Premjero aplinkoje – asmenybių margumynas

Naujasis Ministras Pirmininkas į savo komandą kviečiasi ir ne itin palankiai visuomenėje vertinamus asmenis

Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas savo komandą kol kas renkasi iš vienintelės partijos atstovų, pakviesdamas į ją ir keletą prieštaringai vertinamų asmenų.

Be kita ko, premjero patarėja netrukus turėtų tapti ir buvusi Seimo narė, kaunietė Jūratė Juozaitienė, kuri prieš keletą metų liūdnai pagarsėjo nepagrįstai pagražindama savo oficialią biografiją.

Potvarkis dar nepasirašytas

G.Kirkilas dar nepasirašė potvarkio dėl J.Juozaitienės paskyrimo savo patarėja statybos, architektūros ir aplinkosaugos klausimais. Tačiau jis pakvietė šią kaunietę dirbti savo komandoje ir gavo jos sutikimą.

J.Juozaitienė turėtų pakeisti ikišioliniam premjerui Algirdui Brazauskui dirbusį patarėją Algirdą Vapšį.

J.Juozaitienė, kuriai ateinantį pirmadienį sukaks 53 metai, 2000-2004 metais buvo Seimo narė. Ji pretendavo ir į dabartinį parlamentą, tačiau pralaimėjo rinkimų kovą ir liko už Seimo durų. Šiuo metu ji dirba architektūros baruose. Šią specialybę moteris yra įgijusi Vilniaus Gedimino technikos universitete 1976 metais.

J.Juozaitienė yra viena iš ketvirtadalio buvusių Seimo narių, per kadencijos metus pakeitusių frakcijas ir partijas. Parlamentarės mandatą ji gavo tuo metu būdama Liberalų sąjungos, kuriai vadovavo Rolandas Paksas, narė. Tačiau po poros kadencijos metų persėdo į kairiąją Seimo plenarinių posėdžių salės pusę ir tapo Socialdemokratų frakcijos nare. Netrukus po to – ir šios partijos nare.

Nemaloniai nustebo

Prieš 2004 metų Seimo rinkimų kampaniją paaiškėjo vienas ne itin malonus faktas. Kolegos architektai įtarė, kad J.Juozaitienė nepelnytai pagražinanti savo oficialią biografiją. Ji skelbėsi suprojektavusi objektus, kurių autorystė priklausė kitiems.

J.Juozaitienė autobiografijoje rašė suprojektavusi Anykščių ir Rokiškio kultūros namus, tuo nustebindama tikruosius projektų autorius.

„Kauno diena” prieš dvejus metus rašė, kad Seimo interneto svetainėje, informacinėje skiltyje apie parlamentarus, J.Juozaitienės biografijoje nurodyta nemažai suprojektuotų objektų. Ši biografija ir dabar tebėra internetinėje erdvėje.

„Didžiausi suprojektuoti ir pastatyti objektai: Anykščių, Rokiškio kultūros namai, Jonavos sporto kompleksas, Pasvalio taupomasis bankas”, – rašoma joje.

Tikrasis Rokiškio kultūros namų projekto autorius kaunietis Ramūnas Kamaitis pasipiktino tokiu melu: „Plagiatu J.Juozaitienės elgesio nepavadinsi, bet jis mažų mažiausiai yra nekorektiškas. Pusę metų projektavau kultūros namus, keldavausi šeštą valandą ryto ir gulti eidavau tik vidurnaktį. Kol projektavau Rokiškio kultūros namus, J.Juozaitienės akyse nesu matęs”.

Architektas R.Kamaitis prisiminė, jog J.Juozaitienė, kaip ir jis, kurį laiką dirbo „Miestprojekte”, tačiau kitame skyriuje. Jis teigė dar kartą akylai peržiūrėjęs visų projekte dalyvavusių žmonių pavardes, ties kuriomis yra suderinimo parašai, tačiau nei architektės dabartinės pavardės nei jos mergautinės pavardės, eskizuose neaptiko.

Buvusi parlamentarė ir būsimoji premjero patarėja taip pat skelbėsi suprojektavusi Anykščių kultūros namus. Tačiau 1975 m. šį objektą suprojektavo architektai Rimvydas Šileika ir Gracijus Povydis. Tai byloja ant pastato kabanti granitinė lenta. 1975 m. objekto projektas buvo pripažintas geriausiu tarp parengtų statinių projektų Lietuvos rajonuose.

