasiklausinėkite aplinkinių namų gyventojų, kiek jie mokėjo. Kaina buvo visiems vienoda už kvadratą”, – siūlė Rupšys.

2001-ųjų nekilnojamo turto apžvalgos byloja, kad vieno kvadratinio buto kaina naujuose rajonuose, tokiuose, kaip Pašilaičiai, kur ir yra sekretoriaus butas, vidutiniškai svyravo nuo 1200 iki 2400 litų.

Tais pačiais metais Ignalinos rajone Švedriškės kaime Rupšys įsigijo beveik 80 arų sodybą su gyvenamuoju namu, kurią savo turto deklaracijoje įkainojo 25 tūkst. litų.

Nekilnojamojo turto Rupšys įsigijo ir 1999 metais. 6,5 hektaro žemės sklypas prie ežero Lazdijų rajone, Laibagalių kaime, įvertintas 10 tūkst. litų. Tais pačiais metais Kauno miesto pakraštyje, netoli Kauno marių, nupirktą 35 arų namų valdą aukštas valdininkas įkainojo 6 tūkst. litų. Indeksuota šio sklypo vertė – per 27 tūkst. litų.

Naujausi pirkiniai

Naujausi sekretoriaus pirkiniai – pernai įsigyti du sklypai Ignalinos rajone ir garažas Vilniuje. Jakėnų kaime Rupšys įsigijo du sklypus – 15,4 hektaro žemės ūkio paskirties plotą, kuriame nurodomas ir 34 arų vandens telkinys. Indeksuota žemės sklypo vertė nurodoma per 26 tūkst. litų, o rinkos – apie 12,5 tūkst. litų. Prie daugiabučio, kuriame gyvena valdininkas, esančio garažo atkuriamoji vertė – 10,5 tūkst. litų, o rinkos – 11,6 tūkst. litų.

Sekretorius LŽ neatsakė, už kiek įsigijo šį turtą. „Neprisimenu, kiek sumokėjau, reikėtų patikrinti. Tačiau už sklypus Ignalinoje, ko gero, permokėjau. Toje vietoje kaina turėtų būti nulinė, nes aplinkui nėra ūkininkų, kurie galėtų užsiimti žemdirbyste. Jokio ežero 5-6 kilometrų spinduliu taip pat nėra”, – sakė jis.

Nagrinėdamos sklypų pasiūlą internete LŽ aptiko tame pačiame Jakėnų kaime parduodamą apleistą 2 hektarų sodybą už 45 tūkst. litų.

Įtartinas taupumas

Viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje valdininkas nurodo neėmęs jokių paskolų. Todėl LŽ šaltiniams kilo įtarimų, iš kur Rupšys gavo tiek pinigų, net jeigu nekilnojamąjį turtą pirko palyginti pigiai.

„Pažiūrėkite mano gautas pajamas ir išlaidas. Padauginkite iš dvylikos mėnesių ir viskas bus aišku. Man nuo algos lieka tikrai ne šimtas, ne du šimtai ir net ne tūkstantis litų”, – savo gera alga ir taupumu siūlė patikėti sekretorius.

Per šių metų pirmą pusmetį Rupšys gavo kiek daugiau nei 49 tūkst. litų, o mokesčių sumokėjo kiek mažiau nei 17 tūkst. litų. Taigi „į rankas” išėjo maždaug 5,5 tūkst. litų per mėnesį. Kadangi prie valdininkų algų prisideda priedai, priemokos ir premijos, 2005-ųjų paskutinį ketvirtį Rupšys gavo beveik 29 tūkst. litų, atskaičius mokesčius per mėnesį išėjo beveik po pusseptinto tūkstančio litų.

Daugiau kaip 20 tūkst. litų per ketvirtį Rupšys ėmė uždirbti nuo 2002 metų. 1997-aisiais pradėjęs dirbti tuometinės ministrės konservatorės Irenos Degutienės padėjėju už maždaug pusantro tūkstančio litų algą „į rankas”, po poros metų jis jau gavo apie 2,5 tūkst. litų atlygį. Pasak Rupšio, iš tokios algos per porą metų įmanoma susitaupyti sklypams Kaune ir Lazdijuose.

200O-2001 metais Rupšio alga svyravo apie 4 tūkst. litų. Tačiau sekretorius sugebėjo susitaupyti 128 tūkst. litų butui ir sodybai, įkainotai 25 tūkst. litų.

Turės paaiškinti

Sekretoriaus turtų nepavyksta paaiškinti ir praeityje sukauptomis lėšomis. Iki darbo ministerijoje jis negalėjo pasigirti nei gera alga, nei turtais.

1996 metais kandidatuodamas į Seimą pagal tuometinės Liberalų sąjungos sąrašą savo biografijoje jis nurodė vieną vienintelę darbovietę – mokytojavimą Kauno Vaišvydavos vidurinėje mokykloje. 1993-1994 metais Rupšys per mėnesį, atskaitant mokesčius, teuždirbdavo apie 70 litų. Rupšys 1996 metais savo turto ir pajamų deklaracijoje nurodė negaunąs jokių pajamų, o turto turįs už 28 litus.

„Matyti, koks dabar mano pajėgumas. Jei būtų kokių abejonių, manau, Mokesčių inspekcija būtų mane tikrinusi. Ji bent jau pastaruoju metu labai priekabiai dirba”, – gynėsi valdininkas.

Seimo pirmininkas Muntianas LŽ sakė, kad Rupšys turės išsklaidyti dėl jo kilusias abejones. „Kai pasirinkau kandidatą, nežinojau apie jo turtinę padėtį, nelabai tuo domėjausi. Dabar, kai į tai atkreiptas dėmesys, be jokios abejonės, reikės pasižiūrėti. Ponas Rupšys ir bet kuris kitas kandidatas turės pateikti savo turtų pagrindimą. Stengsimės įvertinti ne tik oficialias deklaracijas, bet ir tai, ką rodo rinka”, – žadėjo parlamento vadovas.

Rupšys LŽ tikino nebijantis aiškintis Seimui. „Esu ramus. Dėl to nematau jokių problemų. Mes, valstybės tarnautojai, esame tikrinami ne tik žurnalistų, bet ir įvairių tarnybų”, – LŽ sakė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.