Ligonius gąsdina nežinia dėl vaistų

Šią vasarą onkologiniai ligoniai ir jų artimieji išgyvena stresų virtinę. Negana to, kad iš rinkos dingsta reikalingi vaistai, ligoninėse planuojama mažinti tokiems ligoniams skirtų lovų skaičių.

LŽ vėl sulaukė sunerimusių onkologinių ligonių artimųjų skambučių iš Kauno ir Šiaulių. Šįkart žmonės skundėsi, kad prapuolė preparatas temodalis, palengvinantis ligonių, kamuojamų galvos smegenų piktybinių navikų, būtį. „Mano vyrui šis vaistas labai padėjo, jis galėjo normaliai gyventi. Dabar, kai vaisto nebėra, ligonis nepakyla iš lovos”, – LŽ skundėsi 58 metų vyro, kenčiančio dėl smegenų auglio, žmona. Pasak moters, vyrui buvo skirtas šešių mėnesių gydymo kursas, tačiau po keturių jis nutrūko, nes, kaip paaiškino medikai, ligoninė nebeturi temodalio. Šeimą sukaustė baimė dėl ligonio ateities.

Pirmas toks vaistas

Kaip LŽ paaiškino Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Konservatyviosios navikų terapijos klinikos vadovas Eduardas Aleknavičius, temodalis – vaistas, pratęsiantis ir palengvinantis sergančiųjų galvos smegenų onkologiniais navikais gyvenimą. „Tai pirmas toks vaistas, iki šiol nebuvo panašaus veikimo preparato. Vis dėlto, išgydyti vėžį jis negali”, – sakė medikas. Temodalis Lietuvos onkologijos ligoninėse vartojamas tik antrus metus. Aleknavičiaus teigimu, VU Onkologijos institutas šių vaistų kol kas turi, tad nė vienam ligoniui gydymo kursas nenutrauktas.

Kauno medicinos universiteto klinikų Neurochirurgijos klinikos Galvos smegenų chirurgijos skyriaus vadovas Vytenis Deltuva pripažino, kad dabar temodalio šios klinikos neturi. Iš dalies tokią padėtį nulėmė tai, kad būtent šioje gydymo įstaigoje atliekama daugiausia Lietuvoje – apie 75 proc. – galvos navikų operacijų. Deltuvos nuomone, per metus temodalio reikėtų apie 200 ligonių visoje šalyje, dabar jis skiriamas maždaug 50-iai. Daktaras tikisi, kad artimiausiu metu šių vaistų sulauks ir Kauno klinikos.

Vyksta derybos

Pavojaus, kad šių vaistų rinkoje nebeliks, vis dėlto esama. Kaip LŽ sakė Valstybinės ligonių kasos (VLK), centralizuotai konkurso būdu perkančios šį preparatą Lietuvos rinkai, atstovas spaudai Kazys Žilėnas, šiuo metu vyksta derybos su vienintele temodalio tiekėja –

didmeninės vaistų prekybos įmone „Dializės centras”. „Jeigu tiekėja nebūtų 20 proc. padidinusi vaistų kainos, derybos būtų baigtos ir vaistai jau atkeliavę į Lietuvą”, – teigė Žilėnas. VLK duomenimis, pakėlus kainas, 43 tūkst. litų vienam pacientui kainavęs temodalio kursas pabrangtų iki 51,6 tūkst. litų. Valstybei tai dideli pinigai.

Žilėnas neprognozavo, kada galėtų baigtis derybos su tiekėjais. Paklaustas, kas bus, jei jie kainos vis dėlto nenuleis, Žilėnas paaiškino, kad derybų procedūra į tokius klausimus atsakinėti draudžia.

Trauktis neketina

„Dializės centro” generalinis direktorius Rolandas Žilinskas LŽ teigė, kad temodalio kainą pakėlė ne jie, o vaistų gamintoja tarptautinė firma „Shering Plough”.

„Pernai mūsų rinkai buvo sudarytos išskirtinės sąlygos pirkti šį preparatą, o šių metų kaina jau normali europinė”, – sakė Žilinskas. Jo duomenimis, Lietuvoje temodalio poreikis yra penkis kartus didesnis, vaisto trūko ir pernai. Tiekėjai šio preparato atsargų kol kas dar turi. „Savo poziciją VLK mes išsakėme, dabar jie turi priimti sprendimą”, – sakė tiekėjų atstovas.

Stresas veja stresą

Prieš tris savaites LŽ jau rašė, kad gydymo įstaigos buvo pritrūkusios (ir ne pirmą kartą) kraujo vėžį gydančių kompensuojamųjų vaistų dakarbazino. Sunkiai sergantys žmonės buvo priversti patys pirkti kur kas brangesnį jo pakaitalą. Už chemoterapijai reikalingus vaistus ligoniams ar jų artimiesiems tekdavo primokėti maždaug 500 litų. Jau dabar aišku, kad išleistų pinigų jiems niekas negrąžins.

LŽ tada išsiaiškino, kad dakarbazino tiekimas į Lietuvą buvo sutrikęs dėl gamintojų kaltės. Kad panaši situacija nepasikartotų, vaistų tiekėjai žadėjo ieškoti kitų gamintojų.

Vakar LŽ gavo informacijos, kad Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centras dakarbazino pagaliau gavo.

Beje, savaitės pradžioje didžiausią paniką tarp ligonių sukėlė pranešimas, kad VU Onkologijos institute ketinama mažinti lovų skaičių. Kad patektų į šią gydymo įstaigą, turinčią specialią vėžiui gydyti skirtą medicinos aparatūrą, sergantieji onkologinėmis ligomis priversti užsirašyti iš anksto ir laukti ilgose eilėse. Dėl pacientų telefoninių skambučių gausos pirmadienį neišlaikė ir sugedo instituto ryšių sistema. Mažindama lovų skaičių ligoninėse Sveikatos apsaugos ministerija ketina sutaupyti lėšų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.