Sukčiai – su diplomatų kaukėmis

Telefonų aferistų taikiniu tapo svetur atostogaujančiųjų giminės

Tiksliai žino, kam skambina

Telefonu aukų ieškantys nusikaltėliai veikia vis įžūliau ir išradingiau.

Kai kurie jų aklai nebesiuntinėja žinučių apie į avariją patekusius giminaičius. Aferistai skambina turėdami tikslią informaciją bei tikrus neva į bėdą patekusių žmonių artimųjų telefono numerius.

Tuo įsitikino ir ant aferistų kabliuko vakar vos neužkibęs LNK televizijos projektų vadovas Saulius Antanaitis.

Dukra ragelio nekėlė

Vakar ryte S.Antanaičio žmona gavo žinutę, kad į Maljorką (Ispanija) išvykusi dukra pateko į bėdą.

Buvo siūloma skambinti žinutėje nurodytu numeriu.

Apie šią žinią iš žmonos išgirdęs S.Antanaitis iš karto pamanė, kad tai – telefoninių sukčių jaukas.

Dar ryte važiuodamas į darbą vyras per radiją klausėsi pranešimo apie vieną taip apgautą žmogų.

Dėl visa ko jis paskambino Maljorkoje poilsiaujančiai savo 19 metų dukrai Marijai. Tačiau ši nekėlė ragelio. Neatsiliepė ir kartu su ja į Ispaniją išvykusi jos draugė.

Kalbėjo įtaigiu balsu

Tuomet kiek sunerimęs S.Antanaitis nutarė paskambinti žinutėje nurodytu telefonu. Atsiliepė maloniu inteligentišku balsu kalbantis vyriškis ir prisistatė Lietuvos ambasados Ispanijoje sekretoriumi Katkevičiumi.

Aferistas iš karto paklausė, ar skambinama dėl Marijos.

Vyriškis papasakojo graudžią istoriją, kad Marija Antanaitytė yra sulaikyta, nes, pasinaudojusi svetima kortele, iš bankomato paėmė 2 tūkst. eurų.

Sekretoriumi prisistatęs žmogus ramino S.Antanaitį, kad jo dukra įkliuvo per klaidą, nes šiuos pinigus paimti merginos paprašė kažkokie jaunuoliai.

Pašnekovas ramino, siūlė nesijaudinti ir teigė, kad nesusipratimas bus išspręstas. Tačiau tam būtina skubiai pasamdyti advokatą, nes jau po kelių valandų mergina bus vedama pas teisėją.

Aferistas įtikinėjo, kad be profesionalaus teisininko merginos iš areštinės ištraukti nepavyks, nes vaizdo kameros užfiksavo, kaip ji iš bankomato paėmė pinigus.

Patarė samdytis advokatą

Lietuvos ambasados Ispanijoje sekretoriumi prisistatęs žmogus pasiūlė paskambinti Užsienio reikalų ministerijos valdininkui Kęstučiui Žiemeliui ir su juo išspręsti advokato atlyginimo reikalus.

K.Žiemeliu prisistatęs vyriškis taip pat kalbėjo labai įtikinamai. Jis pasiūlė skubiai į nurodytą banko sąskaitą pervesti tūkstantį eurų, už kuriuos ir bus pasamdytas advokatas.

Apgavikai – gerai informuoti

Tačiau S.Antanaitis pinigų pervesti neskubėjo. Nors jo dukra vis dar nekėlė telefono ragelio, vyras greitai išsiaiškino, kad Užsienio reikalų ministerijoje bei Ispanijos ambasadoje nei Katkevičius, nei K.Žiemelis nedirba.

Netrukus S.Antanaičiui pavyko pasikalbėti ir su dukra.

Kelionių agentūros „Tez tour”, per kurią mergina važiavo į Maljorką, atstovė surado po pobūvio dar miegančią M.Antanaitytę ir perdavė jai telefono ragelį.

„Apie telefonų aferistų pinkles aš jau buvau daug girdėjęs. Tačiau šįkart mane pribloškė tai, kad sukčiai žinojo oficialiai neskelbiamą mano telefono numerį ir turėjo tikslią informaciją apie dukros kelionę į Maljorką”, – stebėjosi S.Antanaitis.

Pastaruoju metu tai jau ne pirmas atvejis, kai aferistai bando išgauti pinigus iš į užsienį poilsiauti išvykusių giminaičių.

Taikiklyje – ir verslininkė

Neseniai labai panašiu būdu buvo bandoma apgauti kelionių agentūros „7 mylios” generalinės direktorės Jolantos Grigaliūnienės motiną.

Tuo metu, kai agentūros vadovė ilsėjosi Kretos saloje, jos motinai paskambino Užsienio reikalų ministerijos atstovu prisistatęs vyriškis ir pareiškė, kad dukra suimta už bandymą svetima kortele iš bankomato pasiimti pinigų.

Aferistas žinojo užsienyje poilsiaujančios moters vardą ir pavardę, tik supainiojo valstybę – tvirtino, kad ši išvyko į Kiprą.

Nauja nusikaltimo schema

Tai, kad telefoniniai sukčiai jau bando apgaudinėti į užsienį poilsiauti išvykusių tautiečių giminaičius, buvo naujiena net Kriminalinės policijos biuro nusikaltimų tyrimo vyriausiosios valdybos viršininkui Tomiui Ulpiui.

„Buvo atvejų, kai bandoma apgauti užsienyje dirbančių žmonių giminaičius. Tačiau kad pinigus aferistai bandytų išvilioti iš svetur poilsiaujančių artimųjų, neteko girdėti. Matyt, tobulėja ir sukčiai”, – svarstė T.Ulpis.

Pareigūnas stebėjosi ir tuo, kad aferistai turi informacijos apie poilsiaujančius žmones ir jų gimines.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.