Pripažino klaidą

Prisimindama šią istoriją J.Juozaitienė dabar „Kauno dienai” sakė tikrai negali skelbtis Anykščių bei Rokiškio kultūros rūmų projektų tikrąja autore. Tačiau prie Anykščių pastato projektų eskizo ji vis dėlto tvirtina pridėjusi ranką, nes tai esą buvęs kolektyvinis darbas: „Matote, parengtus objektų eskizus aš buvau pradėjusi dirbti „Miestprojekto” Kauno filiale”. Ji pridūrė, kad dirbo architektų darbo grupėje.

Apie Rokiškį architektė ir politikė pasakojo kiek kitaip. „Mano padėjėja tiesiog neatskyrė Rokiškio nuo Radviliškio ir parašė, kad projektavau Rokiškio kultūros namus, nors tai buvo darbas Radviliškyje”, – sakė ji „Kauno dienai”. „Tai buvo gera pamoka man, kad reikia labai kruopščiai tikrinti tai, ką parašo padėjėjai”, – pridūrė J.Juozaitienė.

Ji tvirtina, kad dabar oficialioji biografija jau yra pataisyta. „Ir su architektais, kurie turėjo man pretenzijų, esame viską išsiaiškinę”, – sakė J.Juozaitienė.

Skandalingai pasitraukė iš ministrų

G.Kirkilo vis dar formuojamoje komandoje yra ir daugiau prieštaringai vertinamų žmonių. Viena odioziškiausių figūrų – Juozas Bernatonis, tapęs premjero vyriausiuoju patarėju.

Ministras Pirmininkas tvirtina labai vertinąs J.Bernatonio politinę patirtį, kompetenciją ir išmanymą, tai, kad jis labai padėjo socialdemokratams derantis su politiniais partneriais dėl naujos valdančiosios koalicijos sudarymo.

Tačiau buvęs Seimo narys, Prezidento A.Brazausko patarėjas, vienas socialdemokratų lyderių J.Bernatonis 2003 metų pavasarį buvo priverstas atsistatydinti iš vidaus reikalų ministro posto, nes nepagrįstai apkaltino policijos generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių neteisėtai renkant informaciją apie aukščiausius šalies pareigūnus. Tai, kad J.Bernatonio kaltinimai nepagrįsti, nustatė Seimo laikinoji tyrimo komisija, vadovaujama Aloyzo Sakalo.

Kandidatūros – tik iš savo partijos rato

Nors komandą formuojantis premjeras teigia, kad tarp jo patarėjų bus įvairių politinių pažiūrų veikėjų, kol kas G.Kirkilą supa beveik vieni socialdemokratai. Komandą padeda formuoti tas pats J.Bernatonis, laikomas vienu įtakingiausių socialdemokratų vadovų.

Premjero patarėja socialinės politikos klausimais paskirta Vilniaus universiteto docentė socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė, patarėju žemės ūkio klausimais – buvęs Seimo narys ir žemės ūkio ministrės patarėjas Mindaugas Bastys.

Vyriausybės kancleriu kol kas išlieka dar vienas socialdemokratas Antanas Zenonas Kaminskas. Jis laikomas vienu tų, kurie turėtų būti kaltinami dėl netvarkos Vyriausybei priklausančiame prestižiniame sostinės Turniškių rajone.

„Kauno dienos” žiniomis, tai, kad G.Kirkilas paliko J.Bernatonį, neketina atsisakyti A.Z.Kaminsko paslaugų ir paskyrė G.Purvaneckienę, privertė kai kuriuos kviečiamus kvalifikuotus žmones rimtai svarstyti atsisakyti pasiūlymo ateiti dirbti į premjero komandą.

G.Kirkilo komandoje liko ir A.Brazausko laikais dirbusių žmonių. Buvusi premjero atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė paskirta G.Kirkilo patarėja viešiesiems ryšiams, patarėju valstybės investicijų klausimais vėl tapo Saulius Spėčius, sekretoriato vadove paskirta ir anksčiau šias pareigas ėjusi Džiuljeta Žiugždienė.

Premjero komandą taip pat papildė trys neatlyginami konsultantai. Nepriklausomybės akto signataras Česlovas Okinčicas paskirtas konsultantu ryšiams su kaimyninėmis valstybėmis, Lentvario „Kilimų” akcininkas Šarūnas Kliokys – investicijoms, medikas Jonas Kairys – sveikatos apsaugos klausimais. Pastarasis buvo ir ekspremjero konsultantas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.