Trenerių kantrybę sekina mugė

Metų pabaigoje klaipėdiečiai gali nesulaukti pamėgtosios kalėdinės mugės Lengvosios atletikos manieže.

Ne juokais įpykę lengvaatlečių treneriai žada gultis kryžiumi, piketuoti ar veikti dar kaip nors ir kitaip drastiškai, kad gruodį nebūtų surengta mugė.

Išsilaksto vaikai

„Kalėdinė mugė žiauriai mums suknisa protą, – nerinkdamas žodžių kirto treneris Romas Beržinskas. – Spalio, lapkričio mėnesiais mes surenkame vaikų grupes, vos pradedame treniruotis, šast, ir bemaž visą mėnesį dėl mugės – pertrauka.”

Per tokią ilgą pertrauką tarp treniruočių vaikai išsilaksto į kitų sporto šakų užsiėmimus.

Treniruotės – purve

Ypač pikti lengvaatlečiai buvo praėjusią žiemą. Lengvosios atletikos manieže skambėjo muzika, poškėjo šampanas, o bėgikai neturėjo net kur persirengti.

Tuo pačiu metu buvo remontuojamas ir Centrinis miesto stadionas, kuriame iš bėdos glausdavosi bėgikai, metikai, šuolininkai.

„Sušalę, prakaituoti, po purvus ar sniegą bėgioję purvini sportininkai tokie ir važiuodavo namo. Stadione buvo remontuojami santechnikos mazgai”, – sakė R.Beržinskas.

Sunku pirštą pajudinti

Dėl to, kad, vykstant mugei, lengvaatlečiai tampa benamiais, treneris kaltina ir maniežo šeimininką – biudžetinės įstaigos Klaipėdos sporto centro (KSC) direktorių Rimantą Vitkų.

„Suprantame, kad mugė padeda išgyventi maniežui, – kalbėjo treneris. – Vis dėlto direktorius galėtų pasirūpinti salėmis, kur per tą laiką galėtų sportuoti auklėtiniai. Tačiau jis dėl vaikų net piršto nepajudina.”

Specialistas pripažino, kad pajėgiausi Klaipėdos lengvaatlečiai per mugę būna išvežti treniruotis ir stovyklauti į kitus miestus. Bent taip bandoma gelbėti sportininkų formą.

Klaipėdos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Edmundas Norvilas sakė, kad apie mugę manieže šios sporto šakos specialistai jau kalba daugelį metų, bet reikalai nejuda.

„Nelieka nieko kito – piketuoti, – sakė prezidentas. – Šiais metais mūsų žodžiai virs veiksmu.”

Kilo triukšmas

Savo pavaldinių ataką bandantis atremti Sporto centro direktorius R.Vitkus sakė, kad jis veda derybas su maniežą nuomojančio ir parodas rengiančia bendrove „Expo Vakarai” dėl to, kad kalėdinės mugės manieže apskritai nevyktų arba jos būtų kiek galima trumpesnės.

R.Vitkus teigė, kad, tapdamas KSC direktoriumi, jis jau gavo palikimą – ilgalaikę maniežo ir „Expo Vakarų” sutartį.

„Kai pradėjau klibinti šią sutartį, – prisipažino R.Vitkus, – kilo toks triukšmas, o skambinusieji tarsi perspėjo: „Kur, broleli, lendi.”

2005 metais „Expo Vakarai” manieže surengė aštuonias paro-das. Tiesa, net keturios vyko tuo pačiu metu. 2006-aisiais numatytos penkios atskiros parodos.

Vadinasi, manieže šiais metais parodų dienų skaičius padidėjo.

Rudenį – be konfliktų

Vis dėlto nesantaiką kelia tik vienas renginys – kalėdinis. Nei rugsėjį rengiama paroda „Mano – modernūs namai”, nei spalio 6-8 dienomis numatyta dar viena paroda „Grožis ir mada” lengvaatlečiams netrukdo. Jie šiuo metų laiku dar gali treniruotis lauke.

Tačiau per Kalėdas situacija pasikeičia. 2005-aisiais kalėdinė mugė truko daugiau nei dvi savaites. O kur dar dienos, kai ruošiamasi jai, kol sutvarkomas maniežas?

Šįmet tam numatyta tik savaitė. Tai derybų tarp KSC ir „Expo Vakarų” rezultatas.

„Vasarą jūs renkite parodas, muges nuolat, – apie siūlymą pa-rodos rengėjams sakė R.Vitkus. – O kalėdinę trumpinkite kiek įmanoma.”

Įžvelgė nuostolius

Direktorius sakė, kad kitu metų laiku rengiamos mugės yra finansiškai naudingos maniežui, tačiau kalėdinė – vos ne nuostolinga.

„Už gautus pinigus mes siunčiame sportininkus į kitus miestus, – tvirtino R.Vitkus. – Išleidžiame tas pačias lėšas ieškodami, kur treneriams dirbti.”

Direktorius prižadėjo grįžęs iš atostogų uoliai spręsti maniežo nuomos klausimą.

Išpūstas burbulas

Maniežo direktorius Algis Kazlauskas prisipažino, kad už muges gautos lėšos labai praverčia. „Maniežas turi kuo užmokėti už vandenį, komunalines paslaugas, elektrą, šiukšlių išvežimą”, – sakė direktorius.

Vertindamas situaciją, A.Kazlauskas sakė, kad „Expo Vakarams” maniežas nėra itin tinkama parodas rengti vieta: „Tik todėl jie pas mus, nes mieste daugiau nėra kur rengti dideles muges”.

O apie trenerių norą piketuoti, maniežo direktorius pareiškė: „Išpūstas burbulas. Treneriams mugė – tarsi neypatingų rezultatų pateisinimas. Jie gi puikiai žino, kad kiekvieną gruodį vyksta mugės, tad ar negali treniruočių procesą suderinti atsižvelgdami į mugės datą?”

Kol nuomoja – nuomojasi

Bendrovės „Expo Vakarai” direktorius Saulius Savickis, išgirdęs apie ruošiamą piketą, pernelyg nesijaudino.

„Sporto visuomenėje prieš mugę pasisako tik dalis sportuojančiųjų, – sakė jis. – Mugės, tarp jų ir kalėdinė, yra skirtos platiesiems visuomenės sluoksniams.”

S.Savickis tvirtino, kad maniežas iš tiesų nepritaikytas pa-rodoms. Su miesto vadovais net kalbėtasi, kad Klaipėdai reikia gerų rūmų parodoms rengti. Sujudę treneriai šį klausimą tik dar labiau išjudins.

Į klausimą, ką darys, jei lengvaatlečiai tikrai piketuos, S.Savickis sakė suprantąs jų situaciją, tačiau niekuo padėti negalįs.

„Jei mums nuomoja maniežą – mes ir nuomojamės”, – pokalbį užbaigė „Expo Vakarų” direktorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.