Miestas švęs gimtadienį

Rugpjūčio 1-ąją į Klaipėdą sugrįš viduramžiai.

Seniausias Lietuvos miestas Klaipėda 754-ąjį gimtadienį švęs surengdamas didelę šventę. Visi kviečiami į nepaprastą viešnagę viduramžių mieste. Nes būtent viduramžiais kūrėsi šis miestas, kuriame mes dabar gyvename.

Senesnis už sostinę

„Siekdami, kad Jūros šventė netaptų vienintele didžiausia uostamiesčio švente ir nebūtų tapatinama su miesto gimtadieniu, su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi sumanėme surengti kitą renginį, kuris ateityje galėtų tapti tradiciniu. Šventės epicentras bus miesto ištakose – piliavietėje, kurioje šiandien ryškiausiai jaučiama Viduramžių epochos gyvenimo dvasia. Pabandysime atgaivinti prabėgusių amžių miestiečių gyvenimo būdą, papročius, aplinką. Tikimės, kad tai padės prisiliesti prie istorinės praeities”, – „Klaipėdai” sakė miesto Kultūros skyriaus vedėja Goda Giedraitytė.

Anot Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus Jono Genio, mūsų miestas yra ypatingas, palyginant su kitais šalies miestais, kurių daugelio įkūrimo datos yra neaiškios. Kaip miestas, turintis savivaldos teises (1254-1257 metais), Klaipėda yra seniausias Lietuvos miestas, maždaug 130 metų vyresnis už sostinę Vilnių.

Prisikels iš viduramžių

Rugpjūčio 1-ąją Klaipėdos piliavietė prisikels iš viduramžių. Joje bus sukurtas miestas su amatininkais, gatvės artistais ir muzikantais, istoriniais žaidimais, Klaipėdos miesto antspaudo gamyba, ginklų paroda, riterių turnyru, to laikmečio šokiais ir virtuve.

„Klaipėdos duonos” įmonė specialiai iškeps viduramžiškos duonelės. Visi bus pavaišinti tų laikų virtuvės gardumynais.

Pilies muziejuje lankytojams duris atvers restauruota Princo Karlo poterna. Čia bus atidaryta nauja ekspozicija, apžvelgianti Klaipėdos miesto ir pilies istoriją nuo XVIII iki XXI amžiaus.

Tituluos tris magistrus

Muziejaus Princo Fridricho poternoje bus surengta Klaipėdos kultūros magistrų žiedų įteikimo ceremonija renesansiniu stiliumi. Rugpjūčio 1-ąją aštuonių Klaipėdos kultūros magistrų ložę papildys dar trys klaipėdiečiai, turintys ypatingų nuopelnų uostamiesčio kultūrai ir menui. Garbingas Klaipėdos kultūros magistro titulas bus suteiktas ir apdovanojimo regalijos įteiktos dailininkui Edvardui Malinauskui, teatro veteranui Baliui Juškevičiui ir dirigentui prof. Kaziui Kšanui. Jie bus apdovanoti aukso žiedais su deimantais, klaipėdiečio dailininko Vido Bizausko sukurtais pagal Pilies muziejuje saugomą renesansinį žiedą.

Grįš senamiesčio katinas

Antradienį į Klaipėdos senamiestį sugrįš daugiau nei 15 metų klajojęs jo katinas. Skambant džiazui, Kalvių gatvės skverelyje bus atidengta skulptoriaus Regimanto Midvikio atkurta „Senamiesčio katino” skulptūra. Senamiestis atgaus savo simbolį, papuošusį jį 1979-aisiais, po to ne kartą suniokotą vandalų. Skulptūros sugrįžimą finansuoja Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdyba ir jos pirmininkas Povilas Vasiliauskas.

Vakare Klaipėdos muzikiniame teatre vyks Lietuvos operos grando prof. Eduardo Kaniavos benefisas, kuriame dalyvaus teatro solistai ir profesoriaus mokinys Deividas Norvilas (Deivis).

Klaipėdos 754-ojo gimtadienio šventė prasidės antradienį 8 valandą miesto vėliavos pakėlimu ir baigsis 22 valandą jos nuleidimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.