Pieno ūkius žlugdo supirkimo kainos

Ūkininkai nerimauja, kad dėl sausros padidėjus pieno savikainai, pieno perdirbėjai už jį ėmė mokėti mažiau

Didelių Panevėžio rajono pieno ūkių savininkai pavieniui kreipiasi į pieno supirkėjus bei rašo jiems kolektyvinius prašymus grąžinti buvusias pieno supirkimo kainas. LŽ ūkininkai teigė, jog jų neįtikina pieno perdirbėjų argumentas, esą pieno supirkimo kainas tenka mažinti dėl to, kad užsienio šalyse, į kurias eksportuojama lietuviško pieno produkcija, sumažėjo sviesto bei pieno miltų poreikis. Pieno tiekėjai nemano, jog pieno kainas būtina mažinti dar ir dėl to, kad, perdirbėjų teigimu, ES sumažino už pieno perdirbimą mokamas subsidijas.

Nuostoliai siekia tūkstančius

Miežiškių ūkininkas Kęstutis Deveikis sakė, jog „Rokiškio sūris” nuo liepos 1-osios už jo tiekiamo aukščiausios rūšies pieno litrą moka nebe 70, bet 69 centus. „Prasidėjus sausrai iš kiekvienos karvės primelžiame 4 litrais mažiau pieno. Auginame šimtą melžiamų karvių, tad sumažinus pieno supirkimo kainas, per mėnesį prarandame 8 tūkst. litų”, – sakė Deveikis. Jo manymu, dabar, kai pritrūkus žolės itin padidėjo pagaminamo pieno savikaina, jį superkančios įmonės neturėtų mažinti pieno supirkimo kainų.

Krekenavoje ūkininkaujantis Laisvūnas Valikonis teigė iš „Marijampolės pieno konservų” gavęs raštą, kad ši bendrovė pieno supirkimo kainas mažina 2 centais – nuo 69 iki 67 centų už litrą. „Pieno tiekimo sutartį su „Marijampolės pieno konservais” buvome pasirašę iki šių metų pabaigos. Deja, jie keičia sutarties sąlygas mūsų nenaudai”, – apgailestavo Valikonis.

Ūkininkas pabrėžė, kad šie metai pienininkams ir taip nuostolingi – jis iš karvės anksčiau primelždavęs iki 23 litrų pieno, dabar teprimelžia 17 litrų. Negana to, kad iš 40 turimų karvių bandos pieno supirkėjams pastaruoju metu pateikia gerokai mažiau, jis tapo pigesnis. „Nepaisant to, kad nuolat brangsta elektra, dar ir pieno supirkimo kainos mažėja”, – pripažino ūkininkas.

Nuostoliai – net ir nesumažinus supirkimo kaimų

Pakenkė sausra

„Su „Pieno žvaigždžių” filialu „Panevėžio pienu” buvome sutarę, kad nuo rugpjūčio mėnesio įmonė padidins pieno supirkimo kainas. Tačiau kai jiems paskambinau ir paklausiau dėl naujų kainų, išgirdau, kad turėčiau džiaugtis, jog superkamo pieno kainos nebuvo sumažintos”, – LŽ tvirtino Karsakiškyje ūkininkaujantis Rolandas Brazdžiūnas.

Jis teigė už „Panevėžio pienui” pristatomo litro kainą gaunantis 58 centus. Ūkininkas teigė, kad jo karvės duoda net trečdaliu mažiau pieno nei duodavo iki prasidedant sausrai, jas iššerti tapo gerokai sunkiau, todėl net ir nesumažėjus superkamo pieno kainoms jie patiria nemažų nuostolių.

„Situacija, kai gerokai išaugus pieno savikainai jo supirkimas sumažėjo, yra nenormali”, – įsitikinęs Panevėžio rajono Žemės ūkio skyriaus vedėjas Vytautas Kriaučiūnas. Jis teigė savo ruožtu renkantis ūkininkų prašymus, kad pieno perdirbėjai nemažintų pieno supirkimo kainų. Kiek tokie prašymai bus veiksmingi – nežinia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Pieno ūkius žlugdo supirkimo kainos"

  1. gdsdg

    Perdirbėjai 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.