Ligonių kasa informuoja

Keičiasi vaistų receptų išrašymo tvarka

Vakar įsigaliojo nauja vaistų receptų išrašymo bei medicinos pagalbos priemonių išdavimo tvarka. Sergantiesiems lėtinėmis ligomis kompensuojamieji vaistai skiriami trims mėnesiams. Juos perkant ligoniams tenka sumokėti nemažą pinigų sumą. Pasikeitus vaistų išrašymo tvarkai, ligoniui pageidaujant, jis gali gauti tris atskirus vartojamų vieno pavadinimo vaistų receptus, kuriuose gydytojas trijų mėnesių gydymo laikotarpiui skiria vienam mėnesiui reikalingą vaistų ar medicinos pagalbos priemonių kiekį.

Ši tvarka suteiks galimybę ligoniams vaistus ar medicinos pagalbos priemones įsigyti ne iš karto, kaip buvo iki šiol, o kas mėnesį. Tai ypač aktualu mažesnes pajamas turintiems žmonėms.

Primename, kad pirmą kartą ligoniui, kuriam nustatyta lėtinė liga, išrašoma vaistų vieno mėnesio gydymo kursui (vaistai gali būti skiriami ir kelioms dienoms). Tik įsitikinus, kad vaistai pacientui yra veiksmingi, galima skirti gydymo kursą, trunkantį iki 3 mėnesių, išskyrus narkotinius ir psichotropinius vaistus.

Sergantiesiems ne lėtinėmis ligomis kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių gydytojas gali skirti vienam mėnesiui, o ūmios ligos atveju – 7 dienų gydymo kursui.

Būtinoji medicinos pagalba užsienyje

Apdraustieji Lietuvoje sveikatos draudimu ir dirbdami ar viešėdami kurioje nors Europos Sąjungos šalyje, taip pat Islandijoje, Lichtenšteine, Norvegijoje ar Šveicarijoje, susirgę ar patyrę traumą turi kreiptis į tos šalies valstybinei sveikatos apsaugos sistemai priklausančią gydymo įstaigą. Būtina pateikti Europos sveikatos draudimo kortelę (arba ją laikinai pakeičiantį sertifikatą) bei asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Kokią suteikti būtinąją pagalbą, nustato gydantis gydytojas. Svarbu, kad ji padėtų užbaigti kelionės tikslą arba suteiktų galimybę sėkmingai sugrįžti namo. Europos Tarybos reglamentai nustato: turi būti suteikta tokia medicinos pagalba, kad dėl sveikatos būklės nereikėtų sugrįžti anksčiau į šalį, kurioje žmogus apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis nekompensuojamos tos medicinos paslaugos, kurias pagal konkrečios šalies teisinius aktus ligonis privalo susimokėti pats, bei paslaugos, kurias suteikė privačios gydymo įstaigos. Taip pat nekompensuojamos kelionės (ligonio pervežimo) išlaidos, jei dėl ligos ar nelaimingo atsitikimo užsienyje tektų vykti namo.

Jei išvykusysis į užsienį nepasiėmė Europos sveikatos draudimo kortelės (ar ją šiuo metu laikinai pakeičiančio sertifikato) ir prireikė būtinosios medicinos pagalbos, už ją teks susimokėti pačiam. Tačiau sugrįžus į Lietuvą dėl gydymo išlaidų kompensavimo galima kreiptis į Valstybinę ligonių kasą. Šiuo atveju reikia pateikti prašymą padengti neapmokėtas sąskaitas už gydymą Europos Sąjungos šalyse. Valstybinė ligonių kasa apmoka sąskaitas (jas atitinkančias E 125 formos pažymas), gautas iš kitos šalies sveikatos draudimo įstaigos arba kompensuoja apdraustųjų asmenų jau apmokėtas sąskaitas.

Jei pats ligonis susimokėjo už paslaugas, tai dar nereiškia, kad bus kompensuotos visos gydymo išlaidos. Pateiktos sąskaitos ir jų apmokėjimą patvirtinantys dokumentai pridedami prie standartizuotos formos (E 126 formos pažymos) ir siunčiami paslaugas suteikusios šalies sveikatos draudimo įstaigai. Ji įvertina pridėtus dokumentus ir
E 126 formos pažymoje nurodo, kokią išlaidų dalį turėtų kompensuoti Valstybinė ligonių kasa.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.