Veidrodinis gestas

Rusija skverbiasi į regioną, kuriame tradiciškai dominuoja JAV

Antiamerikietiškai nusiteikusio Venesuelos prezidento Hugo Čaveso vizitas į Maskvą taps dideliu išmėginimu JAV ir Rusijai, vos prieš dešimt dienų Sankt Peterburge deklaravusioms partnerystę.

Tarptautinė žiniasklaida nurodo, jog Kremliuje manoma, kad JAV administracija turės nuryti dar vieną karčią piliulę, nes neturės kitos išeities.

Agresija vaidenasi dieną ir naktį

Britų BBC Venesuelos prezidentą vadina žmogumi, „kuriam Amerikos agresija prieš jo šalį vaidenasi dieną ir naktį”. H.Čavesas, kuris Džordžą V.Bušą vadina ne kitaip, o tik „imperialistiniu alkoholiku”, yra įsitikinęs, kad amerikiečiai iš jo ir jo tautos nori atimti brangiausią turtą – naftą.

Kad apgintų „juodąjį auksą”, autokratu Vakaruose vadinamas Venesuelos prezidentas nusprendė taip apsiginkluoti, kad niekam nekiltų pagunda jį nuversti. Amerikos valdžia uždraudė savo ginklų gamintojams sudarinėti bet kokius sandėrius su Lotynų Amerikos šalimi, remiančia maištininkus Irake, draugaujančia su Kuba, Iranu ir Šiaurės Korėja, valstybėmis, kurias Dž.V.Bušas pavadino „blogio ašimi”.

Galima ne tik pasipelnyti, bet ir įgelti

Į pagalbą H.Čavesui suskubo Rusija, pajutusi, kad galima ne tik pasipelnyti, bet ir įgelti JAV. Pagal Maskvoje pasirašytą kontraktą Venesuela iš Rusijos įsigis 30 naikintuvų „Su-30” ir tiek pat karinių sraigtasparnių. Sandėrio suma – milijardas dolerių.

Tarptautinė žiniasklaida pažymi, jog tie naikintuvai H.Čavesą labai sužavėjo, kai tokie du orlaiviai nuskrido į Venesuelą ir sklandžiai sugrįžo namo.

Britų laikraštis „The Times” pažymėjo, kad „įsigijusios tokią ginkluotę, Venesuelos karinės pajėgos bus stipriausios visoje Lotynų Amerikoje”.

„Pastarasis sandėris – dar vienas prezidento V.Putino siekis tarptautinėje arenoje pateikti Rusiją kaip atsvarą Vakarams, ir tai vyksta praėjus vos dešimt dienų po bendrų Putino ir Bušo pareiškimų, kad jų šalys draugaus ir bendradarbiaus”, – rašo britų laikraštis.

Proveržis į Lotynų Ameriką

Prieš pat H.Čaveso vizitą į Maskvą Amerikos pareigūnai dar sykį mėgino atkalbėti Rusijos atstovus neparduoti nenuspėjamam lyderiui tokios modernios ginkluotės. Tačiau Kremliaus atstovai atsikirto, kad Rusija turi teisę savo ginkluotę parduoti kitoms šalims, nes tokiais sandėriais nepažeidžiami jokie susitarimai.

Didėjantis Venesuelos ir Rusijos bendradarbiavimas reiškia Maskvos proveržį į regioną, kuriame pagal tradiciją dominuoja Jungtinės Valstijos, nurodė „The Times”.

Tuo tarpu Maskvos laikraščiui „Vedomosti” atrodo, kad jau ketvirtasis prezidentų V.Putino ir H.Čaveso susitikimas Kremliuje yra netgi svarbesnis negu milijardinio kontrakto pasirašymas. „Dž.V.Bušas su Gruzijos prezidentu Michailu Saakašviliu vedė derybas Vašingtone prieš pat G-8 viršūnių susitikimą. Dabar V.Putinas daro veidrodinį gestą ir susitinka su antiamerikietiškai nusiteikusiu Venesuelos prezidentu”, – primena laikraštis.

Leidinys pažymi, kad tarp Rusijos ir Venesuelos yra daug bendrų bruožų, bet Lotynų Amerikos šalis pirmauja pagal jos ekonomikos priklausomybę nuo naftos eksporto, pagal valdžios daromą spaudimą privačiam verslui ir pagal priešiškumą Amerikai. „Norisi tikėtis, kad Rusijos vadovybė nesieks pavyti ir pralenkti partnerius iš Lotynų Amerikos pagal tuos tris parametrus”, – ironizuoja „Vedomosti” – Norisi tikėtis, kad Čavesas atvyko iš Putino mokytis demokratijos, stabilumo ir nuosaikumo”.

Savo ruožtu laikraštis „Novyje izvestija” pažymi, kad „tokių intensyvių kontaktų prezidentas Putinas neturi su jokiu kitu Lotynų Amerikos lyderiu”.

100 tūkstančių automatų

H.Čavesas sumanė savo armiją perginkluoti ir rusiškais šaulių ginklais, demonstratyviai atsisakydamas vakarietiškų – belgiškų.

Pernai jis siekė, kad Rusija Venesuelai parduotų 100 tūkstančių automatų AK. Dabar susitarta, kad Venesuela pati šiuos ginklus gamins pagal licenciją.

H.Čavesas taip pat aplankys Iževską, kur gaminami visame pasaulyje garsūs automatai. Svečias sakė norįs būtinai pasimatyti su legendiniu konstruktoriumi Michailu Kalašnikovu, kuris daug metų buvo įslaptintas, kaip ir įžymusis raketų konstruktorius Sergejus Koroliovas.

Grandiozinis projektas

Venesuela Jungtinėms Valstijoms pardavinėja dujas ir naftą, bet mieliau prekiautų su šalimis, jai ideologiškai daug artimesnėmis, pavyzdžiui, su Kinija. Iki projektų su šia komunistine šalimi dar toli, užtat pasiūlymų Maskvai H.Čavesas turi jau dabar.

Venesuela ketina nutiesti dujotiekį, kuris šią šalį sujungtų su Brazilija ir Argentina. Tai yra milžiniškas projektas, kurio vertė – keliolika milijardų dolerių.

H.Čavesas jau anksčiau kvietė Rusijos kompanijas dalyvauti dujotiekio tiesime. BBC pažymi, kad toks kvietimas Maskvoje buvo priimtas su dideliu entuziazmu.

Susibičiuliavo su A.Lukašenka

H.Čaveso pastarosios kelionės maršrutas – labai įdomus. Jis lankėsi daugiausiai tose šalyse, kurios didelių simpatijų Amerikai nejaučia. Viena jų – Baltarusija. Prezidentai Aleksandras Lukašenka ir H.Čavesas vienas kitas žadėjo amžiną draugystę.

Kairuoliškumu ir bičiulyste su Fideliu Kastro garsėjantis Venesuelos lyderis savo kalboje Minske negailėjo liaupsių A.Lukašenkai ir prakeiksmų Vakarams. Štai vienas H.Čaveso kalbos perliukų: „Kai žlugo Sovietų Sąjunga, o amerikietiškasis imperializmas pamėgino iškelti hegemonijos vėliavą, Baltarusiją ir Lotynų Amerikos šalis pamėgino praryti baisūs imperializmo ir kapitalizmo nasrai. Buvo paskelbta apie socializmo ir šių valstybių mirtį, tačiau socializmas nenumirs niekada”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.