Alyvinis furgonas ir daug aistros

Žinoma menininkė iš Vokietijos pirmąją dieną Kaune šokiravo ir sudomino „Urmo” miestelio lankytojus

Alyvinės spalvos furgonas, prie jo prilipdytos moteriškos plastmasinės kojos, du aprengti manekenai, minkštos raudonos spalvos kėdutės, daugybė raudonų dirbtinių rožių, patiestas raudonas kilimas ir ryškiaspalvė, žydromis kelnėmis-sijonu dėvinti bei besišypsanti šeimininkė.

Vokietijos menininkė Uršula Steuler, prekybos miestelyje „Urmas” pristatydama kultūrinį projektą „Keliaujanti meilė”, prie sendaikčių turgaus iškart atkreipė kauniečių ir miesto svečių dėmesį.

Klaipėdoje patiko

Važinėdama furgonu vokietė tapo žinoma ir itin laukiama viešnia daugelyje Europos šalių. Pagrindinis menininkės tikslas – žmonių bendravimas ir įtraukimas į meninį veiksmą. Ji siekia, kad žmonės susimąstytų Europos globalizacijos, tautos identiteto klausimais.

Iš Kylio keltu su dviem fotografais, moterimi ir vyru, atkeliavusi menininkė buvo patenkinta keliomis dienomis, praleistomis Klaipėdoje.

„Ten žmonės linksmi ir tolerantiški”, – šypsojosi Uršula. Ji mandagiai nutylėjo, kad Latvijos sostinėje Rygoje žmonės elgėsi šiek tiek šalčiau ir ne taip entuziastingai kaip mūsų uostamiestyje.

Vakar menininkė su „bordelį” primenančiu furgonu atvyko į antrąjį Lietuvos miestą, kur žada svečiuotis iki sekmadienio pavakarės. Saugomas furgonas liks prie sendaikčių turgaus, o vokietė pas draugus Kaune apsigyvenusi vokietė nuo ryto iki pavakarės bendraus su kauniečiais ir miesto svečiais.

Ne visi išdrįso apžiūrėti furgoną

„Nereikia mokėti, tikrai nereikia?” – daugelis vyresnio amžiaus žmonių, kviečiami apžiūrėti nedidelio furgono vidų, elgėsi labai nedrąsiai ir kukliai. Juos šiek tiek nuramino tai, kad už nieką mokėti nereikia. Tačiau žengti dviem raudonais laipteliais į vidų vis dėlto išdrįso ne kiekvienas.

Jie taip ir nepamatė, kad viduje – ne kankinimo įrankiai, o pačios Uršulos siūti ir megzti kūriniai – raudona ryški suknelė, staltiesės, pagalvėlės, prijuostės, raudonos minkštos kėdutės, langus dengia raudonos užuolaidos. Viduje dvelkia aistra, raudona meile.

Vokietė mielai bendravo su drąsesniais jaunuoliais, vylėsi, kad kitą dieną moterys atsineš vąšelius ir padės megzti kiekvienoje šalyje mezgamą ir vis ilgėjantį internacionalinį kilimą.

„Ateisiu, tikrai ateisiu”, – apžiūrėjusi „Keliaujančią meilę” žadėjo šviesiaplaukė Vilijampolės gyventoja Antanina. Vokietė sulaukė ir daugiau kauniečių moterų pažadų padėti jai megzti kilimą.

Įtrauks ir Lietuvos himno fragmentą

Viešoje vietoje pastatytas furgonas žmones veikia kaip intriguojanti idilė, nors kai kuriuos lietuvius šiek tiek šokiravo U.Steuler menas ir tyliai kikendami jie apkalbinėjo neįprastą menininkę.

Siekdama pabrėžti kiekvieno žmogaus reikšmę ir indėlį menininkė bendradarbiauja su miesto gyventojais, drauge siuvinėja audinį. Neapsiribodama vizualiomis ir komunikacijos priemonėmis Uršula Steuler pažintį sustiprina muzika ir kuria Europos Sąjungos himną „Eurotopia”, kurį sudaro 20 šalių himnų fragmentai.

Uršula bendravo su visais žmonėmis. Menininkė tik šypsojosi ir vienam išgėrusiam įkyruoliui, kuris atkakliai norėjo nupirkti vokietės pasiūtą dirbtinę rožę.

„Man labai reikia tos rožės! Tai mano meilei, dirbančiai aštuonioliktame sandėlyje…” – atakavo menininkę kaunietis. Rožės įkyruolis nusipirkti negavo. Tačiau Uršula pasiūlė apsilankyti kitą dieną ir prisidėti prie jos kūrinio. Po kelių dienų, praleistų ir Vilniuje, U.Steuler „Eurotopia” papildys ir Lietuvos himno fragmentu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.